Compilatie-video Cannabis Tribunaal 2011

Nu online: een samenvatting van het derde Cannabis Tribunaal, dat de VOC op 16 mei j.l. organiseerde in Dudok, Den Haag.cannabis_tribunaal_logo02
De eerste edities van het Cannabis Tribunaal, in 2008 en 2010, gingen over nut en effectiviteit van het cannabisverbod. Geen enkele partij bleek in staat steekhoudende argumenten aan te voeren vóór handhaving van het verbod op cannabis.

Gerd Leers spreekt tijdens het tweede Cannabis Tribunaal, 3 mei 2010 (foto © Gonzo media)
Gerd Leers spreekt tijdens het tweede Cannabis Tribunaal, 3 mei 2010 (foto © Gonzo media)

Op aanraden van Gerd Leers, een van de sprekers van vorig jaar, lag de nadruk nu op concrete voorstellen voor modernisering van het gedoogbeleid. Over één ding zijn alle betrokkenen het namelijk eens: het gedoogbeleid is na 35 jaar onwerkbaar geworden.

De vijf modellen werden gepresenteerd door cannabispionier Wernard Bruining, Maarten van Ooijen van PerspectieF (ChristenUnie jongeren), Paul Schenderling van het CDJA en coffeeshophouders Lisa Lankes uit Eindhoven en Marc Josemans uit Maastricht. Josemans sprak namens de Taskforce Handhaving Cannabis, een werkgroep met vertegenwoordigers van de coffeeshopbranche en de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

Een expertpanel bestaande uit sociologe en cannabisdeskundige Nicole Maalsté en August de Loor van het Adviesburo Drugs beoordeelde de modellen en stelde kritische vragen. De derde expert, Hans van Duijn, moest wegens ziekte verstek laten gaan.

Tijdens het slotdebat gingen Tweede Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA) en Nine Kooiman (SP) en JOVD-voorzitter Martijn Jonk in discussie over de modellen en de kansen voor modernisering van het cannabisbeleid.

Wernard Bruining presenteert zijn Cannabis Club-model (© Gonzo media)
Wernard Bruining presenteert zijn Cannabis Club-model (© Gonzo media)

Rechter van dienst Hendrik Kaptein, rechtsfilosoof aan de Universiteit Leiden, beoordeelde de argumentatie van alle sprekers en rangschikte de gepresenteerde modellen in zijn eindvonnis in een top 5.

Documentairemaker Michael Schaap fungeerde als dagvoorzitter, het slotdebat werd opnieuw geleid door Frans Weisglas, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer.

Bekijk hieronder een compilatie van het derde Cannabis Tribunaal (ca. 47 minuten).

Klik hier voor de website van het Cannabis Tribunaal.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*