Jorritsma moet getuigen in proces Blowboot Almere

De Almeerse burgemeester Jorritsma, voormalig burgemeester Pans, voormalig wethouder Smeeman en zeven ambtenaren, politieagenten en officieren van justitie worden als getuigen gehoord in het proces tegen coffeeshop Koffie & Dromen in Almere, beter bekend als De Blowboot. Dat heeft de rechtbank gisteren bepaald op verzoek van advocaat Gerard Spong.

Jorritsma bij de Wiettop in Almere, 21 november 2008 (foto © Gonzo media)
Jorritsma bij de Wiettop in Almere, 21 november 2008 (foto © Gonzo media)

Bart Vollenberg, actief VOC-er en mede-eigenaar van de Blowboot, hoorde op de dag van het Cannabis Tribunaal hoeveel geld justitie wil terugvorderen in het kader van het proces: vijf miljoen euro. Daarmee lijkt justitie aan te sluiten bij de zaak Checkpoint. In dit proces werd de zogenaamde ontnemingsvordering door de rechter terug gebracht van 28 miljoen naar 9,7 miljoen. De zaak tegen de Blowboot vertoont meer parallellen met die tegen Checkpoint. In beide gevallen werkten lokale autoriteiten intensief samen met het management van de coffeeshop.

De Blowboot in Almere
De Blowboot in Almere

Dat is precies de reden dat Gerard Spong de politici en ambtenaren oproept voor het Almeerse proces. Hij wil bewijzen dat de autoriteiten vanaf het begin op de hoogte waren van het feit dat de Blowboot vaak meer dan 500 gram op voorraad had en hier niet tegen optraden. In dat geval is bij de exploitanten van de coffeeshop het vertrouwen gewekt dat zij niet vervolgd zouden worden.

De politie viel in september 2008 en juni 2009 massaal binnen in de Blowboot en op privé-adressen van de twee eigenaren. Daarbij werden zo’n vijftig kilo cannabis en een paar duizend voorgedraaide joints aangetroffen en in beslag genomen.

Bart Vollenberg, mede-eigenaar van de Blowboot, vergadert mee met de VOC (foto © Gonzo media)
Bart Vollenberg, mede-eigenaar van de Blowboot, vergadert mee met de VOC (foto © Gonzo media)

Advocaat Spong betoogde in de rechtbank dat strikte handhaving van de voorraadregel voor de Blowboot een ‘mission impossible’ was en is, gezien de honderden bezoekers die de shop dagelijks trekt. De politie heeft vlak na de opening van de Blowboot in 1997 zelfs toegezegd dat er niet aan de achterdeur gecontroleerd zou worden. De rechtbank willigde ook het verzoek van de verdediging in voor een zogenaamde schouw: de rechters zullen de Blowboot dus zelf bezoeken om een beter oordeel te vormen.

Wordt vervolgd…

Klik hier voor de Blowboot Hyvespagina

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*