Brief Amsterdam aan Opstelten: nee tegen wietpas

  • SHARE:
  • Tweet this

November 19th, 2010 | 17:37
Door webmaster

De gemeente Amsterdam is tegen het plan van het nieuwe kabinet voor een pasjessysteem voor coffeeshops. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief die hij vandaag aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft gestuurd. Dat meldt het ANP.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam

Van der Laan wijst er in de brief op dat toeristen in Amsterdam niet voor veel overlast zorgen. Zij blijven vaak langer in de stad en komen niet alleen om wiet te roken. Door een pasjessysteem nemen de straathandel en dus de overlast juist toe, vreest de burgemeester. Hij pleit er dan ook voor dat gemeenten zelf mogen bepalen of ze dit systeem invoeren.

Amsterdam is ook niet blij met het verruimde afstandscriterium voor coffeeshops in de buurt van scholen. Als dit criterium alleen geldt voor middelbare scholen, moeten 116 van de 230 Amsterdamse coffeeshops dicht. Komen de basisscholen er ook nog bij, dan blijven er nog slechts 36 coffeeshops over.

Ivo Opstelten (Foto: Wikimedia)

Ivo Opstelten (Foto: Wikimedia)

Van der Laan volgt met deze stellingname de lijn van zijn voorganger Job Cohen, die weigerde een afstandscriterium voor coffeeshops in te voeren in de hoofdstad. Het leverde hem een forse aanvaring met toenmalig premier Balkenende op, maar Cohen gaf geen krimp. Van der Laan heeft de gemeenteraad in elk geval achter zich. De VVD sprak zich deze week in klare taal uit tegen een wietpas, PvdA raadslid Peggy Burke had het over ‘een belachelijk idee met desastreuze gevolgen’.

Amsterdam liet verder weten samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en steden als Utrecht en Eindhoven binnenkort een nieuwe wiettop te organiseren. In een eerste reactie op de brief zegt Opstelten geen uitzondering voor Amsterdam te maken: zijn beleid gaat gelden voor heel Nederland.

Klik hier voor een PDF van de brief van Van der Laan aan Opstelten d.d. 19 november 2010.

Zie ook:  Amsterdam wil geen pasjessysteem coffeeshops (De Telegraaf, 19 november 2010)

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.