VOC-er Freek Polak in debat met Yoram Stein op BNR

In het BNR-programma Aan de slag ging VOC-er Freek Polak vanochtend in debat met Yoram Stein, die deze week het autobiografische boek ‘Stoppen met blowen’ publiceerde.

Yoram_Stein_Stoppen_met_blowen_coverSteins boek leverde hem twee pagina’s in dagblad de Pers en een kritiekloos artikel in het Parool op. In de Pers verklaarde Stein: “Natuurlijk heb ik het zelf gedaan. Maar het zou me minder jaren van mijn leven hebben gekost als ik eerder gewaarschuwd was. Cannabis is geen softdrug. Dat is een leugen. En dat het niet verslavend zou zijn, ook onzin.”

Dat Stein in zijn ‘verslaafde jaren’ afstudeerde als filosoof, docent filosofie was aan het Montessori Lyceum en een journalistieke loopbaan opbouwde, o.a. als redacteur religie en filosofie bij Trouw, vindt hij zelf niet in tegenspraak met zijn boodschap: blowen is niet normaal, gevaarlijk en kan leiden tot het gebruik van hard drugs.

Het radiodebatje is onder aan deze pagina te beluisteren.
Twee uitspraken van Freek Polak:

Freek Polak staat vanuit een kooi de internationale pers te woord bij de VN drugstop in Wenen, maart 2009 (foto © Gonzo media)
Freek Polak staat vanuit een kooi de internationale pers te woord bij de VN drugstop in Wenen, maart 2009 (foto © Gonzo media)

“Cannabis is een prettig roesmiddel en dat blijkt ook wel: het is over de hele wereld het op één na meest gebruikte middel, na alcohol. En er zijn dus miljoenen mensen -dat mag je wel tegenover de ervaring van Yoram Stein stellen, vind ik- er zijn miljoenen mensen die het gebruiken over de hele wereld, met veel plezier. En die hebben daar geen enkel probleem mee, behalve het probleem dat ze misschien met de politie in aanraking komen.”

“Cannabis is nu voor jongeren makkelijker bereikbaar dan als het netjes uitsluitend via coffeeshops werd verkocht. Ik vind dat dat netjes geregeld zou moeten worden, de kweek en de groothandel. Nu zijn er te weinig coffeeshops en daardoor is er een grote, bloeiende zwarte markt voor cannabis, waar jongeren dus zonder probleem terecht kunnen.”

CT-logoFreek nodigde zijn opponent ter plekke uit om deel te nemen aan het Cannabis Tribunaal in Den Haag op 3 mei. Helaas is Yoram Stein dan op vakantie.

Klik hier voor meer informatie over het Cannabis Tribunaal 2010, met o.a. Gerd Leers, Hans van Duijn, Fred Teeven, Dries van Agt en Freek Polak.

Klik hieronder om het debat te beluisteren:
Freek Polak vs Yoram Stein – BNR 9 april 2010

Zie ook: Reactie op artikel over Yoram Stein in Vrij Nederland (website DC Lama 11 april 2010).

Comments (3)

 • Ren78 09/04/2010 at 11:34 pm Reply

  Ik zit nu naar zijn arrogant gezwam te luisteren bij Pauw & Witteman…
  Niet echt ruimdenkend voor een filosoof!
  Zelfs ik zou hem binnen een uur stil krijgen!
  Gelukkig zijn er mensen zoals meneer Polak die daar dan ook nog beschaafd bij kunnen blijven.
  Ook denk ik niet dat de heer Rouvoet de juiste persoon is om over mythes te praten!

 • Muurbloempje 10/04/2010 at 3:23 pm Reply

  Heej Yoram,

  Ik gebruik geen wiet of alcohol of cafeine of nicotine etc.. omdat ik zelf weet dat ik makkelijk verslaafd raak…

  Wees blij dat je niet aan de Alcohol ging i.p.v. het blowtje 😉

  Probleemgebruik ers heb je bij alles…

  Die probleemgebruik ers zijn slechts een minimaal percentage van het totaal aantal blowers…

  De echte blowers zijn geen mensen die de ene na de andere opsteken, ermee opstaan en ermee naar bed gaan…

  Echte blowers gebruiken hun kruid met mate op een verantwoordde mannier…

  Jongeren onder de 18 worden voor blowen beschermd door wet en koffieshops, ze mogen niet eens naar binnen gaan tenslotte.

  Verder moet een ieder boven de 18 vrij zijn om te gebruiken wat hij/zij wenst.

  Veel mensen vergeten hoe verslaafd ze zelf zijn aan slaapmiddelen, ontspanners, cafeïne, alcohol, gamen, sporten, tv-kijken, sex… etc etc…

  ALLES kan slecht zijn als je er verkeerd mee omgaat of niet mee om kan gaan.

  De boel afschuiven op de maatschappij is lariekoek.

  De hoeveelheid ononderbouwde onzin die deze ‘filosoof’ uitkraamt is werkelijk van ongekend niveau….

  Veel van de beweringen die hij doet over de schadelijkhedid en verslavingsrisi co’s van Cannabis/Marijuana/Hennep/ WIET stammen nog uit de vorige eeuw en zijn wetenschappelij k allng weerlegd.

  Groenten !
  Muurbloempje, 43 jaar te Haarlem

 • Mike 05/05/2010 at 9:06 pm Reply

  Yoram laat je niet uit de weg slaan door die negatieve sequ jarloerze reacties heb met heel veel aandacht je boek gelezen echt geweldig !!! ga zo door !! ben nu ook aan het stoppen met veel pijn en moeite maare blowen is niet verslavend whahah ben blij dat er nu eens iemand opstaat om deze shit te bestrijden !!!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*