Telegraaf: ministeries veiligheid en volksgezondheid naar VVD

  • SHARE:
  • Tweet this

October 6th, 2010 | 12:52
Door webmaster

De verdeling van de ministeries voor het kabinet-Rutte is rond, meldt de Telegraaf vandaag op de voorpagina. De ministeries van veiligheid -inclusief justitie- en volksgezondheid gaan naar de VVD.

Edith Schippers (Foto: VVD)

Edith Schippers (Foto: VVD)

Het grote namen noemen is begonnen: wie krijgt welke ministersposten? De twee belangrijkste  ministeries voor het cannabisbeleid zijn het nieuwe ‘superministerie’ van veiligheid, waarin justitie en een deel van binnenlandse zaken worden samengevoegd en volksgezondheid. Voor die laatste post wordt Edith Schippers genoemd.

De nummer 2 op de kandidatenlijst van de VVD blunderde tijdens de laatste verkiezingscampagne door te stellen dat de leeftijdsgrens voor coffeeshops zestien jaar is. In hetzelfde interview verklaarde zij dat bezit van hard en soft drugs voor eigen gebruik niet strafbaar is in Nederland. Ook dat is niet waar: alleen het gebruik zelf is niet strafbaar.

Voor de post van minister van veiligheid circuleren diverse namen, waaronder godzijdank niet die van Fred Teeven, VVD-drugswoordvoerder in de Tweede Kamer. Wel genoemd: ex-informateurs Ivo Opstelten en Uri Rosenthal.

Fred Teeven: niet genoemd (© Gonzo media)

Fred Teeven: niet genoemd (© Gonzo media)

Ondertussen wordt steeds duidelijker wat de kabinetsplannen rond cannabis en coffeeshops in de praktijk gaan betekenen. Zo moeten in Leeuwarden elf van de dertien coffeeshops hun deuren sluiten, dankzij het nieuwe, ruimere afstandscriterium van 350 meter.

In het Friesch Dagblad verklaarde Gerrit Jan ten Bloemendal, bestuurslid van het PCN en mede-eigenaar van coffeeshop de Os in Leeuwarden, stomverbaasd te zijn over de kabinetsplannen: “Van de PVV had ik dit verwacht, en van het CDA verbaast het me niet, maar voor de VVD is het een ommezwaai.” Hij gelooft niet dat dit voornemen er daadwerkelijk doorkomt: “Burgemeesters met coffeeshops in hun stad zullen in het geweer komen. Nu is er controle. Met dit voornemen verdwijnt het weer in de illegaliteit.”

Zie ook: Coffeeshops vrezen nieuwe regering
(Friesch Dagblad, 5 oktober 2010)

Zie ook: Edith schippert met het drugsbeleid
(NRC/Handelsblad, 21 mei 2010)

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.