Coffeeshops krijgen het zwaar

(Algemeen Dagblad 24 augustus 2010)

DEN HAAG – Coffeeshops gaan barre tijden tegemoet. De rechtse partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet willen alledrie afrekenen met het huidige gedoogbeleid voor soft drugs. “Stoere praat, maar het lost de problemen niet op,” vinden tegenstanders.

PAUL VAN DER ZANDEN en HANS VAN SOEST

Liefhebbers van een joint houden hun hart vast nu VVD en CDA een minderheidskabinet willen smeden met gedoogsteun van de PVV. “Dit is voor ons de slechtst denkbare combinatie,” zegt Derrick Bergman van de VOC, een belangenclub voor coffeeshops en gebruikers van softdrugs. “Deze partijen willen het succes van het Nederlandse gedoogbeleid bij het grofvuil zetten.”

De drie rechtse partijen hebben het helemaal gehad met het bestaande gedoogbeleid voor softdrugs. Ze stellen dat coffeeshops overlast veroorzaken in de buurt en zware criminaliteit aantrekken. Bovendien komt ‘gespuis’ uit het buitenland in Nederland wiet kopen.

Het CDA wil daarom op termijn alle coffeeshops sluiten. Ook de PVV van Geert Wilders heeft het gedoogbeleid voor softdrugs failliet verklaard. Voor de liberalen gaat een algeheel verbod op coffeeshops nog een stap te ver. Maar de VVD bepleit wel dat alle zaken in woonwijken en in de buurt van scholen moeten verdwijnen. Ook wil de partij van Mark Rutte de verkoop aan buitenlanders te verbieden.

De jongerenafdeling van de VVD verzet zich juist tegen zulke aanscherpingen. “De bestaande aanpak werkt. In Nederland wordt relatief weinig softdrugs gebruikt.” Vergeleken met andere Europese landen behoort Nederland tot de middenmoot, blijkt uit onderzoek.

VOC-zegsman Bergman waarschuwt daarnaast dat met het sluiten van coffeeshops de problemen niet verdwijnen. “Het is stoere praat en symboolpolitiek, maar het lost niks op. Je verplaatst de handel naar de straat, waar drugsrunners de dienst uitmaken. Die verkopen niet alleen softdrugs, maar ook pilletjes speed of cocaïne.”

Criminoloog Brice de Ruyver van de Universiteit van Gent wuift die waarschuwing weg. “Alle angst voor het illegale circuit waarin jongeren terechtkomen, is een gelegenheidsargument. Jongeren onder de 18 jaar mogen nu ook niet naar een coffeeshop. Toch weten we dat ze massaal experimenteren met cannabis. Dat illegale circuit bestaat dus al.”

De Ruyver vindt dat Nederland moet ingrijpen, omdat het gedoogbeleid ontspoord is. “Het heeft lange tijd voordelen gehad, maar de laatste jaren hebben de nadelen de overhand gekregen.” Toch pleit de criminoloog niet voor een radicale uitsluiting van alle coffeeshops. “Dat zou niet goed zijn. Maar een geleidelijke afbouw wel.”

Gepubliceerd in Algemeen Dagblad, 24 augustus 2010

Terug naar VOC in de pers

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*