Peter R. de Vries pleit voor legalisering in de Telegraaf

Peter R. de Vries pleit in de Telegraaf van 31 mei opnieuw voor legalisering van cannabis. Hij doet dat op de pagina’s die D66 in het kader van de verkiezingen mocht samenstellen. Korpschef Magda Berndsen die na 9 juni de politie verruilt voor de Tweede Kamer, valt De Vries bij in het artikel: ook zij wil legaliseren.

Peter R. de Vries (© Gonzo media)
Peter R. de Vries (© Gonzo media)

Onder de kop ‘Gezond verstand’ prijkt een interview met De Vries en Berndsen, nu nog korpschef in Friesland. “Alexander Pechtold bracht de twee crimefighters bij elkaar om ervaringen uit te wisselen”, aldus het artikel. De passage over cannabis:

De Vries dringt bij de liberale voorman aan op een hervorming van het softdrugsbeleid. “De inspanning die politie en justitie leveren voor de bestrijding van softdrugs is onverantwoord. Ik pleit ervoor het strafrecht hier te vervangen door de volksgezondheid. Er is nu een volstrekt schimmige situatie en de bemoeienis van de overheid is in strijd met het zelfbeschikkingsrecht.”
De Vries denkt dat het alcoholprobleem in Nederland veel groter is dan het drugsprobleem. “Maar als ik iedere dag 2 liter whisky drink en 70 sigaretten rook, 80 uur per week werk en alleen maar patat met mayonaise eet, dan zegt niemand daar wat van.” Magda Berendsen is ook voor het legaliseren van softdrugs maar werpt wel op dat de hennepteelt inmiddels in handen is gekomen van de zware criminaliteit. “Die nemen mensen in de tang en bedreigen ze om een hennepplantage te starten omdat er enorme bedragen mee gemoeid zijn.”
“Ja, maar dat komt omdat erop gejaagd wordt”, zegt de Vries. “Als we vandaag appelmoes verbieden, dan is er morgen smokkel van appelmoes en gaat de prijs tien keer over de kop.”

Magda Berndsen, nummer 3 op de lijst van D66
Magda Berndsen, nummer 3 op de lijst van D66

Het is duidelijk dat Berndsen nog het een en ander moet leren in haar nieuwe hoedanigheid als Kamerlid voor D66. Het hardnekkige verhaal over mensen die worden gedwongen om wiet te telen klopt namelijk simpelweg niet. In de grootschalige ‘Evaluatie van het Nederlands drugsbeleid’ (WODC & Trimbos Instituut, zomer 2009), lezen we op pagina 246:

“Spapens et al. vonden nauwelijks aanwijzingen voor geweld van criminele samenwerkingsverbanden tegen telers. Exploitanten konden de thuiskwekers vrijwel altijd in hun eigen sociale netwerk vinden en daarbinnen waren voldoende gegadigden voor een kwekerij. Slechts een enkele keer stuitten de onderzoekers op verticaal geweld: een exploitant verdacht de kweker van een diefstal van een deel van de planten. Ook ander recent onderzoek laat zien dat telers niet gedwongen worden, maar zelf de keuze maken tot teelt over te gaan.”

Beginnersfoutje van Berndsen zullen we maar zeggen. Hoofdzaak is dat meer dan een miljoen Telegraaf lezers zelf hebben kunnen lezen hoe hypocriet en contraproductief de Hollandse Hennepoorlog is.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*