VOC spijkert oproep drugsdebat aan achterdeur Tweede Kamer

Op maandag 30 augustus doet de VOC een noodoproep aan de Tweede Kamer om na 2½ jaar uitstel eindelijk te debatteren over het drugsbeleid. De oproep, gericht aan Kamer-voorzitter Verbeet, wordt bij de griffie bezorgd en om 11.15 uur aan ‘de achterdeur’ van het Kamergebouw gespijkerd.

VOC-er Freek Polak (rechts) en Dries van Agt bij de uitreiking van de Cannabis Cultuurprijs 2009 (© Gonzo media)
VOC-er Freek Polak (rechts) en Dries van Agt bij de uitreiking van de Cannabis Cultuurprijs 2009 (© Gonzo media)

Alle tegenstanders van het cannabisverbod en sympathisanten van de VOC zijn van harte welkom mee te doen aan de actie: we verzamelen om 11.00 uur op Hofplaats 1, Den Haag.

In de brief aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) hekelt de VOC de manier waarop het demissionaire kabinet Balkenende invulling geeft aan het drugsbeleid. Namens de VOC schrijft Freek Polak: “Daarbij is sprake van onverantwoorde keuzes die de schatkist veel geld kosten, schade berokkenen aan de volksgezondheid en de openbare orde en die geen recht doen aan de adviezen die de regering de afgelopen jaren heeft gekregen van verschillende instanties en commissies.”

NRC/Handelsblad 4 februari 2010
NRC/Handelsblad 4 februari 2010

De Tweede Kamer debatteerde voor het laatst serieus over het drugsbeleid op 6 maart 2008. Sindsdien zijn geplande debatten steeds uitgesteld. Na de val van het kabinet werd drugsbeleid controversieel verklaard en de verantwoordelijkheid voor een nieuwe drugsnota doorgeschoven naar de nieuwe regering.  “Daarmee staat het parlement nu ruim 2,5 jaar buitenspel in de besluitvorming over een thema waarover grote maatschappelijke onrust en onvrede bestaat. ” Eerder dit jaar berekende een werkgroep van het ministerie van financiën dat legalisering van de teelt van cannabis de schatkist ruim 8 miljoen euro per week zou opleveren.

Na jaren van gedogen van de achterdeur wordt het functioneren van coffeeshops nu feitelijk onmogelijk gemaakt, zowel door toenemende repressie rond de voordeur, als door een zero tolerance aanpak van de achterdeur.De Telegraaf 20 mei 2010

Polak: “Dit is een radicale wijziging van het drugsbeleid, die niet strookt met de inhoud van de Hoofdlijnenbrief. Bovendien wordt deze wijziging doorgevoerd zonder dat de Kamer een overeenkomstig besluit heeft genomen.”

De VOC hekelt de geplande ‘pilotprojecten’ met coffeeshops op lokaal niveau. Geen van deze projecten richt zich op het echte probleem: de illegale aanlevering. Het kabinet financiert slechts projecten die gericht zijn op de voordeur: meer controle, toegangsverbod voor buitenlanders, verhoging van de leeftijdsgrens etc. Een heilloze weg: “Voor de VOC en een meerderheid van de Nederlandse bevolking is het zonneklaar: we moeten cannabis niet nog verder criminaliseren, maar deugdelijk reguleren.”

Klik hier voor een PDF van het persbericht over de actie

Klik hier voor een PDF van de brief aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*