5 jaar cel voor Canadese ‘Prince of pot’ Marc Emery

De Canadese cannabisactivist, zadenhandelaar en uitgever Marc Emery is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens ‘samenzwering voor het produceren van marihuana’. Met de uitspraak kwam gisteren een voorlopig einde aan een strijd van vijf jaar om Emery achter de tralies te krijgen. Een politiek proces, aldus zijn advocaat Richard Troberman.

Dubbelklik, print en hang op
Dubbelklik, print en hang op

Emery groeide in de afgelopen jaren uit tot een van de bekendste cannabisactivisten ter wereld. Met het geld dat hij verdiende met de verkoop van cannabiszaad vanuit zijn winkel in Vancouver, financierde hij de politieke strijd tegen het cannabisverbod. Daarnaast geeft hij het tijdschrift Cannabis Culture uit en richtte hij de Columbia Marijuana Party op. Zijn activiteiten en mediaoptredens leverden hem de bijnaam ‘The Prince of Pot’ op. Nadat hij in 2005 op verzoek van de Amerikaanse DEA werd gearresteerd, ontbrandde een juridische strijd om zijn uitlevering. Op 20 mei van dit jaar werd Emery overgebracht naar de gevangenis van Seattle; het was de eerste keer dat hij voet op Amerikaanse bodem zette.

Tijdens het proces betoogde Emery’s advocaat Richard Troberman dat het de Amerikaanse justitie helemaal niet gaat om de verkoop van zaadjes aan Amerikanen, maar om Emery’s politieke activiteiten. Sterker: dat heeft de DEA zelf toegegeven in een persbericht uit 2005. Daarin wordt Emery’s arrestatie ‘een belangrijke slag voor de legaliseringsbeweging’ genoemd. Citaat: “Honderdduizenden dollars van Emery’s illegale winsten zijn doorgesluisd naar groepen voor legalisering van marihuana in de VS en Canada. Lobbyisten voor drugslegalisering hebben een pot geld minder om op te steunen.”

VOC actie voor Marc Emery bij de Canadese ambassade, 22 mei 2010 (© Gonzo media)
VOC actie voor Marc Emery bij de Canadese ambassade, 22 mei 2010 (© Gonzo media)

Emery’s advocaat Troberman benadrukte dat er veel meer Canadese bedrijven zijn die cannabiszaad verkopen, ook per post. Toch worden deze bedrijven niet vervolgd.  Troberman: “Het enige dat meneer Emery uniek of anders maakt dan andere zaadbedrijven is dat Marc zijn opbrengsten wegschonk om de legale strijd voor legalisering van marihuana in de VS en Canada te ondersteunen. Daarmee kan niemand de overheid serieus nemen als zij zegt dat deze zaak niet politiek gemotiveerd is.”

Nu haar man vast zit is Jodie Emery het gezicht van de Canadese cannabisbeweging. Meteen na de uitspraak zwoer zij de strijd voort te zetten. free_marc_rally_18_9_2010

Op 18 september zullen in meer dan zeventig steden in de hele wereld protestacties plaatsvinden voor Marc Emery en tegen het verbod op cannabis. In mei organiseerde de VOC een actie bij de Canadese ambassade in Den Haag om aandacht te vragen voor Emery’s lot en te protesteren tegen zijn uitlevering aan de VS. Klik hier voor meer informatie over de wereldwijde acties op 18 september.

Zie ook: Canada’s ‘prince of pot’ gets five years in U.S. prison (CNN)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*