Amsterdam Law Review: legale cannabis levert 850 miljoen per jaar op

Legalisering van cannabis levert de Nederlandse staat jaarlijks 850 miljoen euro op. Dat blijkt uit onderzoek van econoom Martijn Boermans van de Hogeschool Utrecht, dat op 22 oktober is gepubliceerd in Amsterdam Law Review.

Drugsverbod_is_staatssteun_
De Pers, 25 oktober 2010

Eerder dit jaar berekende een ambtelijke werkgroep van het ministerie van financiën dat legalisering van cannabis 443 miljoen per jaar op zou leveren. “Die hebben nogal zuinigjes gerekend”, aldus Boermans in dagblad De Pers van vandaag. “Conservatief berekend kom ik uit op een netto-opbrengst van maximaal 850 miljoen euro per jaar.”

De econoom ziet een kentering in het denken over legalisering. “Door de crisis is dit in Amerika ineens bespreekbaar geworden. Er moet nu zoveel bezuinigd worden dat de hele morele discussie ondergeschikt raakt aan rationele economische motieven.”

Boermans is er van overtuigd dat het cannabisverbod zijn langste tijd heeft gehad. ‘De morele kant laat ik buiten beschouwing, maar in Nederland zijn we al zo lang voorloper op dit gebied. Het gebruik van softdrugs is zo ingeburgerd en het verbieden van softdrugs is in Nederland volledig mislukt. Over twintig jaar zijn ze hier gewoon legaal. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. Het is jammer dat dit mogelijk in de VS eerder gaat gebeuren dan bij ons.”

Raimond Dufour (Foto © Gonzo media)
Raimond Dufour (Foto © Gonzo media)

Raimond Dufour, voorzitter van de Stichting Drugsbeleid, ‘ergert zich groen en geel aan de Haagse politiek waar bij drugsdebatten nooit wordt ingegaan op de voordelen van legalisering’. In De Pers refereert hij aan een Engels gezegde: ‘I made up my mind, so don’t bother me with the facts’. Dufour wil de politiek dwingen dit debat eindelijk te voeren: “Wij starten binnenkort een petitie om de 40.000 handtekeningen te verzamelen waarmee we het onderwerp (legalisering van alle drugs) automatisch op de agenda van de Tweede Kamer zetten.”

Zie ook: Los het tekort op: legaliseer die handel!
(De Pers, 25 oktober 2010)

Zie ook: Het gat in begroting dichtblowen
(De Pers, 25 oktober 2010)

Comments (2)

 • Ren78 25/10/2010 at 7:12 pm Reply

  Hmmm… Rutte die straks na een goed gesprek met Bolkestein de oppositie om steun vraagt om legalisering er alsnog door heen te slepen?

  (“I’m a dreamer, man!…. but i’m not the only one…”)

  Pasjes systeem kent al veel kritiek, de 350 meter gaat catastrofale gevolgen hebben, steeds meer mensen die inzien dat een verbod simpelweg niet werkt en steeds meer instanties en organisaties die hun steun geven aan Prop.19 en andere legalisering-initiatieven….

  Het zal misschien een domme vraag zijn, maar is er hier in Nederland ooit contact geweest met vakbonden vanuit de VOC, VVCC, PCN etc?
  Wat voor werkgelegenheid creëert een legale Cannabis industrie voor recreatief en medicinaal gebruik hier in Nederland eigenlijk?

 • nol 25/10/2010 at 9:55 pm Reply

  De huidige 700 nog opererende coffeeshops dragen nu al 400 miljoen belastingen per jaar af. Ik vind bovenstaande berekening veel te laag, want als ook de kwekers gaan betalen, en er in NL meer coffeeshops mogen worden geopend, kan het wel eens het dubbele worden. Het zou een flink gat in de NL begroting kunnen dichten.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*