Cannabis (reactie op artikel Yoram Stein)

Alleen al de tsunami aan persaandacht die het boekje van Yoram Stein afgelopen week veroorzaakte bewijst dat er in de media volop aandacht is voor de vermeende risico’s van cannabisgebruik. VN wijdt maar liefst vijf pagina’s aan de larmoyante lariekoek van deze filosofieleraar en ‘ex-hasjverslaafde’ (VN14). Van uw weekblad had ik daarbij enige kritische kanttekeningen verwacht, maar helaas neemt redacteur Sander Donkers de aantoonbare leugens van zijn vriend Yoram klakkeloos over.
Voorbeeld: “In de beruchte ‘nederwiet’ is de THC-waarde -het bestanddeel waar je stoned van wordt- de laatste jaren zo gestegen dat je je af kunt vragen of de term ‘softdrug’ nog wel gerechtvaardigd is.” Dat zijn twee leugens in één zin. THC is slechts één van de ruim zestig cannabinoïden in cannabis; het is hun onderlinge samenhang die het effect bepaalt. De laatste jaren, sinds 2004 om precies te zijn, daalt het THC-gehalte bovendien gestaag (bron: THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops 2008 – 2009, Trimbos Insitituut).

Wie zegt dat de risico’s van cannabis gebagatelliseerd worden, heeft de afgelopen tien jaar niet in Nederland gewoond. Vrijwel alle media deden in deze periode enthousiast mee aan het demoniseren van deze plant, terwijl de politiek de repressie tot ongekende hoogten opvoerde. De strafmaat voor teelt is fors verhoogd, duizenden kleine thuistelers zijn dakloos gemaakt, het aantal coffeeshops is meer dan gehalveerd en zo kan ik nog wel even doorgaan. Waar weinig media aandacht voor hadden is de ‘ranking van drugs’ die het RIVM vorig jaar opstelde. Alcohol en tabak eindigen in deze lijst op plaats drie en vier, cannabis op plaats elf.
Maar misschien werken bij dit Rijksinistituut ook alleen maar softe jaren zestig wetenschappers. Wat in elk geval vaststaat, is dat een dodelijke overdosis cannabis, anders dan bij alcohol en opiaten, onmogelijk is. En dat de sterke toename van het aantal cannabisgebruikers sinds de jaren zestig niet heeft geleid tot een stijging van het aantal schizofrenen of andere geesteszieken.

Het is ongetwijfeld waar dat sommige vmbo-scholieren meer cannabis gebruiken dan goed voor hen is. Maar hun aantal valt volledig in het niet bij het aantal jongeren dat te vroeg en teveel alcohol gebruikt. Of denken Stein en Donkers dat alcoholdrinkers onder de vijftien geen permanente hersenschade oplopen? Wat de productiekant van cannabis betreft kan ik een eind met de heren meegaan: door het gedoogbeleid raken de onder- en bovenwereld inderdaad vervlochten. Dat is precies de reden waarom cannabis zo snel mogelijk uit de strafwet moet worden gehaald.

Derrick Bergman,
Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod,
Eindhoven

(gepubliceerd in Vrij Nederland 15, 17 april 2010)

Klik hier voor de ongeredigeerde versie op www.dclama.nl

Terug naar VOC in de pers

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*