Eindhoven: ‘Geweld door wietcriminaliteit’?

Hebben de geweldsincidenten in Eindhoven van de afgelopen weken te maken met de hennepteelt, zoals burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) gisteren tegen de gemeenteraad verklaarde? Of is er iets anders aan de hand?

Rob van Gijzel, Wiet-top Almere, 21 november 2008 (© Gonzo media)
Rob van Gijzel, Wiet-top Almere, 21 november 2008 (© Gonzo media)

Vandaag bespreekt Van Gijzel de wietteelt met minister Opstelten (VVD) van veiligheid en justitie. Na het gesprek geeft hij een persconferentie in Den Haag, meldt Omroep Brabant. Gisteren bracht Van Gijzel in de gemeenteraad vijf recente geweldsdelicten in de regio Eindhoven rechtstreeks in verband met ‘de georganiseerde criminaliteit in de wiethandel’.

Een van die delicten is de beschieting van een huis aan de Boutenslaan. Vandaag meldt De Telegraaf over die aanslag: “Het mitrailleurvuur op een woning in Eindhoven was een aanslag op een van de belangrijkste criminele kopstukken van Zuid-Nederland. Petrus of Peerke S. geldt als een van de grootste xtc-baronnen.”  In het artikel wordt met geen woord gerept over wiet, wietteelt of coffeeshops.

Het lijkt er sterk op dat de burgemeester over de rug van de coffeeshophouders in zijn stad de noodzaak van regulering van de achterdeur probeert te onderstrepen. Die indruk wordt bevestigd door de Kamervragen die PvdA-ers Lea Bouwmeester en Attje Kuiken vandaag hebben ingediend bij Opstelten. Vraag negen luidt bijvoorbeeld:
“Deelt u de mening van de Eindhovense burgemeester dat het toestaan dat coffeeshops zelf, via een systeem van een besloten club, voor hun klanten wiet kunnen gaan telen zal bijdragen aan het terugbrengen van de drugsgerelateerde geweldscriminaliteit? Zo ja, hoe gaat u dit systeem faciliteren? Zo nee, waarom niet?”

Bron: website Eindhovens Dagblad, 1 december 2010
Bron: website Eindhovens Dagblad, 1 december 2010

Van Gijzel heeft de Eindhovense coffeeshops zes ton geboden om een pasjessysteem in te voeren, meldt het Eindhovens Dagblad vandaag. De burgemeester deed zijn aanbod afgelopen maandag tijdens overleg met de VCE (Verenigde Coffeeshops Eindhoven), aldus voorzitter Johan Dielesen. “Dat zou 40.000 euro per shop betekenen, om onze zaken te verbouwen zodat het pasjessysteem ingevoerd kan worden. Wij willen die waanzin van zo’n wietpas niet, omdat die veel mensen de illegaliteit in jaagt. Gebruik dat geld van de belastingbetaler ergens anders voor.”

De VCE heeft Van Gijzel’s ‘aanbod’ geweigerd en hekelt het feit dat er geen enkele communicatie met de coffeeshops is geweest bij de voorbereiding van de coffeeshoppilot. Dielesen is er erg ongelukkig mee dat Van Gijzel nu opnieuw een link legt tussen zijn coffeeshoppilot en geweldsmisdrijven in de regio: “Dat speelt zich in een hele andere wereld af. Daar hebben wij niks mee te maken. Van Gijzel wil een gereguleerde teelt. Maar ook dat is absoluut geen garantie voor veiligheid. Ook dan kan er geript worden of een moord worden gepleegd. Hoe wil hij dat beveiligen? Dat wimpelt hij af.”

Zie ook: Misdaad in Eindhoven: zeg maar dat het door de hennepteelt komt…
(Coffeeshopnews, 1 december 2010)

Zie ook: Van Gijzel naar Den Haag voor wietplan
(Omroep Brabant, 1 december 2010)

Zie ook: ‘Van Gijzel bood coffeeshops zes ton’
(Eindhovens Dagblad, 1 december 2010)

Zie ook: Schriftelijke vragen gesteld over de geweldsincidenten in Eindhoven
(Website Lea Bouwmeester, 1 december 2010)

Zie ook: Wietpas is contraproductief (Opinie-artikel door VOC-er Derrick Bergman, Eindhovens Dagblad, 20 november 2010)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*