PvdA burgemeester Leeuwarden wil ‘te sterke’ wiet verbieden

Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, wil de verkoop van cannabis boven een bepaalde sterkte gaan verbieden. Coffeeshops die ‘te sterke’ wiet of hasj verkopen, raken hun vergunning kwijt.

Ferd Crone, PvdA burgemeester van Leeuwarden
Ferd Crone, PvdA burgemeester van Leeuwarden

In de Volkskrant van vandaag zegt Crone: “De nota is al naar de gemeenteraad. De enige vraag is bij welk THC-gehalte ik de grens leg.” Crone wil dat de politie THC-gehaltes gaat testen en dat er ook anonieme controles komen. Bij overschrijding van de norm krijgt de coffeeshop eerst een waarschuwing. Een tweede overtreding betekent een boete, de derde keer wordt de vergunning ingetrokken. Crone weet niet of hij zijn plan mag invoeren: “Mag ik dit alleen in mijn stad doen, of vergt dit landelijke wetgeving? Dat zoek ik nu uit.”

Crone lijkt nogal slecht geïnformeerd: hij denkt dat het THC-percentage van cannabis al jaren stijgt, maar daarvan is geen sprake. Uit de jaarlijkse onderzoeken van het Trimbos blijkt dat het THC-gehalte in 2004 piekte en sindsdien elk jaar is gedaald. Citaat: “Aanvankelijk steeg het gemiddelde THC-gehalte in nederwiet tot 20,4% in 2004. In de jaren erna was sprake van een geleidelijke daling. Het THC-gehalte in nederwiet lijkt zich nu te stabiliseren rond een gemiddelde van 15 a 17%.”

Coffeeshophouder Gerrit-Jan ten Bloemendal (© Gonzo media)
Coffeeshophouder Gerrit-Jan ten Bloemendal (© Gonzo media)

Toch zegt Crone in de Volkskrant: “De THC-gehaltes worden al jaren alleen maar hoger en steeds vaker zie ik berichten van schade bij personen door softdrugsgebruik, of psychoses die het gevolg zijn van blowen. Daarom wil ik het ter discussie stellen.”

Gerrit-Jan ten Bloemendal, mede-eigenaar van coffeeshop De Os in Leeuwarden noemt het plan van zijn burgemeester ‘praktisch onhaalbaar’. Ten Bloemendal: “Het komt vast voort uit goede bedoelingen, maar het getuigt van weinig kennis.” Een hoog THC-percentage maakt cannabis niet ‘verslavender’ of slechter voor de gezondheid, legt hij uit: “Als je weet dat het sterk is, rook je wat minder, zo werkt het. En als je te veel gebruikt, kan dat ook van iets lichts. Net zoals een alcoholist een kratje bier per dag kan drinken.”

Opening de Volkskrant, 22 april 2003
Opening de Volkskrant, 22 april 2003

Ten Bloemendal wijst in de Volkskrant ook op de praktische en logistieke problemen van THC-testen: “Daarvoor heb je dure apparatuur nodig, of zelfs een lab. Moet ik elke dag met mijn auto vol wiet naar het Trimbos in Utrecht rijden?”

Uit recent onderzoek blijkt overigens dat psychotische reacties bij een zeer klein deel van de mensen die cannabis gebruiken niet zozeer worden veroorzaakt door een hoog THC-gehalte, maar door een laag CBD-gehalte. Als Crone zich echt zorgen zou maken over de kwaliteit van cannabis in de Nederlandse coffeeshops, dan zou hij zich hard moeten maken om de teelt en groothandel eindelijk fatsoenlijk te reguleren. Als Tweede Kamerlid voor de PvdA stemde hij in april 2003 voor het legaliseren van cannabis, maar daarvan hebben we sindsdien weinig vernomen.

Comment (1)

  • Sheea 15/09/2010 at 12:44 am Reply

    The Pvda is a fals fiend of coffeeshops; before speak very good for steal the votes of the smokers, later show to be worse than big liar.
    Personally I smoke 5-6 strong joints daily; if will be available only light grass I`ll smoke too much more until I`ll arrive at the same effect… maybe will need 20 light joints!!!
    So, what is more dangerous for health, 5 strong joints or 20 light joints?
    This or that political party is the same. We are all victims of the NWO, and the future is already decided and destined. The political preference is only a illusion.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*