Video: de echte redenen achter het cannabisverbod

  • SHARE:
  • Tweet this

September 29th, 2010 | 12:10
Door webmaster

Waarom is cannabis eigenlijk verboden? Die simpele vraag staat centraal in de korte Amerikaanse documentaire ‘The Pot conspiracy: The real reason cannabis has been outlawed’.

POT_conspiracy_support_mediDe documentaire begint met de beroemde uitspraak van Barack Obama: “I think that the war on drugs has been an utter failure. And I think that we need to rethink and decriminalize our marijuana laws.” Hierna vertellen gewone Amerikanen waarom zij denken dat cannabis verboden is. Aan de hand van tien redenen wordt vervolgens uitgelegd hoe de vork in de steel zit. Met o.a. Ray Warren en Bruce Mirkin (Marijuana Policy Project), Kris Krane (Students for Sensible Drug Policy) en Jesse Ventura, die in de talkshow ‘Geraldo’ een opmerkelijk eloquent pleidooi houdt voor afschaffing van het cannabisverbod. Citaat:

Jesse Ventura bij 'Geraldo'

Jesse Ventura bij 'Geraldo'

“It’s simple. You either read and study history or you’re destined to repeat it, Geraldo. We’re repeating it. This is the identical same thing to the prohibition of alcohol. The minute alcohol was prohibited, that’s what created all these bordertowns like Tijuana, Nueva Laredo and all these towns where they’re having all the trouble, because all the US people who wanted to drink in those days, ran across the border and drank in Mexico. Well, that brought the prostitution and the other behavioural problems down there.

The simple thing is this: when you prohibit something, it doesn’t mean it’s going away. It just means it’s gonna be run by criminals now. Because it’s not above board.Kris Krane (SSDP)

Well, the criminals eventually get so wealthy, they become more powerful than the government, which is a great deal of what’s happening in Mexico right now. They have more guns, I might add they get from the US because it’s illegal to own a gun in Mexico. They got the guns, they got the power, they got the money. By decriminalising they’re out of business. They have to find something new. It’s not rocket science, Geraldo, it just takes politicians with some courage. Politicians who aren’t worried about jeopardizing their re-election and simply do what’s right.”

Klik hier voor meer video’s

.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.