‘Plannen voor wietpas niet haalbaar’

  • SHARE:
  • Tweet this

December 3rd, 2010 | 19:08
Door webmaster

De plannen van minister Opstelten voor een Brabantse wietpas, zijn juridisch misschien niet haalbaar. Dat meldt Omroep Brabant met een verwijzing naar de rechterlijke uitspraak over een soortgelijke pas in Maastricht. De rechtbank oordeelde in 2008 dat deze discriminerend was.  Deze zaak is nog steeds onder de rechter.

Banner van het plan 'Limburg trekt z'n grens' uit 2009 (© Gonzo media)

Banner van het plan 'Limburg trekt z'n grens' uit 2009 (© Gonzo media)

Omroep Brabant sprak met coffeeshophouder Marc Josemans uit Maastricht, partij in de rechtszaak over het weren van buitenlandse bezoekers met een pasjessysteem. Josemans: “We zijn allebei in hoger beroep gegaan, zowel de gemeente als ik.” De Raad van State heeft het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen advies gevraagd over de vraag of het weren van niet-ingezetenen al dan niet is toegestaan.

Dit Hof doet op 16 december uitspraak, het beslissende oordeel van de Afdeling Bestuurs-rechtspraak van de Raad van State wordt in het eerste kwartaal van 2011 verwacht. Josemans: “Het verbaast me enorm dat Opstelten zo voor de muziek uit loopt. Hij voert beleid in, terwijl de rechter heeft geoordeeld dat het discriminatie is en het hoger beroep nog loopt.”

Socioloog en kenner van de cannabismarkt Nicole Maalsté spreekt zich in het artikel uit tegen de wietpas. Maalsté: “Je pakt de klanten aan, terwijl daar het probleem helemaal niet zit. Het probleem zit bij de toeleveranciers. Dit is geen oplossing voor de incidenten Eindhoven en Helmond.” Zij wijst erop dat een wietpasje niet zal voorkomen dat criminelen in de wietteelt elkaar in de haren vliegen en huizen worden beschoten.

Onno Hoes (VVD), de nieuwe burgemeester van Maastricht, zette vandaag ook vraagtekens bij het nut van een wietpas. Hoes: “De vraag is of je met dat pasje de productie van wiet en de zware criminaliteit aanpakt. De productie kan ook de grens over zonder dat de wiet nog in de coffeeshops komt.”

Klik hier voor het hele artikel op de website van Omroep Brabant.

Zie ook: Uitspraak Hof cruciaal toekomst wietpas (Spitsnieuws, 3 december 2010)

Zie ook: Wietpas is contraproductief (Opinie-artikel van VOC-er Derrick Bergman, Eindhovens Dagblad, 20 november 2010)

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.