Wieteratuur van D.C. Lama nu online verkrijgbaar

Wieteratuur, de langverwachte tweede verhalenbundel van D.C. Lama, is nu bij alle grote online boekhandels te bestellen. Een must voor elke blower.

DC_Lama_Wieteratuur_cover

Voor lezers van striptijdschrift Zone 5300 en maandblad EssensiE is D.C. Lama geen onbekende. Sinds de jaren ’90 publiceert Lama (pseudoniem van Dennis Lahey) zijn hilarische korte verhalen en columns in deze bladen. Daarnaast las hij zijn verhalen voor in het radioprogramma van Giel Beelen onder de noemer ‘Het nachtegal van D.C. Lama’. Last but not least: dit multitalent presenteerde de eerste twee edities van Cannabis Bevrijdingsdag, in 2009 en 2010.

Wieteratuur, dat tijdens Cannabis Bevrijdingsdag 2010 werd gepresenteerd, is zonder twijfel het grappigste boek dat dit jaar is verschenen. De fraai verzorgde bundel bevat 39 korte verhalen, die qua toon en stijl soms aan Remco Campert doen denken. Inhoudelijk zijn ze echter absurder en vindingrijker. D.C. Lama combineert zelfspot met groteske grootheidswaanzin; een unieke combinatie in de Nederlandse literatuur. Neem de openingszinnen van het verhaal Mannenklus:

“En daar stond de grote D.C. Lama op het punt alweer één van zijn vele talenten tot ontluiken te brengen. Is hij het tenslotte niet die zowel de machtigste staat als de kleinste onderkruiper met zijn pen weet te fileren; wiens creaties niet alleen vele individuen verblijden, maar zelfs complete maatschappelijke veranderingen teweeg brengen; wiens inzichten niet alleen de politiek, maar ook het bedrijfsleven, ja zelfs ieders liefdesleven ten goede kan keren? Nou dan!”

D.C. Lama presenteert Cannabis Bevrijdingsdag 2010 (© Gonzo media)
D.C. Lama presenteert Cannabis Bevrijdingsdag 2010 (© Gonzo media)

Gezien de titel van de bundel zal het niet verbazen dat cannabis in veel verhalen een hoofd- of bijrol speelt. In deze categorie is het verhaal WK Blowen een absoluut hoogtepunt. Een buitenbeentje is het lange verhaal De oorlog tegen drugs, dat verplicht gelezen zou moeten worden door elke middelbare scholier, politicus en ouder. Fragment:

“Voordat het plantje in de jaren ’60 zijn opmars maakte als rookwaar in Nederland, was het door toedoen van de Amerikanen al op de VN-lijst van verboden middelen gezet. De gedachte dat cannabis wel schadelijk moet zijn, is het resultaat van jarenlange propaganda. De verschuiving van ‘Mannen krijgen borstgroei van marihuana’, zoals in de jaren ’50 en ’60 nog werd beweerd, naar ‘Cannabis leidt tot schizofrenie’ is vooral te danken aan de toegenomen kennis over het lichaam: die crap van mannentieten wordt simpelweg niet meer geslikt. Maar zodra er statistisch een verband kan worden gelegd tussen iets met de hersenen en cannabis, raakt men nog steeds direct in paniek. Er is een correlatie tussen schizofrenie en cannabis-gebruik, maar niets wijst op een direct oorzakelijk verband. Ik raad niemand aan dag en nacht stoned te zijn, maar ik raad ook niemand aan dag en nacht drop te eten, computerspelletjes te spelen of zelfs constant na te denken over de toestand in de wereld.”

D.C. Lama (links) en Lama, zanger van de Low Budgetarians, Cannabis Bevrijdingsdag 2010 (© Gonzo media)
D.C. Lama (links) en Lama, zanger van de Low Budgetarians, Cannabis Bevrijdingsdag 2010 (© Gonzo media)

Zo ernstig als in deze passage is D.C. Lama eigenlijk nergens anders in Wieteratuur. De bundel is vooral erg grappig, concludeerde ook de recensent van Zone 5300: “Vaag: dat zou je inderdaad verwachten van een bundel met blowen als overkoepelend thema. Dat is D.C. Lama zeker niet. Hij formuleert scherp en helder en hoewel hij bij vlagen uit de bocht schiet, schetst hij beelden die onverminderd hilarisch zijn; Wieteratuur is typisch zo’n boek dat uitnodigt om hardop in de lach te schieten. Daarnaast roept hij levendige beelden op van de bewustzijnsstaat van een intensieve cannabisgebruiker, alsook op welke manieren dat gebruik verrijkend is. Al was het maar om de grijsheid van het bestaan op afstand te zetten – wat hij zélfs psychologisch motiveert. In dat opzicht zou je het bijna een pamflet kunnen noemen. Maar het best is hij in de passages over de oorlog tegen drugs: goed geïnformeerd, eloquent en bevlogen.”

Cartoon uit Wieteratuur (© D.C. Lama)
Cartoon uit Wieteratuur (© D.C. Lama)

De slagroom op de taart zijn de originele D.C. Lama tekeningen, die verspreid door de bundel zijn opgenomen. Nog een unicum in onze letteren.
Conclusie: lees dit boek!

Wieteratuur kost €14,50 en is onder meer online te bestellen bij Bol.com, AKO, Bruna, Selexyz en internetboekhandel Van Stockum.

D.C. Lama leest zijn verhalen regelmatig voor op concertpodia, in theaters en coffeeshops, al dan niet ondersteund door muzikanten. Meer informatie via www.dclama.nl of een mailtje naar dclama@chello.nl.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*