Verslag VOC-actie voor Marc Emery in Den Haag

  • SHARE:
  • Tweet this

May 23rd, 2010 | 14:21
Door webmaster

De VOC organiseerde afgelopen zaterdag 22 mei een demonstratie in Den Haag, voor de vrijlating van de Canadese cannabisactivist Marc Emery. Voor de Canadese ambassade werden ballonnen opgelaten met zakjes cannabiszaad en er werden zaadjes in de ambassadetuin geplant.

Canadese ambassade, Den Haag, 22 mei 2010 (© Gonzo media)

Canadese ambassade, Den Haag, 22 mei 2010 (© Gonzo media)

In meer dan 80 steden in o.a. Canada, de VS, Australië, Denemarken, Zweden en Duitsland vonden acties plaats om Emery’s lot onder de aandacht te brengen. Emery (52) is een wereldberoemde cannabisactivist, eigenaar van een cannabiszaadbedrijf en uitgever van het tijdschrift Cannabis Culture. In 2005 werd hij -op verzoek van de Amerikaanse DEA- gearresteerd voor het verkopen van zaad via internet. Emery werd beschuldigd door de Amerikaanse justitie, hoewel hij nooit activiteiten opzette in de VS en er zelfs nooit is geweest. Na jaren juridische strijd werd hij op donderdag 20 mei uitgeleverd aan de VS, waar hem vijf jaar cel wacht.

De ballonnen waren voorzien van een zakje zaad en een flyer over Emery (© Gonzo media)

De ballonnen waren voorzien van een zakje zaad en een flyer over Emery (© Gonzo media)

Zo’n twintig activisten lieten zaterdag bij de Canadese ambassade met helium gevulde ballonnen op, met daaraan een zakje cannabiszaad en een flyer met informatie over Marc Emery (zie filmpje hieronder). Omdat ambassadeur James Waller niet aanwezig was, werd een brief in de brievenbus gedeponeerd (klik hier voor PDF). Ook plantte een activist een aantal cannabiszaadjes in de ambassadetuin. Om 16.20 uur, oftewel “420”: in de VS en Canada traditioneel hét moment om een joint te roken, zag het grasveldje voor de ambassade blauw van de cannabisrook.

Een van de grote onrechtvaardigheden in deze zaak is dat de DEA toe heeft gegeven dat het probleem niet zozeer was dat Emery zaad verkocht aan Amerikanen, maar dat hij de opbrengsten gebruikte om activisme voor legalisering van cannabis mee te financieren. Bovendien wordt in Canada de verkoop van cannabiszaadjes hooguit met een kleine boete afgedaan.

De Canadese krant The Ottawa Citizen publiceerde op 16 mei een uitstekend verhaal over de zaak Emery van columnist Dan Gardner. De laatste alinea’s van het artikel luiden als volgt:

Een paar zaadjes belandden op mysterieuze wijze in de ambassadetuin (© Gonzo media)

Een paar zaadjes belandden op mysterieuze wijze in de ambassadetuin (© Gonzo media)

“What the hell is the point of all this?

Marc Emery will only be the latest of millions upon millions of people to be imprisoned for possessing or selling marijuana. The cost of this effort, in liberty and dollars, has been immense. Is it worth it?

Now, please don’t wave around this or that study showing marijuana consumption can elevate this or that risk under certain circumstances. Of course it can. Marijuana isn’t “safe.” No drug is. No substance is. Drink too much fresh water too quickly and it will kill you. Saying that marijuana isn’t safe in no way supports the policy of criminalization.

What would support criminalization is evidence showing that by putting nice, tax-paying businessmen like Marc Emery in prison, we so significantly reduce marijuana consumption and related harms that the benefits of the policy outweigh the costs. Is there such evidence? I’ve studied the issue for more than a decade and I’ve never seen anything remotely suggesting this is true. In fact, I’ve seen plenty of evidence that criminalization has little or no effect on consumption rates and, ipso facto, it does bugger all to reduce related harms.

Foto © Gonzo media

Foto © Gonzo media

What criminalization does do is generate a long list of unintended consequences, all of them bad. Take the Taliban. It’s well known they fund themselves, in part, by “taxing” opium growers and heroin traffickers. Less well known is that the Taliban make big money from Afghanistan’s marijuana growers and hashish traffickers — which means there’s a good chance that when a Canadian soldier loses his legs to a roadside bomb, the components of the bomb and the wages of the man who planted it were paid for by the black market in marijuana.

Spread the seed! (© Gonzo media)

Spread the seed! (© Gonzo media)

There wouldn’t be a black market in marijuana if it were legal and regulated, and the profits of the marijuana trade would go to nice, taxpaying businessmen like Marc Emery instead of gangsters, goons, and medieval maniacs. Sounds pretty good, doesn’t it? You would think politicians would at least want to study the issue.

But they won’t study it. They won’t even talk about it. Wrapped in a cosy blanket of ignorance and group-think, they’re perfectly comfortable with a policy that funds people who blow the legs off Canadian soldiers and puts guys like Marc Emery in prison.

This is no ordinary stupidity. It’s criminal stupidity. Which is, come to think of it, probably the worst of the many crimes committed in the name of the war on drugs.”

Klik hier voor het hele artikel op de website van de Ottawa Citizen

Klik hier voor meer informatie over de wereldwijde acties voor Marc Emery

Print de poster onderaan deze pagina uit en hang op in je shop of elders…

Dubbelklik, print en hang op

Dubbelklik, print en hang op

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.