Blower vecht voor zijn vrijheid

(Het Parool, 6 mei 2011)

Rob Rombouts

AMSTERDAM – De overheid wil cannabisgebruik terugdringen maar het effect is averechts. Dankzij technische ontwikkelingen als ledlampen en kweektentjes gaan steeds meer cannabisliefhebbers hun eigen wiet kweken, zeggen ingewijden.

“Het aantal coffeeshops is sinds de jaren negentig gehalveerd tot 660, de prijs is verdubbeld en er zijn plannen voor een wietpas. Het wordt steeds interessanter om zelf op kleine schaal te kweken,” zegt Derrick Bergman van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

Naar schatting tweeduizend blowers en growers komen zondag in het Westerpark bijeen voor hun eigen bevrijdingsdag. De door de VOC georganiseerde Cannabis Bevrijdingsdag moet een ‘een positief protest tegen betutteling, repressie en de wietpas’ zijn.

Vanaf twee uur hangt een cannabiswalm boven de voormalige gashouders aan het Westerpark en dan moeten de optredens van Kontjesman & Dwangbuizerdeffect, reggaefenomeen Ziggi Recardo, Roberto’s Q’s Defrost Zulu’s en Def P & Howling Coyotes nog beginnen.

Op de Bevrijdingsdag is ook informatie te krijgen voor de thuiskweker. Zoals over de nieuwe rage: het kweektentje, een soort mobiele klerenkast die je kunt dichtritsen. “Je moet een heel knappe agent zijn om te zin dat er wiet wordt gekweekt,” verzekert Bergman.

In de wapenwedloop tussen kwekers en politie worden ledgroeilampen ingezet: die geven minder warmte af, waardoor ze minder snel worden opgemerkt door een warmtezoeker in een politiehelikopter. De ledlampen hebben bovendien zo’n laag stroomgebruik dat illegaal aftappen niet langer noodzakelijk is. Het onbemande snuffelhelikoptertje van de politie boette al eerder aan effectiviteit in door het installeren van enorme koolstoffilters.

Cannabisliefhebbers voelen zich gediscrimineerd. “Kijk naar Koninginnedag. Honderden mensen werden gearresteerd vanwege openbare dronkenschap. Nooit wordt er iemand opgepakt voor openbare stonedheid,” zegt Bergman. “Een pilsje drinken vindt iedereen normaal, maar wiet wordt afgeschilderd als een duivels kruid dat je aan lager wal brengt.”

En dus komt deze regering met een wietpas waardoor alleen geregistreerde leden bij een coffeeshop kunnen kopen- en verplichte afstanden tussen school en coffeeshop. Bergman: “En Mark Rutte maar roepen dat het afgelopen moet zijn met die hasjrotzooi. Drugs in het algemeen en hasj in het bijzonder zijn ideaal voor een politicus. Je kunt mooi inspelen op angsten en vooroordelen.”

Afstandscriteria? Bergman: “Symboolpolitiek. Scholieren komen helemaal niet in coffeeshops. Als je één keer aan een minderjarige verkoopt, word je dichtgespijkerd. Vergelijk dat eens met al die Albert Heijns die alcohol verkopen aan kinderen van dertien.”

Blowers kijken reikhalzend uit naar een uitspraak van de Raad van State over de wietpas, die ook door burgemeester en gemeenteraad van Amsterdam wordt verketterd omdat zo’n pas straathandel aanwakkert. “Al eerder heeft de rechtbank in Maastricht gezegd dat een pas alleen voor mensen uit de buurt of uit Nederland discrimineert,” zegt Bergman.

Sinds 2000 ‘de repressie’ toenam, hebben criminelen de productie van wiet overgenomen. Kleine kwekers zijn bang dat ze hun huis kwijtraken of geplukt worden. “Maar zij hadden wel liefde voor de plant. Nu zitten er vooral mensen in voor het geld en dat veroorzaakt geweld.”

Dat nederwiet in de loop der jaren sterker is geworden en een steeds hoger percentage roesmiddel THC bevat, betitelt Bergman als indianenverhaal. “Al die hippies uit de romantische jaren zestig en zeventig rookten sterke hasj uit Libanon en Marokko. Hasj is altijd een concentraat geweest.” In die tijd werd volgens Bergman helemaal geen wiet gerookt.

Op het chemische front moet er behalve voor THC meer aandacht komen voor de stof CBD. “Hoe meer CBD, hoe kleiner de kans dat mensen die daar aanleg voor hebben, na gebruik van cannabis in een psychose schieten. Het opvoeren van het CBD-gehalte is een uitdaging voor kwekers.”

Maar Cannabis Bevrijdingsdag moet vooral een feest zijn. ‘Wij houden van het plantje.”

Copyright: Rob Rombouts

Terug naar VOC in de pers

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*