Haagse Sjonnie in actie tegen ‘hennepgeurkaarten’

Deze week zijn in Rotterdam en Den Haag 30.000 ‘geurkaarten’ verspreid, om bewoners te helpen bij het opsporen van hennepplantages. Een kort geding tegen de gemeente Den Haag, aangespannen door Haagse Sjonnie, werd door de rechter afgewezen. Sjonnie zet de strijd voort: “Dit vind ik burgers tegen elkaar opstoken.”

Cartoon © DC Lama
Cartoon © DC Lama

Actualiteitenrubriek EenVandaag wijdde afgelopen maandag een reportage aan de geurkaarten, met Haagse Sjonnie in de hoofdrol. Zijn advocaat verwees in het kort geding naar de artikelen 126v en 126zt van het wetboek van strafvordering over hulp bij opsporing door mensen zonder opsporingsbevoegdheid. Tenzij het gaat om terroristische misdrijven is dergelijke hulp niet zomaar toegestaan. Bovendien komt opsporing door burgers al snel in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens over bescherming van de privacy.

Haagse Sjonnie (© Canna Embassy)
Haagse Sjonnie (© Canna Embassy)

Het gaat er Haagse Sjonnie vooral om een signaal af te geven tegen het tegen elkaar opstoken van burgers, vertelde hij vlak voor de zitting tegen Darpan van Kuik (Canna Embassy, VOC).

EenVandaag vroeg buurtbewoners wat zij er van vinden dat burgemeester Van Aartsen (VVD) hun hulp inroept om wietplantages op te sporen. Het antwoord van een van hen: “Weet je wat het is? Ik wil zelf nooit geen verrader spelen, hè, daar heb ik een hekel aan. Dus als ik het zou weten, dan zou ik niet direct reageren van: daar en daar is een wietplantage. Dat doe ik niet, nee. Vroeger had je daar NSB-ers voor, maar zo voel ik me eigen niet.”

Bekijk het interview en de EenVandaag reportage hieronder, scroll naar beneden voor de geurkaart (u kunt zonder risico aan uw scherm ruiken).


Hennepgeurkaart_Den_Haag_20

Hennepgeurkaart_DenHaag02

Comments (3)

 • Grumbit 12/11/2010 at 10:17 pm Reply

  Waardeloze kaartenactie leidt enkel tot meer overbodige invallen en jaagt de politie die te weinig tijd en mankracht heeft ook nog eens op extra kosten die allemaal door de burger via belasting betaald moet worden in tijden van bezuinigingen…

  De Cannabis liefhebbers kunnen deze hele actie compleet nutteloos maken…

  Als iedereen nou gewoon ff (NIET VIA EIGEN TELEFOON) een paar valse aangifdtes doet…

  Is het budget zo op en zijn ze zo klaar met invallen…

  😉

 • nol 13/11/2010 at 3:10 pm Reply

  een gokje: De sniftch-kaarten zijn uitgedeeld in achterstandswijken???

 • Cannawizard 17/11/2010 at 9:12 am Reply

  en er zijn al meerdere kaarten in ontwikkeling…..
  een ogenkaart en ook een loopjeskaart….
  zodat je aan iemands loopje kunt zien welke drugs die heeft gebruikt
  waar die woont en wat die van plan is………

  http://www.youtube.com/watch?v=YZz1soZemko

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*