Jack Herer (70), vader Amerikaanse cannabis-beweging, overleden

Jack Herer, een van de invloedrijkste hennep & cannabisactivisten ter wereld, is op 15 april overleden. Met zijn boek The emperor wears no clothes zorgde hij midden jaren tachtig voor een renaissance van de cannabisbeweging in de VS. Herer is 70 jaar oud geworden.

Jack Herer tijdens de High Times Cup van 1995 in Amsterdam (foto © Gonzo media)
Jack Herer tijdens de High Times Cup van 1995 in Amsterdam (foto © Gonzo media)

Herer rookte zijn eerste joint pas toen hij dertig was. Korte tijd later gaf hij zijn baan op, opende een headshop in Venice Beach, Los Angeles en raakte bevriend met ‘Captain’ Ed Adair, een headshopeigenaar die zich inzette voor legalisering van cannabis. In 1973 zwoeren de mannen dat ze allebei zouden strijden tot cannabis legaal was of tot ze 84 jaar oud zouden zijn. Datzelfde jaar verscheen Herer’s eerste boek: G.R.A.S.S.. Zijn vriend en medestrijder Captain Ed moedigde hem aan door te gaan met onderzoek naar de geschiedenis van cannabis en hennep en de achtergronden van het verbod op de plant.

Het resultaat verscheen in 1985: de eerste druk van Herer’s baanbrekende en bekendste boek The emperor wears no clothes: The authoritative historical record of the cannabis plant, marijuana prohibition & how hemp can still save the world. Deze ‘hennepbijbel’ inspireerde een hele nieuwe generatie activisten, eerst in de VS en later in de rest van de wereld. In 1988 maakte Herer kennis met Chris Conrad en zijn vrouw Mikki Norris, belangrijke bondgenoten in de jaren die volgden. Conrad verzorgde een uitgebreide en geactualiseerde versie van ‘The Emperor’, die in 1990 verscheen. In het voorwoord schreef Herer:

Elfde druk van 'The emperor wears no clothes'
Elfde druk van 'The emperor wears no clothes'

“Finally, I hope that this book helps everyone understand the true nature of cannabis hemp and that you, dear reader, decide to become active in the effort to end this crime against man and nature: marijuana prohibition. This book is meant to provide you with tools, the sense of outrage and the empowerment needed to overcome the forces of personal repression.”

In de jaren negentig groeide Herer uit tot peetvader van de legaliseringsbeweging en reisde hij onvermoeibaar de wereld rond om zijn boodschap te verspreiden. Sensi Seeds eerde hem in 1995 met een superieure cannabiskruising: de Jack Herer won meerdere High Times Cups en werd bekend als de Champagne onder de wietsoorten. Vijf jaar later werd Herer tijdens een Amerikaans hennepfestival getroffen door een beroerte. Er volgde een langzame en pijnlijke herstelperiode, maar hij kwam er weer bovenop, naar eigen zeggen dankzij het dagelijks gebruik van sterk geconcentreerde cannabisolie.

Jack_Herer_weblogoOp 12 september 2009 hield Herer een vlammende speech op het Hempstalk Festival in Portland, Oregon. Terwijl hij het podium afliep kreeg hij een zware hartaanval en vocht dagenlang voor zijn leven. Sindsdien verzorgde zijn vrouw Jeannie hem in hun huis in Eugene, Oregon, waar hij op 15 april zijn laatste adem uitblies. Met Jack Herer verliest de wereld een van de grootste ‘cannabis crusaders’ uit de geschiedenis. Hij is een blijvende inspiratie voor iedereen die strijdt tegen het verbod op cannabis.

Klik hier voor de officiële Jack Herer website.

Klik hier om The Emperor online te lezen.

Comment (1)

  • Bill Rayn 24/08/2011 at 4:55 pm Reply

    I first “met” Jack when I was in holland in 2002…and I love him since then 🙂

    @ MrLunk:
    Great video

    Bill

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*