Inderdaad: hef het verbod op cannabis op

Illustratie_Angel_Boligan_N

De tegenwerpingen van Bram Bakker en Yoram Stein (Opiniepagina, 20 mei) op het artikel van  Bolkestein c.s. zijn eenvoudig te weerleggen. Vooral die van Bakker doen denken aan de jammerkreten die in Portugal werden gehoord voordat dit land in 2000 gebruik en bezit van alle drugs legaliseerde. Lissabon zou worden overspoeld met buitenlandse junkies, het land zou ten onder gaan aan drugsverslaving. Echter, zowel drugsgebruik als criminaliteit daalde fors en drugstoerisme bleef uit. De argumenten van Stein zijn nog zwakker. Het idee dat 80 tot 90 procent van de Nederlandse cannabis wordt geëxporteerd is bedacht door Max Daniel, voormalig hoofd van de Taskforce Hennepteelt. Helaas heeft Daniel zijn claim nooit met cijfers onderbouwd. De waarheid is dat Europa in de afgelopen jaren zelfvoorzienend is geworden: overal wordt cannabis gekweekt. Het argument dat overheidsbemoeienis jongeren laat “denken dat drugs onmogelijk heel slecht kunnen zijn” is nog absurder. Wat denken jongeren dan over alcohol, met 70.000 verkooppunten en zelfs tv-reclame? Of van sigaretten. Zowel Bakker als Stein geloven nog steeds dat een verbod leidt tot minder gebruik. Daarop heeft een verbod echter nauwelijks invloed, het zorgt wel voor slechtere kwaliteit en gouden handel voor criminelen.

Derrick Bergman
Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod

(gepubliceerd in NRC/Handelsblad, 25 mei 2010)

Terug naar VOC in de pers

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*