‘Cannabisbeleid maakt van Nederland bananenrepubliek’

Briefhoofd_CBD_VOC_VVCC_copy
Het huidige cannabisbeleid maakt van ons land een bananenrepubliek, waar de rechterlijke macht wordt ingezet voor partijbelangen. Dit zei drugsdeskundige Peter Cohen zaterdag tijdens de tweede editie van Cannabis Bevrijdingsdag in het Amsterdamse Westerpark.

Cannabis Bevrijdingsdag sluit aan bij de Global Marihuana March, die sinds 1999 jaarlijks wordt gehouden in honderden steden in de hele wereld. Tien sprekers en negen muzikale acts verzorgden in Amsterdam een programma van tien uur. Daarnaast was er een hennepmarkt, een gratis Cannabis Filmfestival en konden bezoekers gratis cannabis verdampen. Peter Cohen, jarenlang directeur van het Centrum voor Drugsonderzoek van de Universiteit Amsterdam, hield een felle speech over het contraproductieve cannabisbeleid.

Cohen: “Cannabis Bevrijdingsdag is er om ons er toe te brengen de regels rond cannabis te bevrijden van de kafkaiaanse duisternis die er nu omheen bestaat. Die duisternis stamt uit de middeleeuwen en hoort bij een visie op mensen die in strijd is met hoe mensen willen leven. Op een terrein waar de mensen bij uitstek in staat zijn hun verantwoordelijkheid te dragen, worden condities geschapen die deze verantwoordelijkheid criminaliseren.” Hij vroeg zich af waarom tabaksboeren worden gesubsidieerd, maar wietboeren gearresteerd. “Waarom mag de brouwer zijn producten aanprijzen tijdens de grootste sportmanifestaties, maar is een wietblaadje op de deur van de cannawinkel een misdrijf dat bij herhaling tot sluiting van  de winkel leidt?”

Het geruchtmakende proces rond coffeeshop Checkpoint in Terneuzen is volgens Cohen de belangrijkste reden voor een Cannabis Bevrijdingsdag. Dat proces kwam ‘als een slag bij heldere hemel’. “De gemeente had in overleg met de politie en de wietwinkel de zaken zo geregeld dat niemand klachten had. De organisatie was tip top in orde, en de gemeente was bevrijd van de toerisme overlast.” De enige reden dat het proces er kwam: “Omdat de minister van justitie dat wilde. Niet omdat er problemen waren, of omdat de toestand in Terneuzen daarom vroeg, maar omdat Hirsch Ballin er aan hechtte om een partijpolitieke boodschap de wereld in te sturen. Maar sinds wanneer is justitie het privé apparaat van een politieke partij?” Het roept de vraag op of ons land een bananenrepubliek is geworden. “Mijn antwoord is ja, kennelijk is het zo. Cannabis Bevrijdingsdag is er dus niet alleen om het drugsbeleid in Nederland te verbeteren, maar om een veel fundamenteler reden: om de rechtsstaat te beschermen.”

Het voorstel om de minister voortaan Hirsch Banaan te noemen leidde tot hilariteit bij de ruim duizend bezoekers. Zij die het slechte weer hadden getrotseerd, genoten van optredens van o.a. Joost Belinfante en de Low Budgetarians, Armand en MC Surya & Pharao. Presentator DC Lama hield zijn verhalenbundel Wieteratuur ten doop en Edith Ringnalda ontroerde met een gesproken brief aan haar overleden echtgenoot Simon Vinkenoog. Muzikaal hoogtepunt was het intieme concert van slotact Spinvis, die Vinkenoogs stem over de stad liet schallen.

Cannabis Bevrijdingsdag is een coproductie van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod en de Vereniging Voor Cannabis Consumenten. Meer informatie: www.voc-nederland.org/pers of via:

Derrick Bergman    telefoon: 040-2572818                 mail: d.bergman@gonzomedia.nl
Joep Oomen             telefoon: 00-32-495 122 644      mail: joep@voc-nederland.org

Briefhoofd_CBD_VOC_VVCC_copy

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*