VOC-er Freek Polak in debat met Yoram Stein op BNR

  • SHARE:
  • Tweet this

April 9th, 2010 | 20:03
Door webmaster

In het BNR-programma Aan de slag ging VOC-er Freek Polak vanochtend in debat met Yoram Stein, die deze week het autobiografische boek ‘Stoppen met blowen’ publiceerde.

Yoram_Stein_Stoppen_met_blowen_coverSteins boek leverde hem twee pagina’s in dagblad de Pers en een kritiekloos artikel in het Parool op. In de Pers verklaarde Stein: “Natuurlijk heb ik het zelf gedaan. Maar het zou me minder jaren van mijn leven hebben gekost als ik eerder gewaarschuwd was. Cannabis is geen softdrug. Dat is een leugen. En dat het niet verslavend zou zijn, ook onzin.”

Dat Stein in zijn ‘verslaafde jaren’ afstudeerde als filosoof, docent filosofie was aan het Montessori Lyceum en een journalistieke loopbaan opbouwde, o.a. als redacteur religie en filosofie bij Trouw, vindt hij zelf niet in tegenspraak met zijn boodschap: blowen is niet normaal, gevaarlijk en kan leiden tot het gebruik van hard drugs.

Het radiodebatje is onder aan deze pagina te beluisteren.
Twee uitspraken van Freek Polak:

Freek Polak staat vanuit een kooi de internationale pers te woord bij de VN drugstop in Wenen, maart 2009 (foto © Gonzo media)

Freek Polak staat vanuit een kooi de internationale pers te woord bij de VN drugstop in Wenen, maart 2009 (foto © Gonzo media)

“Cannabis is een prettig roesmiddel en dat blijkt ook wel: het is over de hele wereld het op één na meest gebruikte middel, na alcohol. En er zijn dus miljoenen mensen -dat mag je wel tegenover de ervaring van Yoram Stein stellen, vind ik- er zijn miljoenen mensen die het gebruiken over de hele wereld, met veel plezier. En die hebben daar geen enkel probleem mee, behalve het probleem dat ze misschien met de politie in aanraking komen.”

“Cannabis is nu voor jongeren makkelijker bereikbaar dan als het netjes uitsluitend via coffeeshops werd verkocht. Ik vind dat dat netjes geregeld zou moeten worden, de kweek en de groothandel. Nu zijn er te weinig coffeeshops en daardoor is er een grote, bloeiende zwarte markt voor cannabis, waar jongeren dus zonder probleem terecht kunnen.”

CT-logoFreek nodigde zijn opponent ter plekke uit om deel te nemen aan het Cannabis Tribunaal in Den Haag op 3 mei. Helaas is Yoram Stein dan op vakantie.

Klik hier voor meer informatie over het Cannabis Tribunaal 2010, met o.a. Gerd Leers, Hans van Duijn, Fred Teeven, Dries van Agt en Freek Polak.

Klik hieronder om het debat te beluisteren:
Freek Polak vs Yoram Stein – BNR 9 april 2010

Zie ook: Reactie op artikel over Yoram Stein in Vrij Nederland (website DC Lama 11 april 2010).

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.