Video: speech Joep Oomen High Times Cup

  • SHARE:
  • Tweet this

November 24th, 2010 | 16:32
Door webmaster

Voor een zaal bezorgde Amerikaanse bezoekers van de High Times Cannabis Cup gaf Joep Oomen (VOC, ENCOD) gisteren een speech over het cannabisbeleid in Nederland en de rest van Europa. “Het is heel moeilijk om in Nederland activisten te vinden, want iedereen denkt dat het er al is, ze hebben de coffeeshops. Ze denken niet eens na over wat er aan de achterdeur van die coffeeshops gebeurt.”

Joep Oomen, High Times Cup 2010 (© Gonzo media)

Joep Oomen, High Times Cup 2010 (© Gonzo media)

‘Changes in Dutch Marijuana Policy’ heette het programma-onderdeel in de bovenzaal van de Powerzone, overdag het kloppend hart van de High Times Cannabis Cup. Na een introductie door mediwiet-activiste en VOC-er Jackie Woerlee vertelde Joep Oomen over de repressieve koers in Nederland en de trend richting decriminalisering en normalisering in EU-landen als Spanje, Tsjechië en België. In Spanje functioneren op dit moment tussen de 220 en 250 cannabis clubs, met gereguleerde teelt. België heeft maar één cannabis club, Trekt Uw Plant, maar vier jaar juridische strijd heeft geleid tot rechterlijke goedkeuring van het principe.

Joep Oomen, High Times Cup 2010 (© Gonzo media)

Joep Oomen, High Times Cup 2010 (© Gonzo media)

Oomen: “In de republiek Tsjechië, in het hart van Europa, is er ook een combinatie van een flexibeler politiek klimaat en een groot aantal jonge activisten, blowers die zich in willen zetten en politiek werk doen. Dat ontbreekt in Nederland, het is heel moeilijk om hier activisten te vinden, want iedereen denkt dat het er al is, ze hebben de coffeeshops. Ze denken niet eens na over wat er aan de achterdeur van die coffeeshops gebeurt. Het is dus moeilijk om mensen te vinden en tot een professionele manier van werken te komen, die nodig is om deze strijd te voeren. Misschien kunnen we een Bermuda-driehoek maken tussen Spanje, België en de Tsjechische republiek en het cannabisverbod daarin laten verdwijnen.”

Bekijk hieronder fragmenten van de presentatie en zaaldiscussie. Met dank aan Darpan van Kuik / Canna Embassy.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.