Telegraaf: ministeries veiligheid en volksgezondheid naar VVD

De verdeling van de ministeries voor het kabinet-Rutte is rond, meldt de Telegraaf vandaag op de voorpagina. De ministeries van veiligheid -inclusief justitie- en volksgezondheid gaan naar de VVD.

Edith Schippers (Foto: VVD)
Edith Schippers (Foto: VVD)

Het grote namen noemen is begonnen: wie krijgt welke ministersposten? De twee belangrijkste  ministeries voor het cannabisbeleid zijn het nieuwe ‘superministerie’ van veiligheid, waarin justitie en een deel van binnenlandse zaken worden samengevoegd en volksgezondheid. Voor die laatste post wordt Edith Schippers genoemd.

De nummer 2 op de kandidatenlijst van de VVD blunderde tijdens de laatste verkiezingscampagne door te stellen dat de leeftijdsgrens voor coffeeshops zestien jaar is. In hetzelfde interview verklaarde zij dat bezit van hard en soft drugs voor eigen gebruik niet strafbaar is in Nederland. Ook dat is niet waar: alleen het gebruik zelf is niet strafbaar.

Voor de post van minister van veiligheid circuleren diverse namen, waaronder godzijdank niet die van Fred Teeven, VVD-drugswoordvoerder in de Tweede Kamer. Wel genoemd: ex-informateurs Ivo Opstelten en Uri Rosenthal.

Fred Teeven: niet genoemd (© Gonzo media)
Fred Teeven: niet genoemd (© Gonzo media)

Ondertussen wordt steeds duidelijker wat de kabinetsplannen rond cannabis en coffeeshops in de praktijk gaan betekenen. Zo moeten in Leeuwarden elf van de dertien coffeeshops hun deuren sluiten, dankzij het nieuwe, ruimere afstandscriterium van 350 meter.

In het Friesch Dagblad verklaarde Gerrit Jan ten Bloemendal, bestuurslid van het PCN en mede-eigenaar van coffeeshop de Os in Leeuwarden, stomverbaasd te zijn over de kabinetsplannen: “Van de PVV had ik dit verwacht, en van het CDA verbaast het me niet, maar voor de VVD is het een ommezwaai.” Hij gelooft niet dat dit voornemen er daadwerkelijk doorkomt: “Burgemeesters met coffeeshops in hun stad zullen in het geweer komen. Nu is er controle. Met dit voornemen verdwijnt het weer in de illegaliteit.”

Zie ook: Coffeeshops vrezen nieuwe regering
(Friesch Dagblad, 5 oktober 2010)

Zie ook: Edith schippert met het drugsbeleid
(NRC/Handelsblad, 21 mei 2010)

Comments (3)

 • Ren78 06/10/2010 at 7:13 pm Reply

  Als één van de vaste bezoekers van een Leeuwarder Coffeeshop kan ik zeggen dat sluiting van 11 van de 13 shops catastrofale gevolgen zal hebben!
  Ze hebben het daar eigenlijk begin 2000 al verknoeit door net zoals in Bergen op Zoom en Roosendaal alle shops op één hoop te gooien.
  Resultaat : Verkeersoverlast, wat door andere mensen word aangezien als drugsoverlast….
  Leeuwarden fungeert als verzorgingsgebied voor praktisch de rest van Friesland en dat is juist het grote probleem!
  Als niet iedereen van heinde en ver naar Leeuwarden hoefde om “legaal” aan hun waar te komen, was de overlast ook niet zo groot.

  (De echte verkeersoverlast komt trouwens door de MediaMarkt en de rest van de winkels daar om heen. De infrastructuur is daar niet op ingesteld! Haal 11 Coffeeshops uit Leeuwarden en dan is het ook gauw gedaan met de economie daar!)

  Maar ja, de omringende gemeenten willen nog steeds niks doen aan hun “Nul-Optie” en laten daarmee de gebruikers uit die gemeenten aan hun lot over, of te wel; ze zien maar hoe ze aan hun genotsmiddel komen.
  Die zijn over het algemeen niet meer bereid om naar Leeuwarden te gaan en zoeken dus alternatieven.
  Vandaag de dag is dat dus voornamelijk Alcohol, GHB, Speed, Coke enz.
  Het begint hier al aardig downtown LA te worden…
  Nog een paar jaartjes en dan hebben zelfs de Mexicanen medelijden met ons…

  De invloed van Max Daniel is in ieder geval al flink zichtbaar hier in Friesland! Meer harddrugs gebruik!
  Hij schijnt ook nog eens een goede vriend te zijn van de Burgemeester in mijn gemeente….
  Ik durf te wedden dat hij Burgemeester Crone van Leeuwarden ook al allerlei sprookjes heeft ingefluisterd!

  Hadden we Mevrouw Berndsen hier nog maar als korpschef…

 • Peter Lunk 07/10/2010 at 8:57 am Reply

  Het sluiten van koffieshops op deze schaal veroorzaakt dermate veel overlast bij de resterende shops dat die door de overlast ook gesloten zullen worden..

  Een uitsterfbeleid ?
  Nee, een MOORDbeleid !
  .

 • lastactionseo 13/10/2010 at 9:27 pm Reply

  Hi wo ist der like Button? 🙂 Viele Grüße aus Berlin Matthias

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*