Brief Amsterdam aan Opstelten: nee tegen wietpas

De gemeente Amsterdam is tegen het plan van het nieuwe kabinet voor een pasjessysteem voor coffeeshops. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief die hij vandaag aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft gestuurd. Dat meldt het ANP.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam
Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam

Van der Laan wijst er in de brief op dat toeristen in Amsterdam niet voor veel overlast zorgen. Zij blijven vaak langer in de stad en komen niet alleen om wiet te roken. Door een pasjessysteem nemen de straathandel en dus de overlast juist toe, vreest de burgemeester. Hij pleit er dan ook voor dat gemeenten zelf mogen bepalen of ze dit systeem invoeren.

Amsterdam is ook niet blij met het verruimde afstandscriterium voor coffeeshops in de buurt van scholen. Als dit criterium alleen geldt voor middelbare scholen, moeten 116 van de 230 Amsterdamse coffeeshops dicht. Komen de basisscholen er ook nog bij, dan blijven er nog slechts 36 coffeeshops over.

Ivo Opstelten (Foto: Wikimedia)
Ivo Opstelten (Foto: Wikimedia)

Van der Laan volgt met deze stellingname de lijn van zijn voorganger Job Cohen, die weigerde een afstandscriterium voor coffeeshops in te voeren in de hoofdstad. Het leverde hem een forse aanvaring met toenmalig premier Balkenende op, maar Cohen gaf geen krimp. Van der Laan heeft de gemeenteraad in elk geval achter zich. De VVD sprak zich deze week in klare taal uit tegen een wietpas, PvdA raadslid Peggy Burke had het over ‘een belachelijk idee met desastreuze gevolgen’.

Amsterdam liet verder weten samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en steden als Utrecht en Eindhoven binnenkort een nieuwe wiettop te organiseren. In een eerste reactie op de brief zegt Opstelten geen uitzondering voor Amsterdam te maken: zijn beleid gaat gelden voor heel Nederland.

Klik hier voor een PDF van de brief van Van der Laan aan Opstelten d.d. 19 november 2010.

Zie ook:  Amsterdam wil geen pasjessysteem coffeeshops (De Telegraaf, 19 november 2010)

Comments (5)

 • Peter Lunk 20/11/2010 at 1:37 am Reply

  .

  Het gedoogbeleid ten aanzien van cannabis en coffeeshops is in het leven geroepen om een scheiding der markten tussen Soft en Hard-Drugs te bewerkstelligen.

  In coffeeshops kunnen diegenen die dat wensen hun cannabis halen en roken in een veilige omgeving.
  De gedoogregels voor cannabis en coffeeshops zijn bij wet zo gemaakt dat men er zonder in aanraking te komen met Hard-Drugs en of illegale straat en thuis-dealers een jointje kan kopen en genieten met gelijkgestemden.

  Door de Wiet-pas in te voeren creeert de regering een extra drempel voor personen die de cannabis misschien maar 1x willen proberen…
  Velen zullen zich niet voor die ene keer willen laten registreren en dan uitwijken naar thuis en straatdealer… Waar ook de harddrugs verkrijgbaar zijn… ZONDER controle van leeftijd of Wiet-pas.

  En dat was nou juist wat het gedoogbeleid in beginsel moest voorkomen.

  P.S. Iedere Nederlander draagt al een pas bij zich die duidelijk vermeld wanneer hij of zij geboren is en dat men een Nederlands staatsburger is.
  dat ding heet een Paspoort of Identificatie-kaart etc…

  ( De identificatiekaart is tegenwoordig GRATIS bij uw gemeente aan te vragen !
  Loop je in ieder geval niet het risico je Paspoort te verliezen (Strafbaar) ! )

  Dus waarom al die geldverkwisting aan een sub-registratiesysteem ?

  Even terzijde gelaten:
  Mensen wel of niet toelaten gebaseerd op hun land van afkomst…
  HEET BIJ MIJ: DISCRIMINATIE !

  En daar walg ik van !

  Peter Lunk
  Admin CoffeeShopNEWS.nl

 • MrLunk 20/11/2010 at 4:39 pm Reply

  Wat is het toch jammer dat zo weinig cannabis consumenten / CoffeeShoppers een mening lijken te hebben over deze onderwerpen…

  Het lijkt wel alsof het de roker geen zier kan schelen dat zijn/haar vrijheden beperkt worden door de betutteling.

  BAH !

 • Bas 21/11/2010 at 5:40 pm Reply

  Die Opstelten heeft echt een bord voor z’n kop. Als toeristen geen wiet meer kunnen krijgen dan kopen ze het wel op straat. Dat zou juist meer overlast geven. Echt als ik die Opstelten op tv zie krijg ik echt het idee dat ie niet goed bij z’n koppie is.

 • Ren78 24/11/2010 at 6:26 pm Reply

  Opstelten leeft in hetzelfde gesloten wereldje als Rutte zelf.
  Een beleid gebaseerd op Amerikaans model… Surprise!

  Angst regeert, het vooroordeel heerst en geld is de meest verslavende substantie ooit uitgevonden.

  Mijn advies aan Ivo is : Steek er eens één op en word wakker!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*