‘Zero tolerance beleid tegen drugs heeft gefaald’

Het ‘moralistisch geïnspireerde zerotolerancebeleid’ rond drugs heeft gefaald. Dat is de belangrijkste conclusie uit het proefschrift van criminoloog en drugsonderzoeker Ton Nabben: ‘High Amsterdam, Ritme, roes en regels in het uitgaansleven’. Gisteren verdedigde Nabben zijn proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam.

High_Amsterdam_Ton_Nabben_frontNabben onderzocht het drugsgebruik in het Amsterdamse uitgaansleven in de afgelopen twintig jaar. Hij constateert dat justitieel beleid maar beperkte invloed heeft op trends in drugsgebruik. Veel meer impact hebben de opkomst van subculturen, het imago van een drug, de prijs, kwaliteit en het aanbod. Nabben toont aan dat de politie ten onrechte claimt dat het zerotolerancebeleid van de laatste jaren succes heeft gehad: de daling van het drugsgebruik zette al vijf jaar voor het begin van de strengere aanpak in.

In NRC/Handelsblad van 17 juni zegt Nabben: “Het beleid werd ingezet op een moment dat het drugsgebruik was gereguleerd en dat er geen incidenten waren. Toch vond justitie een harde aanpak nodig. Maar wie neemt er nu aanstoot aan xtc-gebruik op dancefeesten? Zelfs nuchtere bezoekers niet.”

Bron: www.hemptopia.org
Bron: www.hemptopia.org

Een van de doelstellingen van het zerotolerance-beleid was het aanpakken van grootschalige drugshandel op feesten. Nabben: “Maar die is er helemaal niet. Er is een cultuur van delen en niet van dealen. Heb je een pil over, dan ruil je die voor een drankje. Als buitenstaander ziet de politie dit als dealen. Maar uit de kleine hoeveelheden die ze in beslag nemen, blijkt dat dit niet zo is.”

Nabben toont aan dat de politie zelf begint te twijfelen aan de harde lijn, die rond 2000 is ingezet. Via de Wet Openbaarheid Bestuur vroeg hij rapportages op van de beruchte Horeca Interventie Teams, bekend bij elke coffeeshopeigenaar in de hoofdstad. Uit die rapportages blijkt dat de politie zero tolerance ziet als een “oneindige missie”. Nabben: “De politie begint te twijfelen of het beleid wel zin heeft. Het effect is dat steeds meer jonge mensen in aanraking komen met justitie. Willen we dat wel?”

Simon Vinkenoog rookt een jointje in het Jeroen Bosch Art Center in Den Bosch, april 2007 (© Gonzo media)
Simon Vinkenoog rookt een jointje in het Jeroen Bosch Art Center in Den Bosch, april 2007 (© Gonzo media)

De stellingen die Nabben formuleerde voor zijn promotie zijn even helder als prikkelend. Zo luidt zijn eerste stelling: “Wie een drugsvrije wereld nastreeft, moet beginnen met het verbieden van de farmaceutische industrie.” Ook opmerkelijk is de elfde en laatste stelling: “Met de dood van Simon Vinkenoog is het Nederlands drugsbeleid weer terug bij af.” Dichter, schrijver en cannabisactivist Vinkenoog overleed op 12 juli 2009 en zat in 1965 zes weken gevangen wegens het bezit van 0,16 gram cannabis. Nabben in NRC/Handelsblad: “Vinkenoog stond symbool voor veel jongeren die om deze reden in de cel zaten. Het justitieapparaat raakte verstopt, daarom heeft Van Agt in 1976 het gedoogbeleid ingevoerd. Het lijkt wel alsof men geen historisch besef heeft.”

Van het proefschrift is een handelseditie verschenen in een oplage van 1000 exemplaren. Het boek telt 384 pagina’s, ruim honderdvijftig foto’s en illustraties en een uitgebreide literatuurlijst. Het kost  €34,95.

Klik hier voor de speciale website High Amsterdam.


    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*