48 procent meer jongeren opgenomen met alcoholvergiftiging

In 2009 zijn vijfhonderd jongeren in het ziekenhuis opgenomen na een overdosis alcohol; een stijging van 48 procent vergeleken met 2008.

Bron: NRC/Handelsblad
Bron: NRC/Handelsblad

Dit blijkt uit het rapport ‘Alcoholintoxicaties bij jongeren 2009’, dat het Nederland Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK) vandaag heeft gepresenteerd. Het aantal jongeren dat spoedeisende hulp nodig heeft na een alcoholvergiftiging stijgt al jaren. Tussen 2003 en 2008 steeg het aantal spoedeisende hulpbehandelingen wegens alcoholgebruik van jongeren tussen vijftien en negentien met maar liefst 280 procent, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid.

Des te opvallender is het bericht dat de vier zogenaamde ‘alcoholpoli’s’ voor jonge comadrinkers gesloten dreigen te worden, omdat hun financiering per 1 juli wordt stopgezet. Twee weken geleden sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit tegen lokale experimenten met verhoging van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop van zestien naar achttien jaar. Het alcoholgebruik van Nederlandse scholieren is het hoogste van heel Europa.

Klik hier voor een PDF-versie van het rapport ‘Alcoholintoxicaties bij jongeren in Nederland’ (cijfers 2007 tot en met juni 2009).

Zie ook: ‘Comazuipen immens populair’ (De Pers, 21 april 2010)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*