‘Zes op tien coffeeshops dicht door kabinetsbeleid’

  • SHARE:
  • Tweet this

January 4th, 2011 | 23:15
Door webmaster

In gemeenten met meer dan tien coffeeshops moeten er zes op de tien sluiten als het kabinet haar plan uitvoert om minimaal 350 meter afstand tussen coffeeshops en scholen te houden. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC/Handelsblad die vandaag is gepubliceerd.

drugwarpeacecannabisnotxtDe krant informeerde bij de veertien Nederlandse gemeenten met tien of meer coffeeshops naar de effecten van het afstandscriterium. Deze steden hebben samen 442 van de 666 Nederlandse coffeeshops binnen hun grenzen. In totaal zou 57,9 procent van de coffeeshops in deze veertien gemeenten moeten sluiten als gevolg van het afstandscriterium van 350 meter. Volgens de krant wil het kabinet nog deze maand een nieuwe drugsnota presenteren. Daarin moet duidelijk worden hoe het afstandscriterium concreet ingevuld zal worden. Onduidelijk is onder meer hoe de afstand gemeten moet worden en welke schoolsoorten meetellen.

Bij de inventarisatie van NRC/Handelsblad is uitgegaan van een loopafstand van 350 meter tot basisscholen en middelbare scholen. Als het kabinet kiest voor de hemelsbrede afstand tussen school en shop, vallen de cijfers nog dramatischer uit. De hardste klappen vallen in Amsterdam, Leiden en Leeuwarden. De cijfers op een rijtje:

Amsterdam: 223 coffeeshops, 187 sluitingen
Den Haag: 40 coffeeshops, 4 sluitingen
Eindhoven: 15 coffeeshops, 7 sluitingen
Enschede: 10 coffeeshops, 5 sluitingen
Leeuwarden: 13 coffeeshops, 11 sluitingen
Leiden: 12 coffeeshops, 9 sluitingen
Maastricht: 13 coffeeshops, geen sluitingen
Nijmegen: 14 coffeeshops, 1 sluiting
Tilburg: 12 coffeeshops, 3 sluitingen

In Rotterdam en Arnhem wordt al jaren een afstandscriterium van 250 meter gehanteerd, waardoor het aantal coffeeshops in deze steden sterk daalde. In Rotterdam moesten zestien van de 62 coffeeshops dicht, in Arnhem zes van de zestien. Groningen en Haarlem hebben nog niet berekend hoeveel coffeeshops zij zouden moet sluiten door het verruimde afstandscriterium.

Den Haag is een verhaal apart. In 1997 werd hier een minimale afstand van 500 meter tussen coffeeshops en middelbare scholen ingevoerd. Hierdoor verloor de stad 47 van de 87 shops. Vorig jaar werd de grens verlaagd van 500 naar 250 meter. Als die nu weer stijgt naar 350 meter zijn vier Haagse coffeeshops de klos. De Vereniging van Haagse Cannabis Shops reageert woedend in NRC/Handelsblad: “Pure schijnpolitiek. Eerst versoepelen ze het beleid en nu moeten ineens toch weer shops sluiten. Zo zorg je er dus voor dat de handel op straat belandt.”

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.