‘Wietpas is werkgelegenheidsproject voor criminelen’

Deze week werd bekend dat diverse steden grote bezwaren hebben tegen landelijke invoering van een ‘wietpas’ voor coffeeshops. NOS Nieuws interviewde Marc Josemans, coffeeshophouder in Maastricht en actief binnen het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden (LOC). ‘Dit is een werkgelegenheidsproject voor criminelen’.

Marc Josemans, Cannabis Tribunaal 2010 (© Gonzo media)
Marc Josemans, Cannabis Tribunaal 2010 (© Gonzo media)

Josemans ontkracht de stelling dat coffeeshop-toeristen voor enorme overlast zorgen. “Dat is namelijk nog nooit goed aangetoond. Het enige dat wij weten is dat zij een enorme economische inbreng hebben, alleen al in de regio Maastricht zijn ze goed voor 140 miljoen euro per jaar en 1630 fulltime banen.” Hij legt uit dat een wietpas niet tot minder, maar juist meer overlast zal leiden. Toeristen zullen Maastricht blijven bezoeken en ze willen nog steeds blowen. “Als ze vervolgens moeten kiezen waar zij hun cannabis kopen, in het illegale circuit in eigen land of in Nederland, dan weten wij wel waar ze het gaan kopen.” Ook blowers uit de regio zullen naar het illegale circuit verdwijnen. “Dit is eigenlijk een werkgelegenheidsproject voor criminelen. De overheid toont zich een goed werkgever voor criminele organisaties.”

Sinds 2008 loopt er een proefproces tussen de gemeente Maastricht en Josemans’ coffeeshop Easy Going, over toepassing van het ‘niet-ingezetenen criterium’ om buitenlandse bezoekers te weren. De definitieve uitspraak van de Raad van State wordt begin 2011 verwacht. Toch probeert het kabinet nu al een wietpas door te drukken, om niet-ingezetenen uit de coffeeshop te weren. Josemans: “Wat mij zo verbaast is dat de minister de rechterlijke macht niet respecteert. Hij probeert namelijk volop invloed uit te oefenen op de rechterlijke macht om alsjeblieft maar met een positieve uitspraak voor hen te komen. Ik vind dat dat niet kan. Zolang deze zaak onder de rechter is, heeft men zich bescheiden en terughoudend op te stellen.”

Beluister het volledige interview hieronder:

Zie ook: ‘Gemeenten zien niets in wietpas’ (VOC-Blog, 17 november 2010)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*