Onderzoek: Limburgse wietpas leidt tot meer straathandel

De invoering van een verplichte wietpas voor coffeeshops zorgt voor meer illegale straathandel. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Onderzoekster Nicole Maalsté: “Als je beperkingen oplegt aan de voordeur, sluit je een groep uit. De vraag is wat die groep gaat doen.”

Lachende gezichten bij de presentatie van de wietpas op 12 mei 2009. V.l.n.r. Hirsch Ballin, Leers, ter Horst en Jorritsma. (foto © Gonzo media)
Lachende gezichten bij de presentatie van de wietpas op 12 mei 2009. V.l.n.r. Hirsch Ballin, Leers, ter Horst en Jorritsma. (foto © Gonzo media)

Voormalig burgemeester Gerd Leers van Maastricht presenteerde in mei vorig jaar het plan voor een wietpas met de slogan ‘Limburg trekt z’n grens’. Alleen de eigen inwoners van de acht deelnemende Limburgse gemeenten zouden voortaan toegang krijgen tot de coffeeshops. Met hun verplichte pas zouden zij bovendien nog slechts 3 gram cannabis per dag mogen kopen.

De Universiteit Tilburg onderzocht de mogelijke effecten van dit systeem en trekt een harde conclusie: invoering van de wietpas zal leiden tot meer straathandel. Volgens Nicole Maalsté, die het onderzoek leidde, leert de ervaring in Roosendaal en Bergen op Zoom, waar alle coffeeshops zijn gesloten, dat de buitenlandse klanten toch blijven komen. Noodgedwongen kopen zij hun cannabis nu bij straatdealers.

Zowel Nicole Maalsté als Gerd Leers geven op 3 mei acte de présence tijdens de tweede editie van het Cannabis Tribunaal in café Dudok, Den Haag.

canna-tribunaal-banner-468x60

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*