Opstelten zet wietpas door; cannabisbrief vandaag in ministerraad

Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid en justitie, zet zijn plannen voor een wietpas onverminderd door. Vandaag wordt ‘hoogstwaarschijnlijk’ de langverwachte ‘cannabisbrief’ besproken in de ministerraad. Dat meldt Het Parool.

Ivo Opstelten, Eindhoven, 28 februari 2011 (© Gonzo media)
Ivo Opstelten, Eindhoven, 28 februari 2011 (© Gonzo media)

Verslaggeefster Ellen den Hollander heeft een concept-versie van de ‘cannabisbrief’ aan de Tweede Kamer gelezen. Die brief zou vandaag besproken worden in het wekelijkse kabinetsberaad. Fragment uit het Parool-artikel:

“Uit de concept-brief van Opstelten aan de Tweede Kamer blijkt dat coffeeshops inderdaad besloten clubs worden, zoals eerder aangekondigd. Nieuw is de uitwerking: leden moeten minimaal een jaar lang lid zijn, de clubs moeten klein blijven. Hoevéél leden een club precies mag hebben, zal afhangen van de locatie van de coffeeshop, de omgeving en infrastructuur. Later wordt landelijk het maximum aantal leden per coffeeshop vastgesteld. Alleen inwoners van Nederland zouden van de besloten clubs lid mogen worden.”

Opstelten schrijft in de brief dat door zijn plannen ‘veel drugstoeristen niet meer naar ons land zullen komen voor hun cannabis. Veel drugstoeristen blijken immers juist te komen omdat ze in de coffeeshop rustig en veilig cannabis kunnen consumeren.’ Een opmerkelijke uitspraak voor de man die als burgemeester van Rotterdam 16 coffeeshops liet dichttimmeren.

Ivo Opstelten, Eindhoven, 28 februari 2011 (© Gonzo media)
Ivo Opstelten, Eindhoven, 28 februari 2011 (© Gonzo media)

Een actie die geen enkel positief effect heeft gehad, zoals blijkt uit een evaluatie-onderzoek van het bureau Intraval van september 2010. Citaat: “Gemiddeld hebben cannabisgebruikers in de bovenbouw, zowel op scholen in de buurt van coffeeshops als op de overige scholen, op hun 14e levensjaar voor het eerst hasj of wiet gebruikt. Kwetsbare jongeren die blowen zijn hier voor hun (gemiddeld) 14e levensjaar mee begonnen. Na de sluiting van de 16 coffeeshops is hier nauwelijks verandering in opgetreden.”

Uit alles blijkt dat minister Opstelten op een even ondoordachte ramkoers ligt als destijds burgemeester Opstelten. Niet alleen de cannabisconsument en de branche, maar ook het overgrote deel van de gemeenten met coffeeshops is fel tegenstander van een wietpas. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan legde in een interview met de Telegraaf uit waarom:

Ruim aanbod, 24 uur per dag open, alle leeftijden welkom...
Ruim aanbod, 24 uur per dag open, alle leeftijden welkom...

“Voor Amsterdam is de coffeeshop niet heilig, maar het systeem wel. Iedereen die ouder dan veertig is, kent nog de situatie van vroeger. Denk aan de problemen op de Zeedijk. Toen hadden we een gigantische illegale straathandel, ook in softdrugs en daar was al helemaal geen leeftijdscontrole. Moeten we die situatie nieuw leven inblazen?”

Het antwoord dat Ivo Opstelten vandaag op die vraag geeft luidt: ja.

Zie ook: Opstelten zet plan wietpas door
(Het Parool, 26 mei 2011)

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Zie ook: Coffeeshop oude stijl gaat verdwijnen
(De Pers, 27 mei 2011)

Zie ook: Kabinet: 1000 tot 1500 leden per coffeeshop
(De Pers, 27 mei 2011)

Zie ook: Gemeente mag wietpas aan laars lappen
(FOK.nl, 26 mei 2011)

Zie ook: Brief drugsbeleid Opstelten en Schippers (inclusief PDF van de brief)
(VOC-blog, 28 mei 2011)

Zie ook: STEUN DE VOC!

‘veel drugstoeristen niet meer naar ons land zullen komen voor hun cannabis. Veel drugstoeristen blijken immers juist te komen omdat ze in de coffeeshop rustig en veilig cannabis kunnen consumeren.’

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*