Coffeeshopplan is rampzalige haastklus

Het voorstel van burgemeester Van Gijzel voor een proef met een strenger coffeeshopbeleid is een rampzalige haastklus.

door Derrick Bergman

Tegelijk met de brief aan justitieminister Hirsch Ballin kreeg de gemeenteraad een brief over het plan van burgemeester Rob van Gijzel over het coffeeshopbeleid. In beide brieven stelt Van Gijzel dat de Eindhovense coffeeshops eigenlijk geen problemen opleveren: er is geen sprake van drugstoerisme, drugsrunners of overlast op straat. Het échte probleem zit volgens Van Gijzel bij de aanlevering: de achterdeur. Het verbaast dan ook dat drie van de vier maatregelen die hij noemt niets te maken hebben met die achterdeur of überhaupt met hennepteelt.

De pilot die hij voorstelt moet ‘transparant ondernemerschap’ bevorderen bij de coffeeshops, leiden tot kleinere shops, moet de georganiseerde criminaliteit rond de ‘cannabislijn’ verminderen en leiden tot aanscherping van de gedoogcriteria en ‘verminderen van overlast’. Het plan gaat dus vooral over problemen die niet bestaan -overlast door coffeeshops- en niet over problemen die er wel zijn: de schimmige aanlevering. Elk experiment met de achterdeur is namelijk  door Den Haag uitgesloten. Aanvankelijk zag Van Gijzel daarom van een pilot af, maar daar is hij op terug gekomen. Om de deadline van 15 juni te halen heeft hij in sneltreinvaart een voorstel gemaakt zónder regulering van de achterdeur, maar wel bomvol repressieve maatregelen. “Uitgangspunt daarbij”, schrijft hij aan de minister, “is de verwachting dat een proef met regulering van de teelt de komende kabinetsperiode aan de pilotmaatregelen kan worden toegevoegd.”

Een greep uit die maatregelen: pasjes worden verplicht voor alle bezoekers, buitenlanders krijgen geen pasje. Alle informatie wordt opgeslagen en de computers van de coffeeshops worden gekoppeld, zodat consumenten niet in verschillende shops cannabis kunnen kopen. Het aantal pasjes per shop is bovendien beperkt. Contante betaling wordt verboden, net als verkoop van buitenlandse producten, inclusief alle soorten hasj. Er wordt onderzocht of de leeftijdsgrens omhoog kan van 18 naar 21 jaar en of de maximale verkoophoeveelheid voor klanten tussen 21 en 23 jaar omlaag kan van vijf naar drie gram. Oh ja, en coffeeshops worden verplicht voorlichting te geven over de risico’s van cannabis, zowel binnen als buiten hun zaak.

Mocht Hirsch Ballin groen licht geven voor de pilot, dan breken gouden tijden aan voor huisdealers, drugsrunners en hasjtaxi’s in de Lichtstad. Iedereen die graag hasj rookt, contant wil betalen, ‘buitenlander’ is of niet geregistreerd wil worden, zal zijn heil op de zwarte martk zoeken. Ondertussen wordt aan het echte probleem, de aanlevering van coffeeshops,  niets gedaan. De bijbehorende criminaliteit en ellende blijven dus voortduren, bovenop de extra overlast, veroorzaakt door de repressieve maatregelen. Prijskaartje van de hele operatie: 1,25 miljoen euro, waarvan Eindhoven zelf 275.000 euro betaalt. Zou dat geld in crisistijd echt niet beter te besteden zijn?

Het wordt tijd dat Van Gijzel een kopje thee gaat drinken met zijn partijleider Job Cohen, die meer kaas heeft gegeten van pragmatisch en resultaatgericht cannabisbeleid. Hij kan ook het PvdA verkiezingsprogramma lezen, waarin op pagina 57 staat: ‘Het gedoogbeleid aan de achterdeur van de coffeeshop veroorzaakt overlast in buurten. Het leidt tot illegale thuisteelt en trekt georganiseerde criminaliteit aan. Daar kunnen we vanaf als we de teelt strikt reguleren en de coffeeshops behandelen als een normaal horecabedrijf’.

Juist, een normaal horecabedrijf. Welk café wordt verplicht pasjes in te voeren, buitenlandse gasten te weren en verplicht voorlichting over de risico’s van alcohol te geven op scholen? Welk café mag maximaal vijf consumpties verkopen en dan nog uitsluitend Hollands fabricaat? Welke kroeg is verplicht samen met zijn concurrenten te voorkomen dat mensen elders nóg een pilsje drinken? De gemeenteraad kan nog een stokje voor dit rampzalige plan steken: hopelijk beschikken de raadsleden wél over gezond verstand.

*De auteur is publicist, woont in Eindhoven en is actief voor de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod.

(gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad, 14 juli 2010)

Terug naar VOC in de pers

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*