Cannabis is geen opstapje naar hard drugs

Cannabis is de gevaarlijkste drug, beweert verslavingsdeskundige Bram Bakker (Katern 2, 24 juni). En: ‘Er heerst niet alleen een verkeerd beeld van verslaafden, de ernst van de problemen met drugs worden ook zwaar onderschat.’
Het aantal cannabisgebruikers in Nederland is helemaal niet groeiende; dat aantal is al jaren stabiel en ligt onder het EU-gemiddelde. Evenmin is cannabis ‘volstrekt geaccepteerd’ in Nederland: al een jaar of tien wordt cannabis door vrijwel alle politici, maar ook in de media louter in verband gebracht met schizofrenie en andere psychische ziekten, schooluitval, overlast, verloedering, georganiseerde criminaliteit en dergelijke.
Zelfs de zogenaamde stepping stone theorie, waarin cannabis als ‘opstapje’ fungeert naar andere drugs, heeft een comeback gemaakt. Dat die theorie wetenschappelijk al decennia lang heeft afgedaan, doet niet terzake. Bakker zegt dat zeventig procent van alle verslavingen te maken heeft met alcohol en dat alcoholmisbruik jaarlijks duizenden dodelijke slachtoffers eist.
Cannabismisbruik heeft wereldwijd -sinds het begin der tijden- nul dodelijke slachtoffers geëist. Maar toch, cannabis is het gevaarlijkst. Want ‘het beïnvloedt het functioneren van je hersenen’. Alsof niet elk roesmiddel dat doet.
Vorig jaar zomer publiceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een lijst van drugs naar schadelijkheid voor het individu en de maatschappij als geheel. In deze lijst staat alcohol op de derde plaats, tabak op de vierde en cannabis op plaats elf. De lijst is opgesteld door een panel van negentien experts, die de schadelijkheid van de middelen beoordeelden op basis van hun eigen wetenschappelijke expertise en de beschikbare literatuur.
Hoe zou het komen dat dit panel er volgens Bakker volledig naast zat en eigenlijk cannabis bovenaan hun lijst had moeten zetten? Zou het er iets mee te maken hebben dat Bakker zijn brood verdient in de commerciële verslavingszorg? Bij een kliniek die adverteert met haar ‘discrete en persoonlijke aanpak’, twintig tot veertigduizend euro per behandeling rekent en de afgelopen jaren spectaculair is gegroeid?

Derrick Bergman, Eindhoven
vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod

(Verschenen in de Volkskrant, 25 juni 2010)

Klik hier voor de originele, ongeredigeerde versie ‘Bram Bakker is de gevaarlijkste psychiater’, op dclama.nl

Terug naar VOC in de pers

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*