Succesvolle VOC actie op het Binnenhof: oproep aan het parlement

Een VOC-delegatie heeft op maandag 30 augustus een oproep aan Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet gedaan om na 2½ jaar uitstel eindelijk te debatteren over het cannabisbeleid. Rond 11.15 uur hamerde VOC-er Joep Oomen de brief aan de achterdeur van het Tweede Kamer gebouw in Den Haag.

VOC-er Joep Oomen in actie bij de achterdeur (© Gonzo media)
VOC-er Joep Oomen in actie bij de achterdeur (© Gonzo media)

Behalve een zes man sterke VOC-delegatie waren fotografen van persbureaus ANP en WFA en maandblad EssensiE aanwezig. Kort voor het foto-moment hadden VOC-ers Freek Polak en Joep Oomen de brief aan Gerdi Verbeet afgeleverd bij de Griffie van de Tweede Kamer. (klik hier voor een PDF-versie van de brief)

De laatste keer dat de Tweede Kamer serieus debatteerde over het drugsbeleid was op 6 maart 2008. Sindsdien zijn geplande debatten steeds uitgesteld. Na de val van het kabinet werd drugsbeleid controversieel verklaard: de verantwoordelijkheid voor een nieuwe drugsnota is doorgeschoven naar een nieuwe regering.  Het parlement staat nu dus al meer dan 2½ jaar buiten spel.

© Gonzo media
© Gonzo media

Met regulering is letterlijk en figuurlijk veel te winnen: eerder dit jaar berekende een werkgroep van het ministerie van financiën dat legalisering van de teelt van cannabis de schatkist ruim 8 miljoen euro per week zou opleveren.

Maar in plaats van reguleren is criminaliseren de trend. Na jaren van gedogen van de achterdeur wordt het functioneren van coffeeshops praktisch onmogelijk gemaakt, zowel door toenemende repressie rond de voordeur, als door een zero tolerance aanpak van de achterdeur. Dat is een radicale wijziging van het drugsbeleid, doorgevoerd zonder overleg met de Kamer.

Nabespreking bij coffeeshop Cremers (© Jurriaan Brobbel)
Nabespreking bij coffeeshop Cremers (© Jurriaan Brobbel)

Hetzelfde geldt voor de aangekondigde ‘pilotprojecten’ met coffeeshops op lokaal niveau. Geen van deze projecten richt zich op het echte probleem: de illegale aanlevering. Het kabinet financiert slechts projecten die gericht zijn op de voordeur: meer controle, toegangsverbod voor buitenlanders, verhoging van de leeftijdsgrens etc.

Een heilloze weg, benadrukt Freek Polak namens de VOC in de brief aan Verbeet: “Voor de VOC en een meerderheid van de Nederlandse bevolking is het zonneklaar: we moeten cannabis niet nog verder criminaliseren, maar deugdelijk reguleren.” Verschillende media besteedden aandacht aan de actie, o.a. dagblad Metro, BNN radio, FunX radio, Omroep West en E-TV.

Klik hier voor een reportage
over de actie op E-TV.

Kort videoverslag door VOC-er Darpan van Kuik (Canna Embassy):

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*