Amsterdam Law Review: legale cannabis levert 850 miljoen per jaar op

  • SHARE:
  • Tweet this

October 25th, 2010 | 17:30
Door webmaster

Legalisering van cannabis levert de Nederlandse staat jaarlijks 850 miljoen euro op. Dat blijkt uit onderzoek van econoom Martijn Boermans van de Hogeschool Utrecht, dat op 22 oktober is gepubliceerd in Amsterdam Law Review.

Drugsverbod_is_staatssteun_

De Pers, 25 oktober 2010

Eerder dit jaar berekende een ambtelijke werkgroep van het ministerie van financiën dat legalisering van cannabis 443 miljoen per jaar op zou leveren. “Die hebben nogal zuinigjes gerekend”, aldus Boermans in dagblad De Pers van vandaag. “Conservatief berekend kom ik uit op een netto-opbrengst van maximaal 850 miljoen euro per jaar.”

De econoom ziet een kentering in het denken over legalisering. “Door de crisis is dit in Amerika ineens bespreekbaar geworden. Er moet nu zoveel bezuinigd worden dat de hele morele discussie ondergeschikt raakt aan rationele economische motieven.”

Boermans is er van overtuigd dat het cannabisverbod zijn langste tijd heeft gehad. ‘De morele kant laat ik buiten beschouwing, maar in Nederland zijn we al zo lang voorloper op dit gebied. Het gebruik van softdrugs is zo ingeburgerd en het verbieden van softdrugs is in Nederland volledig mislukt. Over twintig jaar zijn ze hier gewoon legaal. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. Het is jammer dat dit mogelijk in de VS eerder gaat gebeuren dan bij ons.”

Raimond Dufour (Foto © Gonzo media)

Raimond Dufour (Foto © Gonzo media)

Raimond Dufour, voorzitter van de Stichting Drugsbeleid, ‘ergert zich groen en geel aan de Haagse politiek waar bij drugsdebatten nooit wordt ingegaan op de voordelen van legalisering’. In De Pers refereert hij aan een Engels gezegde: ‘I made up my mind, so don’t bother me with the facts’. Dufour wil de politiek dwingen dit debat eindelijk te voeren: “Wij starten binnenkort een petitie om de 40.000 handtekeningen te verzamelen waarmee we het onderwerp (legalisering van alle drugs) automatisch op de agenda van de Tweede Kamer zetten.”

Zie ook: Los het tekort op: legaliseer die handel!
(De Pers, 25 oktober 2010)

Zie ook: Het gat in begroting dichtblowen
(De Pers, 25 oktober 2010)

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.