Opstelten wil wiettelers koophuis ‘afpakken’

  • SHARE:
  • Tweet this

January 11th, 2011 | 12:21
Door webmaster

Wiettelers raken in de toekomst hun koophuis of bedrijfspand kwijt als daarin een plantage wordt ontdekt. Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie is hierover in gesprek met banken en hypotheekverstrekkers. De drastische regeling moet nog dit jaar van kracht worden, meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Planten op zolder? Het ministerie van veiligheid pakt uw huis af (© Gonzo media)

Wietplanten op zolder? Het ministerie van veiligheid pakt uw huis af (© Gonzo media)

Opstelten wil met de de maatregel voorkomen dat telers na een politie-inval opnieuw beginnen met kweken. Frans Heeres, korpschef van de politie Midden- en Westbrabant en lid van de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt, zegt in het Algemeen Dagblad: “Door mensen hun huis af te nemen, is dat in elk geval niet meer mogelijk op dezelfde plek. Bovendien gaat er een afschrikkende werking van uit.”

De regeling kan verstrekkende gevolgen hebben voor ouders die niet weten dat hun kind in het geheim een paar plantjes op zolder kweekt, schrijft de krant. Ook dan wordt het gezin zonder pardon uit hun koophuis gezet. Heeres ziet dat anders: “Dikwijls zegt men dat zij daar niets van wisten, maar je begint echt niet zomaar een hennepkwekerij, dat vergt nogal wat. En anders moeten mensen vooral zorgen dat ze weten wat er op elke plek in het huis gebeurt.”

Plannen om veroordeelde mensenhandelaren, moordenaars, kinderverkrachters of genocideplegers uit hun huis te zetten heeft Opstelten niet aangekondigd.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.