Coffeeshopstaking 9 juni: nu 25 deelnemers

Het aantal coffeeshops dat meedoet aan de landelijke staking op 9 juni, de dag van de verkiezingen, is gegroeid tot 25. De Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik, initiatiefnemer van de actie, roept alle coffeeshophouders van Nederland op om zich bij de staking aan te sluiten.

Nol van Schaik, Cannabis Bevrijdingsdag 2009, Amsterdam (foto © Gonzo media)
Nol van Schaik, Cannabis Bevrijdingsdag 2009, Amsterdam (foto © Gonzo media)

Behalve in Haarlem staken op 9 juni ook coffeeshops in Alkmaar, Arnhem, Dedemsvaart, Heerhugowaard, Oss, Rotterdam en Schagen. Van Schaik heeft zijn collega’s in een mailing opgeroepen om zich aan te sluiten, maar veel shophouders hebben last van koudwatervrees. Opvallend is dat veel klanten en personeel van coffeeshops zeer positief staan tegenover het idee. In de poster met doelstellingen van de staking verklaart Van Schaik:

“Deze actie kan er misschien voor zorgen dat wij als ondernemers eindelijk eens de koppen bij elkaar gaan steken, als er de komende jaren nog 700 coffeeshops gesloten worden is de Nederlandse coffeeshophouder over enkele jaren een uitgestorven ras… Laten we het samen gaan en blijven doen. Ik heb namelijk geen concurrenten, alleen collega’s. Solidariteit voor een realistisch coffeeshopbeleid.”

Van Schaik heeft het beleid in de afgelopen jaren zien afglijden tot een situatie die steeds moeilijker werkbaar wordt voor de coffeeshophouder:

Bron: coffeeshopstaking.nl
Bron: coffeeshopstaking.nl

“Het begint er zo langzamerhand op te lijken dat coffeeshopondernemers en hun medewerkers in semi-overheidsdienst zijn, want zij moeten controleren of hun bezoekers legitimatie bij zich dragen, opletten of er wel netjes geparkeerd wordt en ook nog de stoep voor de shop controleren op overlast. Het is toch eigenlijk ongelofelijk dat wij ons deze taken hebben laten opdringen, daar zouden we niet aan moeten meewerken. Elke coffeeshop draagt ruim een half miljoen euro’s per jaar af aan de belasting, dus mogen wij verwachten dat deze overheid iets voor ons zou doen, niet andersom! Voor dat geld wil ik wel een politieagent voor de deur om de ID van mijn klanten te controleren, wij zijn daartoe niet eens bevoegd.”

Terecht wijst Van Schaik op de sociale functie van de coffeeshop, die in de politieke discussie zelden of nooit wordt benoemd:

“Vooral in de aanloop naar de verkiezingen ligt het woord “integratie” weer op de lippen van de naar ons lonkende politici, de een wil er veel van, de ander juist weer niet. In de politiek en op straat is het slechts een woord, in de Nederlandse coffeeshops is integratie een feit! Coffeeshopbezoekers zijn afkomstig uit alle soorten, maten, kleuren, overtuigingen, achtergronden en culturen van de hedendaagse samenleving, en dat is in een coffeeshop de normaalste zaak van de wereld.”

Onlangs plaatste Van Schaik onderstaande oproep op YouTube. Aanleiding is het sterk repressieve beleid in Haarlem, waar meerdere volwassenen zijn beboet voor het in bezit hebben van kleine hoeveelheden cannabis, in sommige gevallen zelfs één, niet aangestoken joint. Van Schaik roept alle blowers van Nederland op om soortgelijke incidenten te melden via de website coffeeshopstaking.nl. Dit moet leiden tot één grote rechtszaak tegen de Nederlandse staat:

“Als er alleen in Haarlem actie wordt ondernomen, dan werkt het niet. We moeten met het hele land in actie komen, want ik heb al begrepen dat blowen op straat in Breda ook verboden is. Ook als je in je tuintje staat te harken, mag dat niet met een blowtje. Dat tast het gedoogbeleid ernstig aan en daar moeten we wat aan doen. Dus ik wil hierbij vragen aan alle blowers in Nederland: als je slechte ervaringen hebt, bekeuringen voor blowen of inbeslagname van wiet, laat het ons weten.”

Klik hier voor een PDF-versie van de poster met alle 16 doelstellingen van de coffeeshopstaking.

Klik hier voor de website coffeeshopstaking.nl

Comments (2)

  • MrLunk 21/04/2010 at 12:44 am Reply

    Inmiddels is Coffeeshop ‘Joe Cool’ i Ijmuiden Nr. #26 🙂
    Welcome to the club !

  • Kimza 27/03/2012 at 6:23 pm Reply

    Thanks Nol. This and the blog about pricing are luilminating. In California we only deal with one hoax : you must be physically disabled or otherwise determined by a licensed medical doctor to be in need of the analgesic affects of marijuana. Most doctors take this very seriously as their license to practice medicine is on the line . The dispensaries that I have dealt with also take adherence to the law seriously (if they wish to remain open). The first time you visit you must have a doctor’s letter and a valid California photo I.D. They call your doctor to confirm the validity of your recommendation then issue you their own membership card.Fortunately marijuana is considered beneficial for many ailments and if you have any at all it is pretty easy to convince a doctor that marijuana will help. It is not quite to the stage of Patient: Gee doctor, I am depressed and need marijuana to cheer me up. Doctor: Why are you depressed? Patient:Because I am out of marijuana! , but close, lol.Now the good news: There are no real restrictions on the amount or types of cannabis products which a dispensary may distribute. One I go to has over 30 strains of ganja, a dozen or so concentrates (hash oil, hash, etc), pre-rolled joints and a bakery full of consumables as well as clones and everything one would need for a home garden. It is quite amazing really.There is a piece of legislation working its way through the system which would outright legalize the recreational sale of marijuana. Should that pass I am planning on opening one of the first NL style coffeeshops in this state.Thanks again for the information and be well.Amsterfan (BOhannon)

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*