Utrecht wil gedoogde wietkwekerij met lidmaatschap

Burgemeester en wethouders van Utrecht willen een gedoogde wietkwekerij oprichten die levert aan coffeeshops in de stad. Die shops moeten dan wel overstappen op een ledensysteem: in de kwekerij staan voor elk lid vijf plantjes.

TT_10_3_2011_Utrecht_begintBedenker van het plan is D66 wethouder Victor Everhardt, voorheen onderzoeker bij het Trimbos Instituut. NOS nieuws bracht het plan vandaag als eerste naar buiten: “Het plan is uniek, want Nederland gedoogt weliswaar de verkoop van softdrugs, maar het produceren van wiet is verboden. Het gevolg hiervan is dat er geen controle is op de kwaliteit van de wiet. Met alle gezondheidsrisico’s van dien, aldus het college.” Utrecht wil ‘een nieuw soort coffeeshop ontwikkelen’, met een eigen kwekerij en een verplicht lidmaatschap voor de bezoekers.

cannabis_social_clubs_logoOp Radio 1 sprak Everhard over het Cannabis Social Club-model, dat de inspiratie voor dit plan is geweest. Utrecht wil een wetenschappelijk experiment starten om dit systeem te testen. NOS-redacteur Merlijn Stoffels vat het plan als volgt samen: “Elk lid heeft recht op vijf wietplantjes. Dat is gelijk aan het aantal plantjes dat door het openbaar ministerie wordt toegestaan voor de thuisproductie. De plantjes komen in een gedoogde kwekerij terecht. Hoe meer leden, hoe groter de kwekerij zal worden. De leden kunnen vervolgens die wiet kant en klaar ophalen in de coffeeshop.”

Victor Everhardt (Foto: Gemeente Utrecht)
Victor Everhardt (Foto: Gemeente Utrecht)

Veel is nog onduidelijk, blijkt uit het artikel: “Hoeveel mensen hiervan gebruik kunnen maken, is niet duidelijk, want de plannen moeten nog verder worden uitgewerkt. Maar dat er een markt voor is, is duidelijk. Het afgelopen jaar stak zo’n 11 procent Utrechters minstens één keer een joint op. Voorlopig kunnen die nog gewoon terecht bij de huidige coffeeshops in Utrecht.”

Ook waar de nieuwe coffeeshop moet komen en wie deze gaat exploiteren is onbekend. De gemeente gaat het in elk geval niet zelf doen. “Wel is duidelijk dat de nieuwe coffeeshop er binnen drie jaar moet zijn. Als deze nieuwe coffeeshop een succes is, wil de stad ook andere coffeeshops op deze manier gaan bevoorraden. Ook Amsterdam, Eindhoven en Enschede hebben inmiddels interesse getoond voor de nieuwe Utrechtse aanpak.”

De bar van coffeeshop 't Grasje in Utrecht (© Gonzo media)
De bar van coffeeshop 't Grasje in Utrecht (© Gonzo media)

“Het grote voordeel van deze nieuwe constructie is volgens de gemeente, dat controle van hennepkwekerijen mogelijk wordt. En dat is hard nodig, zegt verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt van de stad Utrecht. “Het is nu totaal onduidelijk wat de kwaliteit is van de wiet, met alle gezondheidsrisico’s van dien.” Onduidelijk is bijvoorbeeld of giftige bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij het productieproces, of wat het THC-gehalte is in de joint. Maar niet alleen de volksgezondheid is de reden dat Utrecht af wil van de illegale toelevering van de coffeeshops. Want door het gedoogbeleid is er volgens Everhardt ook veel overlast en criminaliteit en wordt een crimineel systeem in stand gehouden.”

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Stoffels besluit zijn artikel met een aantal initiatieven uit het verleden die stuk liepen op een njet uit Den Haag:

“Het is niet voor het eerst dat de gemeenten het Nederlandse drugsbeleid ter discussie stellen. Eerder pleitte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten al voor legalisering van de achterdeur van de coffeeshop, maar die ving keer op keer bot bij het kabinet. Zo werd de gemeente Eindhoven onlangs nog teruggefloten toen die zelf een hennepkwekerij wilde gaan beheren.”

Zie ook: Utrecht wil gedoogde wietkwekerij
(NOS Nieuws, 10 maart 2011)

Comment (1)

  • hanspy 06/04/2012 at 1:16 am Reply

    En?Gaat dit plan nog door?Las iets over aresteren en zo maar zou IVO echt het lef hebben om wethouders en burgermeesters te aresteren? Wel intresant trouwens. Als de burgervader nu eens de voorzitter word van de club, wat moet de politie dan?Hij is het hoofd van die politie.En gelukkig hebben we nog geen federale politie of stuurt dan de minister de BVD en mogen de gewone agenten op hun beurt weer de burgervader beschermen?

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*