Brief Amsterdam aan Opstelten: nee tegen wietpas

De gemeente Amsterdam is tegen het plan van het nieuwe kabinet voor een pasjessysteem voor coffeeshops. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief die hij vandaag aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft gestuurd. Dat meldt het ANP.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam
Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam

Van der Laan wijst er in de brief op dat toeristen in Amsterdam niet voor veel overlast zorgen. Zij blijven vaak langer in de stad en komen niet alleen om wiet te roken. Door een pasjessysteem nemen de straathandel en dus de overlast juist toe, vreest de burgemeester. Hij pleit er dan ook voor dat gemeenten zelf mogen bepalen of ze dit systeem invoeren.

Amsterdam is ook niet blij met het verruimde afstandscriterium voor coffeeshops in de buurt van scholen. Als dit criterium alleen geldt voor middelbare scholen, moeten 116 van de 230 Amsterdamse coffeeshops dicht. Komen de basisscholen er ook nog bij, dan blijven er nog slechts 36 coffeeshops over.

Ivo Opstelten (Foto: Wikimedia)
Ivo Opstelten (Foto: Wikimedia)

Van der Laan volgt met deze stellingname de lijn van zijn voorganger Job Cohen, die weigerde een afstandscriterium voor coffeeshops in te voeren in de hoofdstad. Het leverde hem een forse aanvaring met toenmalig premier Balkenende op, maar Cohen gaf geen krimp. Van der Laan heeft de gemeenteraad in elk geval achter zich. De VVD sprak zich deze week in klare taal uit tegen een wietpas, PvdA raadslid Peggy Burke had het over ‘een belachelijk idee met desastreuze gevolgen’.

Amsterdam liet verder weten samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en steden als Utrecht en Eindhoven binnenkort een nieuwe wiettop te organiseren. In een eerste reactie op de brief zegt Opstelten geen uitzondering voor Amsterdam te maken: zijn beleid gaat gelden voor heel Nederland.

Klik hier voor een PDF van de brief van Van der Laan aan Opstelten d.d. 19 november 2010.

Zie ook:  Amsterdam wil geen pasjessysteem coffeeshops (De Telegraaf, 19 november 2010)

Comments (2)

 • Bas 21/11/2010 at 5:40 pm Reply

  Die Opstelten heeft echt een bord voor z’n kop. Als toeristen geen wiet meer kunnen krijgen dan kopen ze het wel op straat. Dat zou juist meer overlast geven. Echt als ik die Opstelten op tv zie krijg ik echt het idee dat ie niet goed bij z’n koppie is.

 • Ren78 24/11/2010 at 6:26 pm Reply

  Opstelten leeft in hetzelfde gesloten wereldje als Rutte zelf.
  Een beleid gebaseerd op Amerikaans model… Surprise!

  Angst regeert, het vooroordeel heerst en geld is de meest verslavende substantie ooit uitgevonden.

  Mijn advies aan Ivo is : Steek er eens één op en word wakker!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*