‘Zes op tien coffeeshops dicht door kabinetsbeleid’

In gemeenten met meer dan tien coffeeshops moeten er zes op de tien sluiten als het kabinet haar plan uitvoert om minimaal 350 meter afstand tussen coffeeshops en scholen te houden. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC/Handelsblad die vandaag is gepubliceerd.

drugwarpeacecannabisnotxtDe krant informeerde bij de veertien Nederlandse gemeenten met tien of meer coffeeshops naar de effecten van het afstandscriterium. Deze steden hebben samen 442 van de 666 Nederlandse coffeeshops binnen hun grenzen. In totaal zou 57,9 procent van de coffeeshops in deze veertien gemeenten moeten sluiten als gevolg van het afstandscriterium van 350 meter. Volgens de krant wil het kabinet nog deze maand een nieuwe drugsnota presenteren. Daarin moet duidelijk worden hoe het afstandscriterium concreet ingevuld zal worden. Onduidelijk is onder meer hoe de afstand gemeten moet worden en welke schoolsoorten meetellen.

Bij de inventarisatie van NRC/Handelsblad is uitgegaan van een loopafstand van 350 meter tot basisscholen en middelbare scholen. Als het kabinet kiest voor de hemelsbrede afstand tussen school en shop, vallen de cijfers nog dramatischer uit. De hardste klappen vallen in Amsterdam, Leiden en Leeuwarden. De cijfers op een rijtje:

Amsterdam: 223 coffeeshops, 187 sluitingen
Den Haag: 40 coffeeshops, 4 sluitingen
Eindhoven: 15 coffeeshops, 7 sluitingen
Enschede: 10 coffeeshops, 5 sluitingen
Leeuwarden: 13 coffeeshops, 11 sluitingen
Leiden: 12 coffeeshops, 9 sluitingen
Maastricht: 13 coffeeshops, geen sluitingen
Nijmegen: 14 coffeeshops, 1 sluiting
Tilburg: 12 coffeeshops, 3 sluitingen

In Rotterdam en Arnhem wordt al jaren een afstandscriterium van 250 meter gehanteerd, waardoor het aantal coffeeshops in deze steden sterk daalde. In Rotterdam moesten zestien van de 62 coffeeshops dicht, in Arnhem zes van de zestien. Groningen en Haarlem hebben nog niet berekend hoeveel coffeeshops zij zouden moet sluiten door het verruimde afstandscriterium.

Den Haag is een verhaal apart. In 1997 werd hier een minimale afstand van 500 meter tussen coffeeshops en middelbare scholen ingevoerd. Hierdoor verloor de stad 47 van de 87 shops. Vorig jaar werd de grens verlaagd van 500 naar 250 meter. Als die nu weer stijgt naar 350 meter zijn vier Haagse coffeeshops de klos. De Vereniging van Haagse Cannabis Shops reageert woedend in NRC/Handelsblad: “Pure schijnpolitiek. Eerst versoepelen ze het beleid en nu moeten ineens toch weer shops sluiten. Zo zorg je er dus voor dat de handel op straat belandt.”

Comments (4)

 • nol van schaik 11/01/2011 at 3:14 pm Reply

  HAARLEM: 11 van de 16 coffeeshops dicht bij 350 meter criteria.

  De Burgemeester zegt dat hij er niet blij mee is, maar wel gaat volen als het nationaal beleid wordt.
  Hij geeft daarbij aan dat hij dan verplicht is de coffeeshopeigenaren te compenseren, hetgeen de gemeente miljoenen zou gaan kosten.

  In Haarlem hebben de coffeeshops ook het recht om te verhuizen uit de buurt van scholen, ook dan zou de gemeente voor de kosten op draaien.

 • Cannawizard 12/01/2011 at 9:58 am Reply

  Dus als het gaat zoals men wenst,
  kan dadelijk niemand meer canna kopen buiten zijn/haar eigen stadje.
  Vallen er steeds meer coffeeshops af en verschraalt de markt.

  Nog grotere risico’s voor de geldkweker, dus een verhoging van de prijs,
  Steeds minder mensen die zich interesseren voor de genetica.

  Mijn brief aan het ministerie is nog niet beantwoord,
  ik weet nog steeds niet wie mijn medicijn gaat verbouwen.
  Moet ik dan zelf een lamp op gaan hangen om mijn product te verbouwen?

  Dat de belangen van de canna ondernemer op deze manier geschaad mogen worden is onbegrijpelijk.
  Het geeft ook de spagaathouding weer van het huidige beleid:
  gecontroleerd ondernemerschap in een vrije markt economie?

  De mate waarin ons burgerschap geschonden wordt is vele malen groter,
  maar helaas is de betrokkenheid van de nederlandse canna consument tot een dieptepunt gedaald.
  En dit lijkt een groot voordeel te worden voor de overheid om de boel te verdrukken……

 • Jeffrey 05/03/2012 at 2:23 pm Reply

  Do they seriously think the kids won’t walk that extra few metres if they really want a smoke?

 • webmaster 05/03/2012 at 8:45 pm Reply

  @Jeffrey: It’s even worse: nobody under the age of 18 can enter a coffeeshop. The reason is simple: a coffeeshop that is caught with just one minor inside will be closed down for a minimum of three months. This means coffeeshops abide by this rule very strictly. When confronted with this fact, right wing politicians will say they don’t want minors to see a coffeeshop in the vicinity of a school, because this ‘sends out a wrong signal’. In reality, having a coffeeshop in the neighborhood is the most effective way to combat street dealers and “scooter dealers”.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*