Wietpas steeds verder onder druk

Het kabinetsplan voor een wietpas komt steeds verder onder druk te staan. Na Maastricht en Den Bosch stemde gisteren ook de gemeenteraad van Eindhoven tegen de pas. De burgemeester van Amsterdam schreef minister Opstelten een niet mis te verstane brief met zijn bezwaren. Vandaag stemt Breda over de wietpas.

RTL_steekproef_wietpasUit een steekproef van RTL Nieuws bleek vorige week dat een ruime meerderheid van de ondervraagde gemeenten -14 van de 22- niets voelt voor de wietpas. Zij verwachten juist extra overlast, door toename van straathandel. Gisteren stemde de gemeenteraad van Eindhoven tegen de wietpas, vandaag is Breda aan de beurt. Het NOS-Journaal berichtte gisteren uitgebreid over het groeiende verzet van de gemeenten. Volgens verslaggever Sebastiaan Meijer lijkt minister Opstelten ‘vastbesloten om de wietpas in heel Nederland in te voeren’.

Meijer: “Coffeeshops moeten besloten clubs worden, alleen toegankelijk voor bewoners uit de buurt. De ambtenaren hier op het ministerie van justitie zijn druk bezig met de wietpas. Ze zijn aan het nadenken over hoe het systeem er precies moet gaan uit zien. Maar de kritische gemeenten willen niet eens wachten op een uitgewerkt plan, ze zijn op voorhand tegen. De pas is belangrijk voor het kabinet, maar het is maar de vraag of hij er ook echt komt.”

De oppositie in de Tweede Kamer verwacht dat in elk geval niet. Lea Bouwmeester (PvdA): “De gemeenten zetten Opstelten nu flink onder druk en ik neem aan dat hij naar de gemeenten gaat luisteren.” Boris van der Ham (D66): “Opstelten moet rond de drugs zijn verstand gebruiken. En het is verstandig om coffeeshops zoals ze nu bestaan te handhaven omdat daar eigenlijk niet zoveel overlast van komt.”

Zie ook: Gemeenten voelen niets voor wietpas, RTL Journaal, 2 februari 2011

Zie ook: Eindhoven tegen komst wietpas, Eindhovens Dagblad TV, 9 februari 2011

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*