Van der Laan volhardt in verzet tegen wietpas

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan blijft bij zijn verzet tegen invoering van een wietpas in zijn stad. In een paginagroot interview met de Telegraaf van vandaag zegt van der Laan: “Het is heel simpel: die wietpas werkt hier niet.”

Eberhard van der Laan (Foto: Wikimedia)
Eberhard van der Laan (Foto: Wikimedia)

Vorige maand stuurde Van der Laan al een brief naar Den Haag met een uitgebreide motivatie van de Amsterdamse bezwaren tegen de wietpas. Een aantal citaten uit het interview in de Telegraaf van vandaag:

“Voor Amsterdam is de coffeeshop niet heilig, maar het systeem wel. Iedereen die ouder dan veertig is, kent nog de situatie van vroeger. Denk aan de problemen op de Zeedijk. Toen hadden we een gigantische illegale straathandel, ook in softdrugs en daar was al helemaal geen leeftijdscontrole. Moeten we die situatie nieuw leven inblazen? Ja, er is overlast van drugshandel in de stad. Maar dankzij de coffeeshop is het hanteerbaarder geworden. Vergeet niet, wat het kabinet wil, wil ik ook: de jeugd beschermen. Over het doel van de wietpas zijn we het hartstikke eens. De vraag is of deze oplossing geen extra problemen oplevert.”

Ruim aanbod, 24 uur per dag open, alle leeftijden welkom...
Het illegale circuit: ruim aanbod, 24 uur per dag open, alle leeftijden welkom...

“Ik denk trouwens dat we het drankprobleem ook niet moeten onderschatten. Weten jullie dat er op Koninginnedag hier in de stad 500 ambulances rijden? Daarvan zijn er 499 bestemd voor mensen met teveel drank op.”

“We hebben jaarlijks vier miljoen toeristen in de hoofdstad. Ongeveer een miljoen daarvan gaan ook naar een coffeeshop. Als die toeristen geen wiet meer kunnen kopen, dan gaan die het op straat kopen. Zie je dat voor je? Dan hebben we pas overlast en blijven al die andere toeristen ook weg. Het is heel simpel: die wietpas werkt hier niet. In de grensstreken misschien wel, maar de problematiek is overal anders. Daarom moet je met een oplossing komen die maatwerk is en geen algemeen middel.”

'Uitgelekt ontwerp voor wietpas Eindhoven' (bron: eindhoven.blog.nl)
'Uitgelekt ontwerp voor wietpas Eindhoven' (bron: eindhoven.blog.nl)

“Ik heb in Den Haag geleerd dat je altijd moet samenwerken. Er valt met ons in Amsterdam enorm goed te praten om problemen samen aan te pakken en oplossingen te bedenken. Dit wordt een discussie, geen gevecht. Onze doelen zijn hetzelfde, maar de wietpas is voor de Amsterdamse situatie geen intelligent idee.”

Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) verwoordde haar kritiek deze week minder diplomatiek: “Het lijkt of minister Ivo Opstelten met zijn wietpas wel de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt”, aldus Bouwmeester in het Eindhovens Dagblad. Een wietpas is juridisch waarschijnlijk onhaalbaar, maar al zou het mogen, dan lost het de georganiseerde misdaad niet op. Wil Opstelten daar iets tegen doen, dan moet hij de cannabisteelt reguleren, vindt Bouwmeester.

Nicole Maalsté toont een folder tegen wietteelt, Cannabis Tribunaal 2010 (© Gonzo media)
Nicole Maalsté toont een folder tegen wietteelt, Cannabis Tribunaal 2010 (© Gonzo media)

Nicole Maalsté, socioloog en kenner van de cannabismarkt, werd door het ANP gevraagd of een wietpasje bij zal dragen aan het terugdringen van ‘drugsgeweld’ in Eindhoven en omgeving. Maalsté:  “Ik vind het uitermate vreemd, want ik zie niet hoe dit kan helpen bij de problematiek van Eindhoven. De problemen van Eindhoven spelen zich af rond de achterdeur van de coffeeshops, de aanlevering van de drugs. De stad heeft geen problemen met de ‘voordeur’, de klanten van de coffeeshops en daar richt het pasjessysteem zich juist op. Het pasje gaat niets afdoen aan de schietpartijen van drugscriminelen. De invoering van het pasjessysteem is symboolpolitiek. Blijkbaar kunnen ze niets beters verzinnen.”

Zie ook: ‘Opstelten heeft de klok horen luiden’ (Eindhovens Dagblad, 4 december 2010)

Beeld: Gnoe (www.gnoe.nu)
Beeld: Gnoe (www.gnoe.nu)

Zie ook: Wisselende reacties op snelle invoer wietpas (NU.nl, 3 december 2010)

Zie ook: Wietpas is schijnoplossing
(Website Lea Bouwmeester, 3 december 2010)

Zie ook: Wietpas: probleem ligt bij de achterdeur
(De Pers, 3 december 2010)

Zie ook: ‘Wietpas is een stap achteruit’
(BN/De Stem, 4 december 2010)

Zie ook: ‘Drugstoerist Breda belandt op straat door wietpas’ (Breda Vandaag, 4 december 2010)

Zie ook: Van der Laan: wietpas werkt niet (RTL Nieuws.nl, 4 december 2010)

Zie ook: Meerderheid Dordt ziet wietpas niet zitten (RTV Rijnmond, 6 december 2010)

Zie ook: Novadic Kentron ziet wietpas niet zitten (Omroep Brabant, 7 december 2010)

Video: Wietpas stuit op groot verzet (Omroep Brabant, 3 december 2010):

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*