Peter Cohen en VOC-er Derrick Bergman bij BNR Radio over wietpas

Bij BNR Peptalk werd vandaag gediscussieerd over de wietpas. Aan het woord kwamen onder meer drugsdeskundige Peter Cohen en VOC-woordvoerder Derrick Bergman.

Peter Cohen, Cannabis Bevrijdingsdag, Westerpark, Amsterdam, 8 mei 2010
Peter Cohen, Cannabis Bevrijdingsdag, Westerpark, Amsterdam, 8 mei 2010 (© Gonzo media)

De stelling van Peptalk luidde: ‘Drugscriminaliteit verdwijnt niet met een wietpas’. De eerste spreker was burgemeester Lonink (PvdA) van Terneuzen. Hij kondigde aan dat de maximale verkoophoeveelheid in de enige coffeeshop van Terneuzen vandaag verder wordt verlaagd naar twee gram per dag per persoon. Lonink vindt de wietpas ‘mosterd na de maaltijd’, maar denkt wel dat de pas er komt.

Peter Cohen, oud-directeur van het Centrum voor Drugsonderzoek van de Universiteit Amsterdam, gaf aan dat de wietpas de verkeerde oplossing is voor het verkeerde probleem. Cohen: “Je moet wel heel erg duidelijk maken over welke problemen je het wilt hebben. Als je het wil hebben over de illegale aanplant en distributie van cannabis, dan heeft dat niks te maken met de voordeur. Dat heeft alleen maar te maken met de vraag. En de vraag is niet afhankelijk van coffeeshops of niet. Er zijn landen in Europa waar ontzaglijk veel minder cannabis wordt gebruikt en daar zijn geen coffeeshops. En er zijn landen in Europa waar veel meer cannabis wordt gebruikt dan in Nederland en daar zijn ook geen coffeeshops.”

Cohen verwacht dat een wietpas zal leiden tot meer drukte in het illegale circuit. Dat hoeft niet per se op straat te zijn: “Er is natuurlijk door de mobiele telefoon een enorme circuit mogelijkheid ontstaan via telefonische aanlevering. Dat zie je in Amsterdam met cocaïne, met xtc: dat gebeurt helemaal niet meer via de straat. Er is heel veel handel via gewoon telefonie en scootertjes.”

Beeld: VOC
Beeld: VOC

VOC-woordvoerder Derrick Bergman stelde dat de enige echte oplossing voor de problemen rond cannabis ligt in opheffing van het cannabisverbod. “Een wietpas, dat is eigenlijk criminelen sponsoren, een werkgelegenheidsproject voor scooterdealers.” Zowel Bergman als Cohen wezen op de consequenties van registratie en verplichte betaling met pin-pas in de coffeeshop: verzekeraars, pensioenfondsen en werkgevers zullen die gegevens misbruiken. Cohen: “Als je via je pin-pas moet gaan kopen, en bankafschriften worden een belangrijk onderdeel van een sollicitatieprocedure, dan kunnen mensen daarop gaan discrimineren.” Nog meer redenen voor de gemiddelde cannabisconsument om de coffeeshop vaarwel te zeggen en voortaan wiet te kopen in het illegale circuit.

Klik hier om de hele discussie te beluisteren.

Zie ook: Het grote Peter Cohen interview (VOC-Blog, 9 april 2010)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*