The Lancet: alcohol schadelijker dan heroïne

  • SHARE:
  • Tweet this

November 1st, 2010 | 17:39
Door webmaster

Alcohol is veruit de gevaarlijkste drug in Engeland, concludeert een studie die deze week in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet wordt gepubliceerd.

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

De studie is uitgevoerd door de Independent Scientific Committee on Drugs, een denktank die is opgericht door professor David Nutt. Vorig jaar werd Nutt ontslagen als belangrijkste drugsadviseur van de Britse regering. Als protest tegen dit politiek gemotiveerde ontslag stapten zeven leden uit de officiële adviescommissie.

De studie die The Lancet deze week publiceert is een vervolg op de spraakmakende ranking van drugs die Nutt en een aantal collega wetenschappers in 2007 opstelden. In het nieuwe onderzoek refereren de auteurs aan Nederland:

“Our findings lend support to previous work in the UK and the Netherlands, confirming that the present drug classification systems have little relation to the evidence of harm. They also accord with the conclusions of previous expert reports that aggressively targeting alcohol harm is a valid and necessary public health strategy.”

In The Guardian zegt Nutt vandaag: “The Misuse of Drugs Act is past its sell-by-date and needs to be redone. We need to rethink how we deal with drugs in light of these new findings.”

De nieuwe ranking ziet er als volgt uit:

01 Alcohol (72)
02 Crystal meth (33)
03 Cocaine (27)
04 Tobacco (26)
05 Amphetamine / speed (23)
06 Cannabis (20)
07 GHB (18)
08 Benzodiazepines (15)
09 Methadon (13)
10 Butane (10)
11 Qat (9)
12 XTC (9)
13 Anabolic Steroids (9)
14 LSD (7)
15 Buprenorphine (6)
16 Magic Mushrooms (5)

David Cameron (Foto: Wikimedia)

David Cameron (Foto: Wikimedia)

Van de nieuwe Britse premier David Cameron is bekend dat hij op 15-jarige leeftijd in de problemen kwam op het prestigieuze Eton College voor het roken van cannabis. Als parlementariër heeft Cameron verklaard dat de Britse drugswetten ‘niet werken’.

Zie ook: Alcohol ‘more harmful than heroin or crack’
(The Guardian, 1 november 2010)

Zie ook: Alcohol is schadelijker dan crack
(NRC.Next, 1 november 2010)

Zie ook: Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis
(The Lancet, 1 november 2010)

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.