Peter Cohen: ‘Cannabisbeleid maakt van Nederland bananenrepubliek’

Het cannabisbeleid van justitieminister Hirsch Ballin (CDA) maakt van ons land een bananenrepubliek, waar de rechterlijke macht wordt ingezet voor partijbelangen. Dit zei drugsdeskundige Peter Cohen zaterdag tijdens de tweede editie van Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam.

Peter Cohen: 'Wij verdienen beter dan een bananenrepubliek.'
Peter Cohen: 'Wij verdienen beter dan een bananenrepubliek.'

Tien sprekers en negen muzikale acts verzorgden in het Westerpark een programma van tien uur. Daarnaast was er een hennepmarkt, een gratis Cannabis Filmfestival in de zalen van het Ketelhuis en kon het publiek gratis cannabis verdampen. Peter Cohen, jarenlang directeur van het Centrum voor Drugsonderzoek van de Universiteit Amsterdam, hield een vlijmscherpe speech over het contraproductieve cannabisbeleid.

Cohen: “Cannabis Bevrijdingsdag is er om ons er toe te brengen de regels rond cannabis te bevrijden van de kafkaiaanse duisternis die er nu omheen bestaat. Die duisternis stamt uit de middeleeuwen en hoort bij een visie op mensen die in strijd is met hoe mensen willen leven. Op een terrein waar de mensen bij uitstek in staat zijn hun verantwoordelijkheid te dragen, worden condities geschapen die deze verantwoordelijkheid criminaliseren.” Hij vroeg zich af waarom tabaksboeren worden gesubsidieerd, maar wietboeren gearresteerd. “Waarom mag de brouwer zijn producten aanprijzen tijdens de grootste sportmanifestaties, maar is een wietblaadje op de deur van de cannawinkel een misdrijf dat bij herhaling tot sluiting van  de winkel leidt?”

Slotact Spinvis zorgde voor het muzikale hoogtepunt van Cannabis Bevrijdingsdag 2010.
Slotact Spinvis zorgde voor het muzikale hoogtepunt van Cannabis Bevrijdingsdag 2010.

Het geruchtmakende proces rond coffeeshop Checkpoint in Terneuzen is volgens Cohen de belangrijkste reden voor een Cannabis Bevrijdingsdag. Dat proces kwam ‘als een slag bij heldere hemel’: “De gemeente had in overleg met de politie en de wietwinkel de zaken zo geregeld dat niemand klachten had. De organisatie was tip top in orde, en de gemeente was bevrijd van de toerisme overlast.” De enige reden dat het proces er kwam: “Omdat de minister van justitie dat wilde. Niet omdat er problemen waren, of omdat de toestand in Terneuzen daarom vroeg, maar omdat Hirsch Ballin er aan hechtte om een partijpolitieke boodschap de wereld in te sturen. Maar sinds wanneer is justitie het privé apparaat van een politieke partij?”

De Amerikaanse kweker en activist Soma looft de plant en laakt het verbod. Rechts presentator DC Lama.
De Amerikaanse kweker en activist Soma looft de plant en laakt het verbod. Rechts DC Lama.

Het roept de vraag op of ons land een bananenrepubliek is geworden. “Mijn antwoord is ja, kennelijk is het zo. Cannabis Bevrijdingsdag is er dus niet alleen om het drugsbeleid in Nederland te verbeteren, maar om een veel fundamenteler reden: om de rechtsstaat te beschermen.”

Cohens voorstel om de minister voortaan Hirsch Banaan te noemen leidde tot hilariteit, net als de suggestie CDA te vervangen door het CBA, het Christelijk Bananen Apparaat. Cohen: “Wij verdienen beter dan een bananenrepubliek. Dus houden we cannabis Bevrijdingsdag, en lang leve de wiet.”

Joost Belinfante speelt zijn Doe Maar klassieker Nederwiet met de Low Budgetarians.
Joost Belinfante speelt zijn Doe Maar klassieker Nederwiet met de Low Budgetarians.

De ongeveer duizend bezoekers die het slechte weer hadden getrotseerd, genoten zaterdag van optredens van o.a. Joost Belinfante en de Low Budgetarians, Armand en MC Surya & Pharao. Presentator DC Lama hield zijn verhalenbundel Wieteratuur ten doop en Edith Ringnalda ontroerde met een gesproken brief aan haar overleden echtgenoot Simon Vinkenoog.

Muzikaal hoogtepunt van de tweede editie van Cannabis Bevrijdingsdag was het intieme concert van slotact Spinvis, die Vinkenoogs stem over de stad liet schallen. Voorafgaand aan de betoverende show van Spinvis (ruim een uur!) las DC Lama een verklaring van Erik de Jong voor, zijn antwoord op de vraag waarom hij op Cannabis Bevrijdingsdag speelde:

“De mensen zouden geen Alcohol of Drugs moeten gebruiken.
Het leven is zo ook al groots en veelomvattend genoeg.
Ik probeer zelf, met wisselend succes,  het leven met Helder Hoofd te tegemoet te treden.
Met datzelfde Heldere Hoofd kan ik bedenken dat een mens wordt geboren als vrij en autonoom individu.
Niet als eigendom van een overheid die uitmaakt wat hij wel of niet leest, zegt, eet, drinkt of rookt.

Spinvis, de slotact van Cannabis Bevrijdingsdag 2010.
Spinvis, de slotact van Cannabis Bevrijdingsdag 2010.

Dat een eindje verderop de Heineken Music Hall elk weekend volkomen legaal volloopt met vrolijk volk is mij dan ook best.

Ik houd er niet van mijn muziek in dienst stellen van een Ideëel of politiek pamflet, beweging of vlag.
Dat ik toch kom spelen is eigenlijk vooral omdat het bijna een jaar geleden is dat Simon Vinkenoog is overleden en ik de kans wil aangrijpen om zijn stem nog eenmaal over de stad te laten schallen.”

Erik de Jong
Spinvis

Klik hier voor een PDF van de volledige speech van Peter Cohen.

Comments (5)

 • PuffPuff 11/05/2010 at 5:08 pm Reply

  Voor mensen die liever Cannabis zeggen en horen zeggen dan Marihuana vind ik het gebruik van het stigmatiserende, racistische en bevooroordelende woord ‘bananenrepubliek’ in dit stuk wel heel erg. !

 • Niek Sprakel 11/05/2010 at 7:58 pm Reply

  Bananenrepubliek is veel te mild. Zolang de overheid een schimmig verlengstuk vormt van het bedrijfsleven en mensenrechten aan hun laars lappen in plaats van garanderen, kun je het beter als misdaadsyndicaat kwalificeren.

 • PuffPuff 11/05/2010 at 9:06 pm Reply

  Politiestaat onder democratuur …

  Democratuur: elke 4 jaar mogen we kiezen wie ons na veel beloftes 4 jaar dicteren mogen zonder de eerder gemaakte beloftes ooit ten uitvoer te brengen.

  😉

 • Niek Sprakel 11/05/2010 at 11:20 pm Reply

  Precies.. hoog tijd voor veel meer participatie en transparantie. Een internet democratie zeg maar, waar iedereen, gewogen naar achtergrond en kennis, ten alle tijden de politieke besluitvorming kan beïnvloeden en er een duidelijke omkadering is in de vorm van mensenrechten. Een strikte scheiding tussen bedrijfsleven en de overheid lijkt me net zo wenselijk/essentieel als een strikte scheiding tussen kerk en staat.

 • PuffPuff 12/05/2010 at 10:35 pm Reply

  gewogen naar achtergrond en kennis ???
  das discriminatie 🙁

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*