Schwarzenegger: bezit tot 28 gram cannabis niet langer misdrijf in Californië

Terwijl cannabis in ons land steeds verder wordt gecriminaliseerd, gaat Californië de andere kant op. Vertrekkend gouverneur Arnold Schwarzenegger tekende op 31 september een wet waardoor bezit van maximaal 28 gram cannabis vanaf 1 januari 2011 niet langer een misdrijf is, maar slechts een overtreding. 

Arnold Schwarzenegger (Foto: Wikimedia)
Arnold Schwarzenegger

Deze historische koerswijziging heeft grote gevolgen voor de inwoners van Californië. Bezit tot 28 gram cannabis is vanaf volgend jaar niet langer een misdrijf, maar een zogenaamde civil infraction. Dat betekent dat overtreding niet leidt tot een rechtszaak of een strafblad en maximaal 100 dollar boete oplevert. In één woord: decrimininalisering.

Amerika’s grootste organisatie voor hervorming van de cannabiswetten NORML reageerde enthousiast op het nieuws:
“Het aannemen van deze wet zal de staat miljoenen dollars besparen door kleine marijuana overtreders uit de rechtbank te houden. Het aantal arrestaties wegens kleine overtredingen van de marijuanawetgeving is de afgelopen jaren explosief gestegen tot 61.388 in 2008.”

Ook als Californië op 2 november in meerderheid voor Proposition 19 stemt en cannabis daarmee de facto legaliseert, zal deze wet –Senate Bill 1449– een belangrijk effect hebben, benadrukte NORML deze week op haar website:
legalize_usa_leafProposition 19 houdt straffen in stand voor cannabisgebruik in het openbaar en in de nabijheid van kinderen: onder SB 1449 zouden deze delicten simpele overtredingen (infractions) zijn.”

Dale Gieringer, directeur van NORML Californië: “Gouverneur Schwarzenegger verdient credit omdat hij de belastingbetalers in zijn staat de kosten bespaart voor het vervolgen van kleine marijuana overtreders. Californiërs erkennen steeds meer dat de oorlog tegen marijuana verspilling is van het politie- en justitiebudget.”

Zie ook: Schwarzenegger signs marijuana infraction measure (NORML-blog 1 oktober 2010)

Comment (1)

  • nol 05/10/2010 at 9:32 pm Reply

    Daar ga ik dan maar een vette joint voor ‘offeren’!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*