Eindhoven dient voorstel voor wiet-pilot in bij Hirsch Ballin

Op de valreep heeft de gemeente Eindhoven een voorstel ingediend bij demissionair minister van justitie Hirsch Ballin voor een proef met een strenger coffeeshopbeleid in combinatie met gereguleerde wietteelt. Het voorstel staat vol repressieve maatregelen, waaronder verplichte pasjes, een verbod op contante betaling en verhoging van de leeftijdsgrens van 18 naar 21 jaar.

Rob van Gijzel, PvdA-burgemeester van Eindhoven (foto © Gonzo media)
Rob van Gijzel, PvdA-burgemeester van Eindhoven (foto © Gonzo media)

Het rijk heeft zes miljoen euro beschikbaar gesteld voor pilotprojecten rond coffeeshops in de komende twee jaar. De pilot in Eindhoven kost 1,1 miljoen euro, waarvan de gemeente een kwart betaalt. Op 15 juni, de laatste dag waarop verzoeken ingediend konden worden, heeft burgemeester van Gijzel (PvdA) een brief van tien pagina’s gestuurd naar justitieminister Hirsch Ballin over de pilot. In een zogenaamde raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad schrijft hij:

“De problematiek die Eindhoven ten gevolge van het softdrugsbeleid ervaart is uitermate geschikt voor een pilot, waarin de gereguleerde teelt (nog niet toegestaan) uiteindelijk noodzakelijkerwijs sluitstuk van de maatregelen is. De problematiek alhier is namelijk niet zoals in grenssteden de overlast ten gevolge van de exploitatie van coffeeshops maar de ernstige criminaliteit die gepaard gaat met de hennepteelt en in hoge mate maatschappij ontwrichtende verschijnselen met zich meebrengt variërend van mensenhandel, levensdelicten en overvallen tot criminele (dealen van hard drugs) en overlast gevende jeugdgroepen.”

Coffeeshop Eurogarden in Eindhoven: straks alleen met 21+ pasje toegankelijk? (© Gonzo media)
Coffeeshop Eurogarden in Eindhoven: straks alleen met 21+ pasje toegankelijk? (© Gonzo media)

Van Gijzel heeft een waslijst aan repressieve maatregelen in petto, die zowel voor de consument als voor de coffeeshophouder negatief uitpakken. Buitenlandse wiet en hasj worden verboden, net als contante betaling en coffeeshophouders worden verplicht om voorlichting te geven, zowel binnen de coffeeshop als daarbuiten, bijvoorbeeld op scholen. Er komt onderzoek naar de mogelijkheden “om via een gelimiteerd pasjessysteem uiteindelijk te komen tot kleinschaliger coffeeshops (zo mogelijk) zonder uitbreiding van het aantal in Eindhoven”. Eerder pleitte Van Gijzel nog voor uitbreiding van het aantal coffeeshops in zijn stad: daarop lijkt hij nu dus terug gekomen te zijn.

Coffeeshop De Bakkerij in Eindhoven
Coffeeshop De Bakkerij in Eindhoven: als het aan Van Gijzel ligt voortaan zonder hasj (© Gonzo media)

De burgemeester neemt bovendien een voorschot op de uitspraak van het Europese Hof over het weigeren van klanten op basis van nationaliteit. In de brief aan Hirsch Ballin meldt hij simpelweg: “Geen pasjes voor buitenlanders”. Van bezoekers die wél een pasje krijgen, wordt alles geregistreerd in een systeem dat gekoppeld is aan de andere coffeeshops: “Via het pasjessysteem moet geregeld worden dat het niet mogelijk is om door verschillende coffeeshops op één dag te bezoeken de maximale hoeveelheid van 5 gram per dag te overstijgen”. Als klap op de vuurpijl zal bovendien de mogelijkheid worden onderzocht om “de toegangsleeftijd van coffeeshops  21 jaar te verhogen en de toegestane verkoop hoeveelheid aan 21-23 jarigen (jeugd) te beperken tot 3 gram”.

Mocht Hirsch Ballin groen licht geven voor deze pilot, dan breken gouden tijden aan voor huisdealers, drugsrunners en hasjtaxi’s in de Lichtstad. Het wordt hoog tijd dat Van Gijzel een kopje thee gaat drinken met zijn partijleider Job Cohen, die heel wat meer kaas heeft gegeten van coffeeshops en cannabisbeleid. Hij zou ook het PvdA verkiezingsprogramma kunnen lezen, pagina 57 om precies te zijn:

Eind 2008 sloot Van Gijzel de populaire coffeeshop Pink voor een jaar (© Gonzo media)
Eind 2008 sloot Van Gijzel de populaire coffeeshop Pink voor een jaar (© Gonzo media)

“Het gedoogbeleid aan de achterdeur van de coffeeshop veroorzaakt overlast in buurten. Het leidt tot illegale thuisteelt en trekt georganiseerde criminaliteit aan. Daar kunnen we vanaf als we de teelt strikt reguleren en de coffeeshops behandelen als een normaal horecabedrijf.”

Juist, een normaal horecabedrijf. Welk café wordt verplicht pasjes in te voeren, buitenlanders te weigeren en verplicht voorlichting over alcohol te geven op scholen? Welk normaal horecabedrijf mag maar vijf consumpties verkopen en dan nog uitsluitend Hollands fabricaat? Welke kroeg is verplicht samen met zijn concurrenten te voorkomen dat mensen elders nóg een pilsje drinken?

De Eindhovense gemeenteraad kan nog een stokje steken voor dit heilloze plan: hopelijk beschikken de raadsleden wél over gezond verstand. De pilot wordt naar verwachting besproken op 13 juli, tijdens de vergadering van de commissie financiën & bestuur.

Klik hier om de brief van Van Gijzel aan Hirsch Ballin te downloaden.

Klik hier om de raadsinformatiebrief over de pilot te downloaden.

Zie ook: Eindhoven wil alsnog gereguleerde wietteelt (NU.nl 17 juni 2010)

Comment (1)

  • JO 04/09/2010 at 8:15 pm Reply

    Als we deze regeling accepterren moeten we dat dan ook niet toepassen op andere dingen ? Stel je voor een buitenlander gaat graag naar het bordeel, echter is in zijn land prostitutie verboden. Moeten we dan ook de toegang verweigeren ? Alle Eurpese landen moeten drugs bevechten, maar bij prostitutie schijnt het een beetje anders te zijn. IN sommige landen is het toegestaan, bij andere tolereerd men het, bij sommige verboden. In bepaalde landen betalen hoeren belastingen, sociale bijdrage en dergelijke, daar is het een erkend beroep. Net zoals bij de cofeeshops heb je in Antwerpen buitenlanders die eventjes in het Schipperskwartier gaan om bij de hoeren te gaan. En dat het buitenlandse bezoek aan coffeeshop tot overlast word ligt enkel en alleen eraan dat het hierbij om een beetje wiet gaat. Op verschillende plaatsen in Luxemburg rijden tot 15000 autos ieder dag over de grens om alleen maar te tanken, maar dat is een totaal legal produkt en dan is alles in orde. alhoewel ze files veroorzaken, verkeerschaos, vervuiling enz. Het is legal dus dan is dat geen probleem ….

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*