Free Marc Emery: wereldwijde actiedag 22 mei

De Canadese cannabis-activist, uitgever en ondernemer Marc Emery lijkt nu toch echt uitgewezen te gaan worden naar de VS. Daar wacht de ‘Prince of Pot’ een gevangenisstraf van vijf jaar wegens het verkopen van cannabiszaadjes aan Amerikanen. Op 22 mei wordt wereldwijd gedemonstreerd tegen Emery’s uitlevering.

Marc Emery kust zijn vrouw Jodie voordat hij zich aangeeft bij de Canadese autoriteiten (foto: Cannabis Culture)
10 mei 2010: Emery kust zijn vrouw voordat hij zichzelf aangeeft (foto: Cannabis Culture)

Laatste nieuws: zaterdag 22 mei demonstratie voor Canadese ambassade, Sophialaan 7, Den Haag, vanaf 16.00 uur

Marc Emery (52) groeide in de afgelopen vijftien jaar uit tot een van de bekendste en meest succesvolle cannabis-activisten ter wereld. In 1995 startte hij in Vancouver Marc Emery Direct Marijuana Seeds. De verkoop van cannabiszaden is in Canada weliswaar strafbaar, maar wordt in de praktijk zelden vervolgd en hooguit met een boete afgedaan.

Tot 2005 verzond zijn bedrijf miljoenen zaadjes naar klanten in de VS. Met de opbrengst financierde Emery campagnes voor legalisering van cannabis en de publicatie van het uitstekende tijdschrift Cannabis Culture.

Free_marc-emery_buttonIn een recent interview met NRC/Handelsblad (5 januari 2010) zei hij over zijn over zijn dreigende uitlevering: “Het is een tegenslag voor de zaak, maar het feit dat ik voor vijf jaar de cel in ga, doet niets af aan wat ik heb bereikt.”
Zijn doel was ‘de overheid overwoekeren’: “de oorlog tegen drugs te dwarsbomen door zoveel mogelijk marihuana te laten groeien, en activiteiten te steunen om marihuana te legaliseren.”

De inspiratie voor zijn uiterst succesvolle strategie kwam van Ben Dronkers, vertelde Emery. “In 1994 zat ik met hem bij de Cannabis Cup. Hij zei: ‘wij hebben miljoenen zaden verkocht die tientallen miljoenen planten hebben geproduceerd’. Ik vond het een briljant idee. En hoewel zaden illegaal waren in Canada, leek het me niet moeilijk om ze hier te verkopen. Als ik werd gearresteerd, zou ik hooguit een boete krijgen. Het leek me het risico waard.”

FreeMarcPoster-small_0.previewDe politie van Vancouver arresteerde Emery in 2005, onder druk van de regering Bush. Trots noemde de DEA de arrestatie ‘een klap voor de beweging ter legalisering van marihuana’. Ondertussen heeft Canada een conservatieve regering en zijn de plannen van de vorige, liberale regering om bezit van kleine hoeveelheden cannabis te decriminaliseren geschrapt.

Naar verwachting wordt Emery nog deze week naar de VS overgebracht. Verwijzend naar de huidige liberalisering in de VS grapte hij in de NRC: “Ik kom waarschijnlijk terecht in een federale gevangenis in Californië, waar iedereen op elk moment cannabiszaden kan kopen.”

Vanuit Canada wordt op dit moment een wereldwijde actiedag georganiseerd op zaterdag 22 mei, met als motto ‘Free Marc Emery’. Klik hier voor meer informatie over de actie en de steden die eraan meedoen. Meer informatie over de zaak vind je op de website van Cannabis Culture.

Emery’s vrouw Jodie plaatste deze week een filmpje op internet waarin ze praat over de arrestatie:

Nieuwsreportage Global News Online British Columbia:

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*