Staatspropaganda doorgeprikt: volop straathandel in Roosendaal

  • SHARE:
  • Tweet this

February 26th, 2011 | 10:45
Door webmaster

Na de berichten in de media dat de sluiting van alle coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom een succes is, besloot een verslaggever van dagblad BN/De Stem de proef op de som te nemen. Conclusie: “Er zijn precies vijf minuten nodig om op het NS-station in Roosendaal een zakje met wiet te kopen. En dat om kwart over negen ‘s ochtends op een doordeweekse dag.”

Coffeeshop Azul (Molenstraat 156) in Roosendaal is nog steeds open, al wordt er geen cannabis meer verkocht.

Coffeeshop Azul (Molenstraat 156) in Roosendaal is nog steeds open, al wordt er geen cannabis meer verkocht.

“Hoewel de coffeeshops nu anderhalf jaar gesloten zijn”, schrijft verslaggever Barry Panis, “lopen er nog steeds behulpzame personen rond die je aan een rokertje willen helpen.” Binnen vijf minuten krijgt hij wiet aangeboden door een jongen die vlakbij de ingang van het station staat: “Geen afgelegen steegje, verlaten landweggetje of duister industrieterrein, maar gewoon naast de ingang van het station. Recht onder de ogen van de politie; het bureau zit op zo’n veertig meter van de ‘crimescene’.”

Eerder deze week verklaarde burgemeester Polman (D66) van Bergen op Zoom dat de sluiting van de coffeeshops ‘zeer succesvol’ is. Het drugstoerisme en de door de politie geregistreerde handel en overlast zouden sterk gedaald zijn. Uit het artikel in BN/De Stem en de reacties daarop blijkt het tegendeel. Een paar reacties op de website van de krant:

Oh, heb je nog niet op de taxi standplaats gekeken. Daar wordt volop gedeald in de taxi,s door taxi chauffeurs van vreemde taxi maatschappijen.

Precies… De burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom zijn wel erg na├»ef om te denken dat alle problemen nu zijn opgelost! Alle handel gebeurt nu op straat. Ze delen zelfs visitekaartjes uit met 06 nummers voor thuisbezorging…

De alternatief geklede drugstourist is weg. Een bijwerking is dat nou de homegrow door benadeelde lokale gebruikers omhoog is gegaan. Dit is op zich niet erg maar iedereen zit met overschot en een kilotje stelt niks meer voor. Er is meer dan ooit. Er komen minder “kleine drugstouristen” maar meer buitenlandse tussenhandelaren naar de Nederlandse woonwijken. Ze hebben het overigens helemaal door om met de auto elders te parkeren en door vrienden met Nederlands kenteken te worden geholpen om hun wiet in Roosendaal of B.O.Z. te kunnen scoren want nergens krijg je meer en beter sinds de overheid anderhalf jaar geleden het grootse cadeau aan de huisdealer heeft vrijgegeven. Ze zijn helemaal niet weg – ze hebben zich aangepast en de dienstverlening is gewoon verbeterd.

Zie ook: Eerste poging om wiet te scoren is voltreffer, BN/De Stem, 25 februari 2011

Zie ook: Sluiting coffeeshops zorgt voor minder drugsoverlast, Elsevier, 25 februari 2011

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.