Volg op 16 mei live het derde Cannabis Tribunaal, vanaf 10.00 uur!

Op maandag 16 mei organiseert de VOC het derde Cannabis Tribunaal. Plaats van handeling is Studio Dudok, pal tegenover het Binnenhof in Den Haag. De publieke tribune is vol, maar de hele dag is live te volgen via internet.

CannabisTribunaal_bannerHet Cannabis Tribunaal doet wat regering en parlement nalaten: een passend antwoord vinden op de vraag waar het heen moet met het Nederlandse cannabisbeleid, na 35 jaar gedogen.

Een dag lang, van 10.00 tot 17.00 uur, debatteren politici, experts en betrokken burgers over het Nederlandse cannabisbeleid zoals dat er in de toekomst uit zou kunnen zien. Vijf modellen, variërend van een totaalverbod tot een volledig vrije markt, zullen de revue passeren. Elk model wordt onderworpen aan een kritisch verhoor door een panel van getuige-deskundigen (onder wie criminologe Nicole Maalsté en oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond Hans van Duijn) en het publiek, waarna rechtsfilosoof Hendrik Kaptein van de Universiteit van Leiden een oordeel velt over de kwaliteit van de gebruikte argumentatie.

Tijdens het slotdebat krijgen de woordvoerders van politieke (jongeren)partijen de kans om zich uit te spreken voor een of meer van de gepresenteerde modellen, en over de kansen om voldoende draagvlak voor zo’n model te bewerkstelligen in de Nederlandse politiek. VOC_banner_voor_Cannabis_Tr

Daarbij wordt niet zozeer uitgegaan van de concrete machtsverhoudingen in de huidige Tweede Kamer. Het gaat er vooral om in de toekomst een oplossing  te vinden die bij de verschillende politieke families op bijval kan rekenen.

Onder de sprekers zijn Paul Schenderling, vicevoorzitter van het CDJA, Lisa Lankes (eigenaresse van coffeeshop Pink uit Eindhoven) en Marc Josemans (Taskforce Handhaving Cannabis). Aan het slotdebat doen Tweede Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA) en Nine Kooiman (SP) mee, alsmede  JOVD-voorzitter Martijn Jonk.

De live uitzending is vanaf 10.00 uur te volgen op deze website en op www.cannabistribunaal.nl
Hier vind je bovendien uitgebreide informatie over het programma en de sprekers.

Comment (1)

 • Ren78 21/05/2011 at 1:06 pm Reply

  Vond het een uitstekend debat welke niet te vergelijken was met de eerdere edities.
  En inderdaad, het T.H.C. model was het beste concept, alhoewel de argumentatie van Wernard Bruining daar niet van onder deed.
  Bij zijn model had ik echter nog wel enkele vraagtekens.
  Het T.H.C. model zoals Marc Josemans het presenteerde behoefde geen verdere argumentatie. Straight to the point en geen nonsens.

  Verder wou ik Paul Schenderling nog complimenteren met zijn vocabulaire kundigheid. Beter dan mij in ieder geval.
  Echter, zijn bekwaamheid ten opzichte van de maatschappelijke realiteit en zijn idealistische gemeenschap’s visie is toch weer een vorm van beleid willen voeren op basis theoriën. Dit werkt in de praktijk veelal averechts.
  Vandaar dat ik me dan ook aansluit bij de opinie van Nicole Maalsté wanneer zij zegt dat een combinatie van een aantal modellen waarschijnlijk de meest praktische oplossing is.
  Leeuwarden is geen Den Haag, Leiden is geen Amsterdam en zelfs Staphorst is geen Urk.

  De ChristenUnie maakt met hun propaganda acties Cannabis weer spannend voor de jeugd.
  Het is juist de pretensiueze scheiding van kerk en staat die het verbod in stand houdt. Niet alleen in Nederland!

  Wat ik nog kwijt wil is dat August de Loor de spijker op zijn kop slaat wanneer hij zegt dat het gebruik van GHB enorm aan het toenemen is, voornamelijk door de repressieve houding ten opzichte van Cannabis!
  Iets wat ik hier in mijn opmgeving ook veel zie en hoor.
  De hoge prijs van een gram wiet vandaag de dag drijft mensen naar het gebruik van andere, goedkopere substanties die veel gevaarlijker zijn voor de gebruiker, maar ook hun directe omgeving.

  Hoe dan ook, er moet heel gauw iets veranderen!
  Dat T.H.C. model zou trouwens hier in Friesland zo in praktijk kunnen worden gebracht.
  De positieve resultaten zouden binnen zeer aanzienelijke tijd waarneembaar zijn!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*