Aantal coffeeshops daalt verder, aantal overtredingen AHOJ-G regels gehalveerd

Het aantal coffeeshops is in de afgelopen twee jaar sterker gedaald dan in de voorgaande  jaren. Tegelijk halveerde het aantal overtredingen van de gedoogcriteria door coffeeshops. Dit blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau Intraval.

Intraval_shops1999_2010_coverEind 2009 telde Nederland 666 coffeeshops, een daling van 5,2 procent ten opzichte van 2007, toen er nog 702 waren. Over de oorzaak schrijven de ateurs van het rapport, Bert Bieleman en Rick Nijkamp: “Deze sterke daling wordt mede verklaard door het feit dat er alleen al in Rotterdam 16 coffeeshops zijn gesloten, omdat deze niet langer voldeden aan het (nieuwe) afstandscriterium ten opzichte van scholen. Daarnaast hebben Bergen op Zoom en Roosendaal in 2009 gekozen voor een nulbeleid, waardoor acht coffeeshops hun deuren moesten sluiten.”

Als in heel Nederland een afstandscriterium van 250 meter wordt ingevoerd, zouden er nog eens minstens 94 coffeeshops moeten sluiten, berekenden de onderzoekers. Hoeveel shops extra verdwijnen als het afstandscriterium wordt verruimd naar 350 meter, zoals het kabinet Rutte-Verhagen wil, is niet berekend.

Intraval_tabel02overtreding
Klik voor grote versie

De Nederlandse coffeeshops blijken zich uitstekend aan de strenge AHOJ-G regels te houden: het aantal geconstateerde overtredingen van deze criteria en de maximale voorraad is gehalveerd vergeleken met 2007.

Voor alle 666 coffeeshops samen ging het in 2009 om 44 overtredingen, meestal van de voorraadregel. Het totaal aantal overtredingen van het ‘J-criterium’, geen verkoop aan jeugdigen, bedroeg welgeteld zes.

Klik hier voor de pagina over het rapport op de website van Intraval.

Klik hier voor een PDF van een samenvatting van het onderzoek.

Intraval_fig2_spreiding_sho

Comment (1)

  • hoppaatteee 03/03/2011 at 10:59 am Reply

    HAHAHAHAHAHAHA TYFUSSS, HIHI, KUTWOUZEN

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*