De plannen van minister Opstelten voor een Brabantse wietpas, zijn juridisch misschien niet haalbaar. Dat meldt Omroep Brabant met een verwijzing naar de rechterlijke uitspraak over een soortgelijke pas in Maastricht. De rechtbank oordeelde in 2008 dat deze discriminerend was. Deze zaak is nog steeds onder de rechter.
Omroep Brabant sprak met coffeeshophouder Marc Josemans uit Maastricht, partij in de rechtszaak over het weren van buitenlandse bezoekers met een pasjessysteem. Josemans: “We zijn allebei in hoger beroep gegaan, zowel de gemeente als ik.” De Raad van State heeft het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen advies gevraagd over de vraag of het weren van niet-ingezetenen al dan niet is toegestaan.
Dit Hof doet op 16 december uitspraak, het beslissende oordeel van de Afdeling Bestuurs-rechtspraak van de Raad van State wordt in het eerste kwartaal van 2011 verwacht. Josemans: “Het verbaast me enorm dat Opstelten zo voor de muziek uit loopt. Hij voert beleid in, terwijl de rechter heeft geoordeeld dat het discriminatie is en het hoger beroep nog loopt.”
Socioloog en kenner van de cannabismarkt Nicole Maalsté spreekt zich in het artikel uit tegen de wietpas. Maalsté: “Je pakt de klanten aan, terwijl daar het probleem helemaal niet zit. Het probleem zit bij de toeleveranciers. Dit is geen oplossing voor de incidenten Eindhoven en Helmond.” Zij wijst erop dat een wietpasje niet zal voorkomen dat criminelen in de wietteelt elkaar in de haren vliegen en huizen worden beschoten.
Onno Hoes (VVD), de nieuwe burgemeester van Maastricht, zette vandaag ook vraagtekens bij het nut van een wietpas. Hoes: “De vraag is of je met dat pasje de productie van wiet en de zware criminaliteit aanpakt. De productie kan ook de grens over zonder dat de wiet nog in de coffeeshops komt.”
Klik hier voor het hele artikel op de website van Omroep Brabant.
Zie ook: Uitspraak Hof cruciaal toekomst wietpas (Spitsnieuws, 3 december 2010)
Zie ook: Wietpas is contraproductief (Opinie-artikel van VOC-er Derrick Bergman, Eindhovens Dagblad, 20 november 2010)
Comments (4)
nol 03/12/2010 at 8:43 pm
De Wietpas gaat de Brabantse criminaliteit terugdringen!
Minister Opstelten en een paar Brabantse Burgemeesters weten het zeker, als de Wietpas voor coffeeshops is ingevoerd, komt er een einde aan het drugsgeweld in Noord-Brabant.
Daarna wordt de Wietpas, het nieuwe wapen in de strijd tegen misdaad, landelijk ingevoerd, om zodoende heel Nederland misdaad-vrij te maken.
Maar wat betekent de invoering van de Wietpas eigenlijk voor de Nederlandse coffeeshopper, die het geluk heeft in 1 van de 101 Nederlandse gemeenten met gedoogde coffeeshops te wonen.
Het betekent dat de gegevens van de Wietpashouder worden ingevoerd in het computerbestand van de betrokken coffeeshop. Alle bestanden van b.v de 15 coffeeshops van Eindhoven worden gekoppeld, om uit te sluiten dat een pashouder bij meerdere coffeeshops per dag het maximum van 5 gram cannabis kan aanschaffen. De gemeente wil inzage in deze gegevens, om controle te kunnen uitoefenen op dit systeem.
Met de Wietpas komt nog een beperking, de coffeeshopper met Wietpas kan zijn wiet alleen nog verkrijgen via betaling met een bankpas, WP-coffeeshops mogen geen wiet meer a contant leveren.
Deze gegevens komen bij de banken terecht, waardoor het cannabis gebruik per coffeeshopper wordt geregistreerd, en kunneneventueel worden doorgespeeld aan verzekering maatschappijen.
De met een Wietpas uitgeruste coffeeshopper kan met zijn/haar pas uitsluitend in b.v.Eindhoven wiet bij een coffeeshop kopen, dus niet in Amsterdam of Groningen.
Wil de Nederlandse coffeeshopper eigenlijk wel een Wietpas, met alle daaraan verbonden risico’s? De banken, die vaak gelieerd zijn aan verzekering maatschappijen, zouden deze gegevens kunnen gebruiken om bij hun verzekerde cannabis gebruikers van bepaalde verzekeringen uit te sluiten, vanwege hun bekende drugsgebruik.
Zonder levensverzekering vervalt je hypotheek, zonder hypotheek kom je op straat terecht, en zonder autoverzekering mag je niet autorijden. Ik kan me voorstellen dat veel mensen geen wietpas willen, en dus hun cannabis bij de straathandel gaan kopen.
Op die manier is de ex-coffeeshopper goedkoper uit, en kan ook nog eens kiezen uit allerlei andere soorten drugs, als coke en speed, want daar is geen pasje voor nodig.
Wat gaat de invoering van de Wietpas betekenen voor de uitbaters en werknemers van gedoogde coffeeshops?
De coffeeshophouder moet zijn werknemers gaan opleggen om niet-Nederlanders, die niet in Nederland wonen,de aankoop van cannabis te weigeren op grond van hun nationaliteit. Met andere woorden, de coffeeshophouder zet zijn personeel aan om te discrimineren. Iemand weigeren op basis van ziin/haar nationaliteit of ras is in Nederland bij wet verboden, en maakt de coffeeshophouder dus strafbaar volgens Art 137d. Dat zal voor nogal wat juridische conflicten kunnen zorgen.
De werknemers krijgen het zwaar, zij moeten veel mensen de toegang tot de coffeeshops weigeren, de Nederlanders zonder Wietpas, en de buitenlanders zonder recht op een Wietpas.
In Nederland werkende/wonende buitenlanders moeten bij hun aanvraag voor een Wietpas een kopie van hun huurcontract voegen en in het bezit zijn van een geldig sofi-nummer.
Het zal de baan van cannabis verkoper opwaarderen naar het niveau van een veredelde douane ambtenaar, met al deze opgedrongen loket-werkzaamheden.
Wat betekent de invoering van de Wietpas voor de bezorgde Nederlander, die niet in aanmerking wil komen voor de Wietpas?
Er zal nog meer cannabis handel op straathoeken en pleintjes ontstaan, de leeftijdsgrens komt te vervallen en cannabis zal naast harddrugs als coke, speed en XTC op het menu komen.
Daar zal geen politie inzet voor beschikbaar zijn, want die hebben hun handen vol aan het controleren van de naleving van de Wietpas regeling in en om coffeeshops. Door de dalende verkoop zal er veel minder belasting worden afgedragen door de coffeeshops, de zwarte markt draagt niets af.
Wat betekent de invoering voor de cannabis gebruikers in de 340 Nederlandse gemeenten zonder coffeeshops?
Helemaal niets, zij kochten toch al op de zwarte markt, en werden en worden niet gehouden aan regels zoals de minimumleeftijd, maximum hoeveelheid en sluitingstijden bij hun illegale “verkooppunt”.
Wat betekent het invoeren van de Wietpas voor de illegale wietkweker?
Weinig, het grootste deel van hun oogsten ging toch al naar de export, en een aanzienlijk deel werd toch al verkocht in de 340 gemeenten zonder coffeeshops, zij kunnen hun waar altijd kwijt.
Betekent dit dan ook dat het invoeren van de Wietpas de weg vrij maakt voor meer coffeeshops in Nederland, zodat ook alle 340 gemeenten zonder coffeeshops het recht op een Wietpas kunnen garanderen? Opstelten zegt dat coffeeshops en de Wietpas bedoeld zijn voor de lokale cannabisgebruikers, maar hoe gaat dat zonder lokale coffeeshop?
Wat betekent de invoering van de Wietpas voor de coffeeshop branche?
Het betekent dat het heel rustig gaat worden in de laatste 666 gedoogde cannabis coffeeshops van Nederland, en de zwarte markt kan zich voorbereiden op een flinke omzetverhoging.
De Wietpas zet de coffeeshop branche volledig op stelten!
Nol van Schaik
Coffeeshop Willie Wortel.
Principieel Wietpas Weigeraar.(PWW)
nol 03/12/2010 at 8:58 pm
Vaart achter Wietpas, geen haast met Speed Pass?
Het blijft opmerkelijk, de enige legaal verkrijgbare drug die onder de Opiumwet valt, is straks alleen nog verkrijgbaar als je een Wietpas durft te hebben.
Alle andere drugs die onder de Nederlandse Opiumwet vallen blijven echter zonder nieuwe restricties verkrijgbaar, gelukkig maar, dan kan men tenminste nog wel coke, XTC, GHB, MDMA, Speed, heroine of ketamine scoren als U niet over een Wietpas beschikt.
Waarom is er nog geen Speed Pass, of een Coke Card?
De uitleg is simpel:
Er zijn in de hele wereld slechts 666 drugsdealers die altijd te lokaliseren zijn: De Nederlandse, met naam en adres bij de KVK ingeschreven coffeeshops met een gedoogbeschikking!
Alle andere in Nederland opererende drug dealers zijn niet aan te spreken of aan te schrijven, dan kan je ze ook niet verplichten met een Coke Card of Speed Pass te ‘werken’.
Dus, als je als overheid je frustratie over je machteloosheid om de criminaliteit rond alle drugs terug te dringen wilt afreageren, pak je die 666 dealers aan, want die andere duizenden drugdealers weet je niet 1,2,3 te vinden.
Ook dit heet discriminatie.
nol 03/12/2010 at 8:59 pm
Ook de verkoop van de enige hard drug die niet onder de Opiumwet valt, alcohol, wordt niet zo strikt gecontroleerd en beperkt als de verkoop van cannabis vanuit gedoogde coffeeshops.
Ik ben er voor om de verkoop van alcohol ook via een pasjes systeem en alleen op buurt niveau te laten plaatsvinden, dan wordt er tenminste minder dronken van A naar B gereden.
Het Drinkbewijs zou dan alleen mogen gelden voor alcohol verstrekkende bedrijven op loopafstand van de woning van de Drinkbewijshouder.
Elke kroeg is dan verplicht om een kruiwagen bij de hand te hebben om na sluitingstijd de laatste lavelozen naar huis te kunnen kruien.
Een veilig Nederland is in vakjes ingedeeld!
Erique Vendeville 08/12/2010 at 1:25 pm
Mery Servaas had waarschijnlijk al een voorgevoel met haar nummer Mexico dat begon als een sprookje, maar zal eindigen in een totale fiasco.
In het zuiden woedt al een oorlog door onkunde van de Haagse politiek en door de huidige plannen zal dit alleen maar verder escaleren.Helaas moet ik zeggen dat het ‘tolerante’ Nederland daar niet klaar voor is.