Forse kritiek Trimbos Instituut op THC-plan Leeuwarden

Drugscoördinator Peter van Dijk van het Trimbos Instituut heeft forse kritiek op het plan van Ferd Crone, PvdA burgemeester van Leeuwarden, om de verkoop van ‘te sterke wiet’ te verbieden. Van Dijk noemt het plan in de Volkskrant ‘kort door de bocht’. Bovendien getuigt het van weinig kennis van zaken, aldus Van Dijk.

reefer clubVan Dijk ziet niets in het plan om coffeeshops te verbieden cannabis te verkopen boven een maximum THC-gehalte: “Wat een aanvaardbaar niveau is voor het THC-gehalte in wiet? Die grens is niet te trekken. We hebben geen wetenschappelijke gronden om te zeggen dat het tot 12 of 15 of 20 procent nog een aanvaardbaar risico is voor de volksgezondheid.” Dat burgemeester Crone iets wil doen tegen sterke wiet, vindt Van Dijk ‘lovenswaardig’, maar het stellen van een grens is ‘te kort door de bocht’ en getuigt van weinig kennis van zaken.

Het Trimbos Instituut is al ‘in een vergaand stadium van onderhandeling met een aantal gemeenten over het meten van het THC-gehalte van wiet’, verklaart Van Dijk. “We zijn bereid om te onderzoeken hoe hoog het THC- gehalte is van wiet in de lokale coffeeshops. Meten is weten. Maar als een burgemeester besluit om een coffeeshop te sluiten als het THC-gehalte boven het landelijk gemiddelde ligt, dan stoppen wij mogelijk de samenwerking. We gaan geen stok aandragen om coffeeshops mee te slaan.”

weed with roots in hellVan Dijk wijst erop dat maar een relatief kleine groep jongeren een verhoogd risico loopt op psychoses en andere psychische problemen door overmatig gebruik van cannabis met een hoog THC-gehalte. Ook benadrukt hij het belang van het percentage cannabidiol (CBD) in cannabis. Van Dijk: “Cannabidiol beschermt juist tegen het krijgen van een psychose.”

Omdat hasj doorgaans veel CBD bevat, komt Van Dijk met een opvallend advies: “Als ik een burgemeester was die zich zorgen maakt over jongeren die psychotisch worden van blowen en iets wil doen op basis van wetenschappelijke kennis, zou ik ervoor zorgen dat coffeeshops alleen nog hasj verkopen, en geen nederwiet.”

Crone reageerde op de kritiek in het EO radioprogramma Dit is de Dag van 14 september: “Als het THC-gehalte in nederwiet niet gemeten kan worden, moeten we het maar helemaal verbieden.”

Marijuana_Girl_NR_deMexic0De PvdA burgemeester hoopt met zijn uitspraken een landelijke discussie aan te zwengelen: “Als we het in Leeuwarden verbieden gaan gebruikers naar omliggende steden. Ik ga met de burgemeesters van die steden in gesprek om te kijken of softdrugs ook daar verboden kunnen worden.” EO-presentator Tijs van den Brink complimenteerde Crone uitgebreid in de uitzending:

Van den Brink: “U doet best wel verstandige dingen sinds u burgemeester bent.”
Crone: “Nou, ik spreek u soms niet tegen, zal ik maar zeggen.”
Van den Brink: “Onlangs was u al bezig met die prostitutiebranche en nou dit weer: bent u anders gaan denken sinds u geen Kamerlid meer bent?”
Crone: “Nou, ik geloof niet dat ik toen iets anders dacht. Alleen het is leuk als je met de poten in de modder staat dat je dan dus niet als Kamerlid roept hoe het moet, maar dat je het dan gewoon zelf kan toepassen.”
Van den Brink: “Mag ik zeggen dat Ferd Crone nog verstandiger is geworden, sinds hij burgemeester is?”
Crone: “Dan spreek ik u voor de tweede keer niet tegen.”

Zie ook: ‘Beter hasj dan wiet in de coffeeshop’ (De Volkskrant, 13 september 2010)

Zie ook: PvdA burgemeester overweegt nederwietverbod (EO Dit is de dag, 14 september 2010)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*