Historisch Hoge Raad vonnis over teelt 5 cannabisplanten

26 april 2011 kan de boeken in als de dag van het historische Hoge Raad vonnis over het telen van vijf cannabisplanten. Zolang afstand wordt gedaan, mag de teler met maximaal vijf planten niet worden vervolgd, “ongeacht de hoeveelheid of het gewicht van de met die teelt verkregen of te verkrijgen opbrengsten van voor consumptie geschikte hennep of hennepproducten”. Ook niet als het om bijna zeven kilo gaat. ‘Een harde klap voor het openbaar ministerie’, aldus dagblad De Telegraaf.

© Gonzo media
© Gonzo media

‘Vijf hennepstruiken niet bestraft’ kopte De Telegraaf gisteren boven een artikel over de historische uitspraak. “Nederlanders die op hun zolderkamer geld verdienen met de teelt van wiet kunnen opgelucht ademhalen”, aldus de krant. “De Hoge Raad bepaalde gisteren dat het hebben van vijf wietplanten, hoe groot de opbrengst ook is, niet tot strafrechtelijke vervolging zal leiden.”

In december 2008 sprak de rechtbank Den Bosch drie personen in hoger beroep vrij voor het telen van vijf planten. Een van hen oogstte volgens de politie bijna zeven kilo -nog niet gedroogde- cannabis. Het OM ging in cassatie tegen deze uitspraak en kreeg gisteren de kous op de kop. Het gewicht is niet relevant, stelt de Hoge Raad in haar vonnis:

“De Aanwijzing dient aldus te worden uitgelegd dat – behoudens door het openbaar ministerie te stellen en aannemelijk te maken bijzondere omstandigheden en mits tijdig afstand is gedaan van het inbeslaggenomen plantenmateriaal – met een politiesepot wordt afgedaan de teelt van niet meer dan vijf hennepplanten, ongeacht de hoeveelheid of het gewicht van de met die teelt verkregen of te verkrijgen opbrengst van voor consumptie geschikte hennep of hennepproducten.”

Op de VOC-mailinglist heeft het vonnis tot een stroom aan reacties geleid. Scepsis overheerst: nog steeds moeten telers afstand doen van hun zelf gekweekte planten om aan vervolging te ontkomen.
De strijd is nog lang niet gestreden.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak

Zie ook: Vijf hennepstruiken niet bestraft, De Telegraaf, 26 april 2011

Comments (2)

 • Gabriella | plants by post 17/09/2011 at 1:37 am Reply

  This blog is definitely rather handy since I am at this time building an online floral blog – however I am just starting out therefore it’s really really small, in contrast to this site. It will be great if I could link to a few of the discussions because they’re really interesting. Many thanks. Lauren Mathews

 • karel kweker 02/12/2013 at 12:42 pm Reply

  Tjonge wel 7 kilo natte wiet, vanaf 5 plantjes, buitenwiet neem ik aan?

  Dat is dan 1,4 kilo dat is best aardig voor 5 plantjes,. maar het kan veel beter een kilo per plant kan, in een goede zomer ook wel lukken. Hier spreek je over een 300 gram droge wiet. dat is voor een buiten plant vrij normaal en niet uitzonderlijk veel.

  Als je teminsten de kans krijgt in dit land ze tot het einde te laten staan, met het weer, schimmels, ongedierte, rot buren, politie, enz enz.

  Gr Karel Kweker

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*