Sluiting coffeeshops R’dam leidt niet tot minder gebruik, wel meer overlast

Het Rotterdamse ontmoedigingsbeleid heeft niet geleid tot minder cannabisgebruik in de stad, meldt NRC/Handelsblad vandaag op de voorpagina. Ex-burgemeester Opstelten (VVD) sloot vorig jaar zestien van de 62 shops in Rotterdam.

Jan-Peter 'fuck drugs' Balkenende in Volendam, 5 juni 2010
Jan-Peter 'fuck drugs' Balkenende in Volendam, 5 juni 2010

Rotterdam was de eerste grote stad die werk maakte van de wens van de kabinetten-Balkenende om coffeeshops in de buurt van scholen te sluiten. Per 1 juni 2009 verloren zestien shops binnen een straal van hemelsbreed 200 of 250 meter loopafstand van middelbare en MBO scholen hun vergunning.

De resultaten blijken ruim een jaar later nihil: het cannabisgebruik in de stad is gelijk gebleven. NRC/Handelsblad citeert sociologe Nicole Maalsté, o.a. auteur van “Polderwiet”: “Met een beperking van het aanbod kan je de omvang van de vraag niet beïnvloeden.”

Op dit moment legt onderzoeksbureau Intraval de laatste hand aan een onderzoek naar de effecten van de massa-sluiting, dat in september wordt verwacht. NRC/Handelsblad sprak met een aantal coffeeshophouders in de Maasstad, onder wie Freek Westerman, eigenaar van coffeeshop Reefer. Oorspronkelijk had hij drie shops, nu nog één. Maar die draait tegenwoordig evenveel omzet als vroeger de drie shops samen. Westerman: “Met dank aan Ivo Opstelten. En hij maar denken dat-ie een grote jongen is geweest door de sector keihard aan te pakken.”

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Ilonka Kamans, advocaat van tien gedupeerde coffeeshophouders, constateert dat de drugsoverlast in de stad is toegenomen sinds de sluitingen. Kamans: “Die scooterjongens op de Maasboulevard zijn echt niet allemaal pizzabezorgers.” Freek Westerman benadrukt dat de gemeente een groot deel van de ellende aan zichzelf te danken heeft, maar dat de coffeeshops opdraaien voor de gevolgen van de gevoerde “symboolpolitiek”.

Tragisch genoeg zijn ook de kwetsbare jongeren -om wie het allemaal begonnen is- slachtoffer van het anti-coffeeshopbeleid. Onderzoeker Wouter de Jong concludeert in zijn studie “Blowen op Zuid” dat coffeeshops een cruciale rol spelen bij het bereiken van jonge probleemblowers. De Jong: “Op die plekken kan je ze informeren over de gevaren van hun gedrag. Sluit je al die zaken, dan ben je ze kwijt, terwijl ze vrolijk doorroken omdat ze op een andere manier toch wel aan hun spulletjes komen.”

Comments (3)

 • joost 17/07/2010 at 4:43 pm Reply

  .. en dan richt het zich nog niet eens op het feit dat we juist gebogen gaan onder de zware criminaliteit die dit ontmoedigingsbeleid teweeg heeft gebracht. de nederlandse koffieshop markt is reeds letterlijk verzadigd geweest (behalve artikelen als http://www.cedro-uva.org/lib/jansen.prijsvorming.html die daar op wijzen heb ik het ook zelf mogen meemaken. 2 geeltjes kopen, 1 geeltje gratis.. 1 geeltje kopen gratis geeltje erbij, poffen? geen probleem stempelkaarten en keuze uit wel 20 soorten wiet per coffeeshop.. het waren de kleine jjongens die de markt domineerde.. en dat uitte zich in extreem afwezig criminaliteitsgehalte, en kwaliteit op de markt (nu daarintegen kun je vanuit belgie vloeistof kopen om je oogst doorheen te mengen en zo een dubbele hoeveelheid te genereren… alles vanwege dit criminele ‘ontmoedigingsbeleid’.
  met als meest recente slachtoffer,..dat jongetje van 12 laatst. alles dankzij onze moraalridders in de kamer.

 • moralist 23/09/2010 at 9:15 pm Reply

  Fuck drugs drinkt bier! dat is pas mieters, jongeren!

 • Luitzen de Graaf 22/11/2011 at 3:02 pm Reply

  Soft heb ik geen probleem mee, maar hard mag van mij hard worden aangepakt!-)

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*