Wereldwijde acties voor Canadese cannabisactivist: VOC demonstreerde in Den Haag

Briefhoofd_Free_Marc_Emery_VOC

De Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) organiseerde afgelopen zaterdag 22 mei een demonstratie in Den Haag, voor de vrijlating van de Canadese cannabisactivist Marc Emery. Voor de Canadese ambassade werden ballonnen opgelaten met zakjes cannabiszaad en er werden zaadjes in de ambassadetuin geplant.

In meer dan tachtig steden in o.a. Canada, de VS, Australië, Denemarken, Duitsland en Zweden vonden acties plaats om Emery’s lot onder de aandacht te brengen. Emery (52) is een wereldberoemde cannabisactivist, eigenaar van een cannabiszaadbedrijf en uitgever van het tijdschrift Cannabis Culture. In 2005 werd hij -op verzoek van de Amerikaanse DEA- gearresteerd voor het verkopen van zaad via internet. Emery werd beschuldigd door de Amerikaanse justitie, hoewel hij nooit activiteiten opzette in de VS en er zelfs nooit is geweest. Na een lange juridische strijd, werd hij op donderdag 20 mei uitgeleverd aan de VS, waar hem vijf jaar celstraf wacht.

Zo’n twintig activisten lieten zaterdag bij de Canadese ambassade met helium gevulde ballonnen op, met daaraan een zakje cannabiszaad en een flyer met informatie over Marc Emery. Omdat ambassadeur James Waller niet aanwezig was, werd een brief in de brievenbus gedeponeerd; een kopie treft u als bijlage aan. Ook plantte een activist een aantal cannabiszaadjes in de ambassadetuin. Om 16.20 uur, oftewel “420”: in de VS en Canada traditioneel hét moment om een joint te roken, zag het grasveldje voor de ambassade blauw van de cannabisrook.

Een van de grote onrechtvaardigheden in deze zaak is dat de DEA toe heeft gegeven dat het probleem niet zozeer was dat Emery zaad verkocht aan Amerikanen, maar dat hij de opbrengsten gebruikte om activisme voor legalisering van cannabis mee te financieren. Bovendien wordt in Canada de verkoop van cannabiszaadjes hooguit met een kleine boete afgedaan.

In NRC/Handelsblad van 5 januari 2010 zei Emery over zijn dreigende uitlevering: ‘Het is een tegenslag voor de zaak, maar het feit dat ik voor vijf jaar de cel in ga, doet niets af aan wat ik heb bereikt.’ Zijn doel: ‘de oorlog tegen drugs te dwarsbomen door zoveel mogelijk marihuana te laten groeien, en activiteiten te steunen om marihuana te legaliseren.’
Meer informatie over Marc Emery: http://freemarc.ca/

Voor meer informatie over de VOC verwijzen wij u naar onze website www.voc-nederland.org
Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de volgende VOC woordvoerders:

Derrick Bergman    telefoon: 040-2572818                mail: d.bergman@gonzomedia.nl
Joep Oomen             telefoon: 00-32-495 122 644     mail: joep@voc-nederland.org

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*