Historisch Hoge Raad vonnis over teelt 5 cannabisplanten

  • SHARE:
  • Tweet this

April 27th, 2011 | 18:03
Door webmaster

26 april 2011 kan de boeken in als de dag van het historische Hoge Raad vonnis over het telen van vijf cannabisplanten. Zolang afstand wordt gedaan, mag de teler met maximaal vijf planten niet worden vervolgd, “ongeacht de hoeveelheid of het gewicht van de met die teelt verkregen of te verkrijgen opbrengsten van voor consumptie geschikte hennep of hennepproducten”. Ook niet als het om bijna zeven kilo gaat. ‘Een harde klap voor het openbaar ministerie’, aldus dagblad De Telegraaf.

© Gonzo media

© Gonzo media

‘Vijf hennepstruiken niet bestraft’ kopte De Telegraaf gisteren boven een artikel over de historische uitspraak. “Nederlanders die op hun zolderkamer geld verdienen met de teelt van wiet kunnen opgelucht ademhalen”, aldus de krant. “De Hoge Raad bepaalde gisteren dat het hebben van vijf wietplanten, hoe groot de opbrengst ook is, niet tot strafrechtelijke vervolging zal leiden.”

In december 2008 sprak de rechtbank Den Bosch drie personen in hoger beroep vrij voor het telen van vijf planten. Een van hen oogstte volgens de politie bijna zeven kilo -nog niet gedroogde- cannabis. Het OM ging in cassatie tegen deze uitspraak en kreeg gisteren de kous op de kop. Het gewicht is niet relevant, stelt de Hoge Raad in haar vonnis:

“De Aanwijzing dient aldus te worden uitgelegd dat – behoudens door het openbaar ministerie te stellen en aannemelijk te maken bijzondere omstandigheden en mits tijdig afstand is gedaan van het inbeslaggenomen plantenmateriaal – met een politiesepot wordt afgedaan de teelt van niet meer dan vijf hennepplanten, ongeacht de hoeveelheid of het gewicht van de met die teelt verkregen of te verkrijgen opbrengst van voor consumptie geschikte hennep of hennepproducten.”

Op de VOC-mailinglist heeft het vonnis tot een stroom aan reacties geleid. Scepsis overheerst: nog steeds moeten telers afstand doen van hun zelf gekweekte planten om aan vervolging te ontkomen.
De strijd is nog lang niet gestreden.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak

Zie ook: Vijf hennepstruiken niet bestraft, De Telegraaf, 26 april 2011

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.